Impozitele pentru case si masini, majorate cu cel putin 16% si cel mult 39%. Cat vom plati in plus

×
Codul embed a fost copiat

Vin vremuri amare. Primariile din toata tara vor mari impozitele pentru case si masini cu cel putin 16% si cel mult 39%. Aceasta ar fi cea mai importanta crestere a darilor din ultimii ani.

Premierul sustine insa ca majorarea nu ar fi obligatorie, dar este contrazis chiar de purtatorul sau de cuvant.

Impozitele pe case si terenuri vor creste cu cel putin 16,05%. Suma este egala cu cat au crescut preturile in ultimii 3 ani.

In plus, primariile pot mari aceste impozite cu inca 20%. Asta inseamna ca fata de nivelul actual majorarea maxima poate sa ajunga de fapt spre 40%.

Un proprietar din Bucuresti, unde sunt cele mai mari impozite, va plati pentru o garsoniera cu pana la 30 de lei in plus daca primaria va aplica nivelul maxim. La apartamentele cu 3 camere, cresterea va fi de minimum 24 de lei, dar poate sa ajunga si la 68 de lei.

Citește și
Victor Ponta, Mugur Isarescu
Ponta si Isarescu, discutii despre ASF, care va controla bursa, asigurarile si fondurile de pensii

Cei din Ministerul de Finante spun ca primariile pot alege intre nivelul minim decis de guvern si cel majorat cu pana la 20%. Pot acorda insa o singura reducere, de pana la 10%, daca cetateanul plateste integral impozitul pana la 31 martie.

Proiectul actului normativ a fost publicat in octombrie pe site-ul Ministerului Finantelor. Atunci cand a aflat, Victor Ponta l-a sunat pe ministrul Florin Georgescu si proiectul a fost scos de pe site, dar astazi a fost aprobat in aceeasi forma.

Majorare taxe locale din 2013

In prezent Crestere 16 - 39 %
Garsoniera : 75 lei 12 - 30 lei
Ap 2 camere: 120 lei 20 - 46 lei
Ap 3 camere : 150 lei 24 - 68 lei

Anul 2013: Fara tichet de masa,cadou si vacanta, gratuitati limitate la CFR,angajari inghetate 

Guvernul nu va acorda bugetarilor nici anul viitor tichete de masa, tichete-cadou sau de vacanta, va sista in continuare plata unor indemnizatii lunare reparatorii pentru o categorie de revolutionari, va limita gratuitatile la transportul feroviar si va pastra inghetate angajarile in sistemul public.

Aceste drepturi nu au mai fost acordate incepand cu anul 2009, iar actualul guvern intentioneaza sa blocheze platile si anul viitor, conform unui proiect de ordonanta de urgenta elaborat de Ministerul Finantelor.

Surse oficiale au declarat ca proiectul de ordonanta a fost aprobat de Guvern in sedinta de miercuri.

Documentul stabileste categoriile de plati si facilitati care nu vor fi acordate nici anul viitor, dupa modelul aplicat in ultimii ani de fostele guverne.

Astfel, institutiile si autoritatile publice centrale si locale, indiferent de sistemul de finantare si de subordonare, inclusiv activitatile finantate integral din venituri proprii infiintate pe langa institutiile publice, cu exceptia institutiilor finantate integral din venituri proprii, nu vor acorda nici anul viitor tichete de masa pentru angajati.

De asemenea, in bugetele acestor institutii nu vor fi prevazute sume pentru acordarea de tichete-cadou si tichete de vacanta.
Fostul guvern hotarase totodata ca indemnizatiile lunare reparatorii destinate unei anumite categorii de revolutionari, prevazute in Legea recunostintei fata de eroii-martiri si luptatorii care au contribuit la victoria Revolutiei romane din decembrie 1989, precum si fata de persoanele care si-au jertfit viata sau au avut de suferit in urma revoltei muncitoresti anticomuniste de la Brasov din noiembrie 1987, nu se acorda. Indemnizatia era destinata persoanelor care au obtinut titlul de "Luptator Remarcat prin Fapte Deosebite", atribuit celor care, in perioada 14-25 decembrie 1989, au mobilizat si condus grupuri sau multimi de oameni, au construit si mentinut baricade impotriva fortelor de represiune ale regimului totalitar comunist, daca au un venit mai mic decat salariul mediu brut pe economie. De aceleasi drepturi ar fi trebuit sa beneficieze si copiii eroilor-martiri, indiferent de varsta, daca nu sunt incadrati in nici o forma de invatamant ori nu realizeaza venituri, din motive neimputabile lor.

Proiectul elaborat de Ministerul Finantelor releva ca prevederea care stabilea ca aceste indemnizatii nu sunt acordate in 2012 va fi aplicata si anul viitor.

De asemenea, Guvernul va limita si anul viitor reducerile de tarife sau, dupa caz, gratuitatile la transportul feroviar in limita a 3 calatorii dus-intors sau 6 calatorii simple, conform OG 112/1999 privind calatoriile gratuite in interes de serviciu si in interes personal pe caile ferate romane, si va ingheta in continuare angajarile in sistemul public.

Astfel, prevederea care stabileste si in prezent ca se suspenda ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante din autoritatile si institutiile publice, cu exceptia celor aprobate de Guvern prin memorandum, va fi valabila si anul viitor. Prin exceptie, ordonatorii principali de credite, in cazuri temeinic justificate, pot aproba ocuparea unui procent de maxim 15% din totalul posturilor ce se vor vacanta, dar numai in conditiile incadrarii in cheltuielile de personal aprobate prin buget. Pentru posturile din sistemul de invatamant de stat, urmarirea incadrarii in procentul de maxim 15% se realizeaza la nivelul intregului sistem.

Guvernul poate aproba punctual, prin hotarare, ocuparea posturilor vacante din anumite domenii de activitate sau pentru anumite categorii de personal, cu conditia incadrarii in cheltuielile de personal.

Guvernul amana din nou,pana in 2014,termenul de la care trebuie sa aloce educatiei 6% din PIB

Guvernul va amana din nou, pana in 2014, termenul impus prin lege de la care trebuie sa asigure finantarea sistemului educational cu minimum 6% din PIB, o cota de finantare care nu a fost niciodata alocata sistemului de invatamant de la impunerea prin Legea educatiei a acestei masuri.

Legea educatiei nationale, aprobata la inceputul anului 2011, prevede ca pentru finantarea educatiei nationale este alocat aloca anual, din bugetul de stat si din bugetele autoritatilor publice locale, minimum 6% din Produsul Intern Brut al anului respectiv. Suplimentar, unitatile si institutiile de invatamant pot obtine si utiliza autonom venituri proprii.

Aceeasi lege stabileste ca, pentru activitatea de cercetare stiintifica, este alocat anual, de la bugetul de stat, minimum 1% din Produsul Intern Brut al anului respectiv.

Legea a fost adoptata in ianuarie 2011, dar cu un termen de gratie de un an, pana la 1 ianuarie 2012, pentru ca Guvernul sa asigure educatiei aceasta cota de finantare.

Termenul pentru aplicarea acestei masuri a fost amanat insa de Guvernul Boc, de la 1 ianuarie 2012 la 1 ianuarie 2013, cu argumentul ca aceasta cota de finantare impune un efort bugetar total suplimentar de peste 46 miliarde lei in anii 2012 si 2013. In strategia fiscal-bugetara a Guvernului Boc se arata de altfel ca acest termen va fi amanat pana in 2014.

La acel moment, vicepresedintele PSD Ecaterina Andronescu, actual ministru al Educatiei, a declarat ca decizia Guvernului de a amana pana in 2014 alocarea a 6% din PIB pentru Educatie este ilegala si va degrada pana la colaps invatamantul.

Ea afirma ca amanarea aplicarii cu doi ani a Legii educatiei, care prevede obligativitatea alocarii a sase procente din PIB pentru Educatie, va face ca subfinantarea invatamantului sa devina critica.

O decizie similara este luata insa in calcul acum si de Guvernul Ponta, conform unui proiect de ordonanta de urgenta elaborat de Ministerul Finantelor si care prevede ca acest termen va fi din nou amanat, de aceasta data pana la 1 ianuarie 2014.

Guvernul nu a prezentat inca proiectul de buget pentru anul viitor.

Surse oficiale au declarat ca proiectul de ordonanta a fost aprobat in aceasta forma in sedinta de miercuri a Guvernului.
Anul trecut, Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) a trimis un memoriu comisarului european Androulla Vassiliou in care arata ca Guvernul incalca prevederile Legii educatiei privind cota de finantare destinata acestui domeniu.

 

Articol recomandat de sport.ro
Gigi Becali, la cel mai profitabil sezon din ultimii ani: a prezentat toate sumele încasate
Gigi Becali, la cel mai profitabil sezon din ultimii ani: a prezentat toate sumele încasate
Citește și...
Udrea, despre nominalizarea lui Ponta:
Udrea, despre nominalizarea lui Ponta: "Daca USL a obtinut 60%, sa aiba premierul pe care il vor"

Liderul PDL Elena Udrea a declarat, intrebata daca presedintele Basescu il va nominaliza pe Victor Ponta pentru a forma viitorul Guvern, ca daca USL a obtinut 60%, atunci Uniunea sa aiba premierul pe care partidele componente il vor.

Ponta si Isarescu, discutii despre ASF, care va controla bursa, asigurarile si fondurile de pensii
Ponta si Isarescu, discutii despre ASF, care va controla bursa, asigurarile si fondurile de pensii

Premierul Victor Ponta si guvernatorul Mugur Isarescu s-au intalnit marti seara. Cei doi au discutat despre infiintarea Autoritatii de Supraveghere Financiara.

Victor Ponta: PSD va avea 220 de parlamentari, respectiv 62 de senatori si 158 de deputati
Victor Ponta: PSD va avea 220 de parlamentari, respectiv 62 de senatori si 158 de deputati

Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, marti, ca formatiunea sa va avea in viitorul Legislativ 220 de parlamentari. 

Recomandări
Comisia Europeană a început o investigație împotriva TikTok pentru riscurile ”legate de integritatea alegerilor”
Comisia Europeană a început o investigație împotriva TikTok pentru riscurile ”legate de integritatea alegerilor”

Comisia Europeană a anunțat, marți, că a inițiat proceduri oficiale împotriva TikTok pentru o presupusă încălcare a Legii privind serviciile digitale (DSA).

Noul cod al bunelor maniere pentru parlamentarii români. Pedepsele pe care le vor primi cei violenți sau care fac live-uri
Noul cod al bunelor maniere pentru parlamentarii români. Pedepsele pe care le vor primi cei violenți sau care fac live-uri

În ultimele zile ale acestei legislaturi, parlamentarii au adoptat un nou „cod al bunelor maniere” care să interzică și să pedepsească unele dintre comportamentele agresive ale colegilor lor.

Cod portocaliu de viscol în România. Care sunt zonele vizate | HARTĂ
Cod portocaliu de viscol în România. Care sunt zonele vizate | HARTĂ

Meteorologii anunţă vânt puternic şi polei în cea mai mare parte a ţării, până miercuri dimineaţă la ora 06:00. A fost emis cod portocaliu pentru zona montană înaltă, unde o să fie viscol, iar rafalele de vânt vor ajunge până la 120 de kilometri la oră.