Surse Mediafax: Impozitele pe case ar putea creste, iar cota unica ar putea fi inlocuita cu o cota progresiva. Ponta neaga
Agentia de stiri Mediafax publica doua informatii potrivit carora Ministerul de Finante ia in calcul cresterea unor taxe incepand cu anul viitor.
Guvernul ar intentiona sa renunte la cota unica de 16%, incepand din 2016, si sa introduca cote progresive de impozitare a venitului, in trei trepte, de 15%, 25% si 35%, potrivit unui document elaborat de Ministerul Finantelor Publice (MFP), ministrul delegat pentru Buget, si consultat de MEDIAFAX.
In document, care contine mai multe propuneri de masuri fiscale, se precizeaza ca una dintre acestea ar fi: "Introducerea impozitului progresiv pe venit, incepand cu 2016 (3 cote progresive de 15%, 25% si 35%)".
Propunerile au fost prezentate in Consiliul Consultativ al Ministrului Delegat pentru Buget.
"Cota progresiva reprezinta una dintre solutiile mai sigure in discutiile cu FMI si CE privind recuperarea golului de venituri de la bugetul statului anticipat pentru 20015, dar acum ANAF nu este pregatita tehnic pentru introducerea imediata. Programele pe care s-a operat impozitul pe venitul global, eliminat in 2005, sunt depasite si nu pot fi adaptate la noile sisteme. Inteleg, totusi, ca exista discutii pentru eventuala introducere de la mijlocul anului viitor, mai ales in cazul in care in pozitia de premier va fi numit Florin Georgescu, un sustinator al cotei progresive", au declarat pentru MEDIAFAX surse apropiate discutiilor, care au confirmat datele din documentul MFP.
Sursa foto: Mediafax.
Pe de alta parte, analisti financiari afirma ca nu exista obstacole de ordin tehnic pentru introducerea cotei progresive de impozitare chiar de la 1 ianuarie 2015, intrucat declararea venitului se face in 2016.
Impozitele pe terenuri si imobile ar putea creste
Guvernul ar putea propune pentru anul viitor o crestere a impozitelor locale pe terenuri si imobile de 25%, o majorare similara urmand sa fie aplicata din 2016, potrivit unui document elaborat de Ministerul Finantelor Publice (MFP) - ministrul delegat pentru Buget si consultat de MEDIAFAX.
In document, care contine mai multe propuneri de masuri fiscale, se precizeaza: "Cresterea cu 25% a impozitelor pe proprietate si cu inca 25% in 2016"
Propunerile au fost prezentate in Consiliul Consultativ al Ministrului Delegat pentru Buget.
"In orice scenariu macroeconomic si oricum se va inchide executia bugetara din acest an, cresterea impozitelor locale pe proprietate este o certitudine, argumentandu-se ca romanii platesc mult mai putin decat restul europenilor", au declarat pentru MEDIAFAX surse apropiate discutiilor, care au confirmat datele din documentul MFP.
O majorare a taxelor pe proprietate a fost prezentata si in proiectul de Cod Fiscal publicat in vara acestui an de Ministerul Finantelor Publice si retras ulterior de pe site-ul institutiei.
Surse din Ministerul Finantelor afirma ca propunerea a fost discutata si cu oficialii Bancii Nationale a Romaniei, care s-au aratat de acord cu o asemenea masura.
De altfel, chiar guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, declara in urma cu aproximativ o luna ca ar fi in favoarea cresterii impozitarii proprietatii, daca aceasta compenseaza o relaxare a fiscalizarii muncii.
Guvernul a redus de la 1 octombrie rata contributiilor de asigurari sociale platite de angajator cu 5 puncte procentuale si cauta solutii de a acoperi golul de venituri preconizat din aceasta masura pentru 2015.
Premierul Victor Ponta a negat informatiile
Printr-o postare pe Facebook, premierul Victor Ponta a negat aceste informatii. "Nu crestem nicio taxa! Nu schimbam cota unica! Klaus Iohannis minte pentru voturi! Romanii trebuie sa stie ca si in anii viitori taxele vor continua sa scada!", a scris pe site-ul de socializare Victor Ponta.