Supraacciza scumpește de 2 ori într-o lună benzina și motorina. Cât costă un plin de la 1 octombrie

Ultimul update: Luni 11 Septembrie 2017 15:56
Data publicarii: Miercuri 30 August 2017 15:44
Categorie: Politic

De la 1 octombrie, vom plăti, în medie, cu 16 lei în plus pentru un plin de 50 litri, indiferent de carburantul folosit. Prima majorare a preţului la pompă va avea loc, însă, pe 15 septembrie.

Ministrul Finanţelor a anunţat, miercuri, în şedinţa de Guvern, că supraacciza la motorină şi benzină va fi introdusă în două etape, pentru a evita un eventual ”şoc” pe piaţă. Prima va fi la 15 septembrie, iar a doua, la 1 octombrie, şi vor duce, de fiecare dată, la o majorare de 0,16 lei pe litru.

Dragnea și Tudose, discuție înaintea ședinței de Gurvern

Liviu Dragnea, a fost, miercuri, la Palatul Victoria, unde a discutat cu premierul Mihai Tudose, el precizând că a venit să vorbească despre organizarea şi temele ce vor fi abordate în şedinţa CExN a partidului de la sfârşitul acestei săptămâni.

Ședinţa de Guvern de miercuri, programată iniţial la ora 14.00, a fost amânată pentru ora 15.30 din cauză că nu existau toate avizele necesare pentru actele normative aflate pe lista suplimentară a ordinii de zi.

CE S-A DECIS ÎN ȘEDINȚĂ:

Proteste în ţară şi străinătate. Peste 2.000 de oameni în Piaţa Victoriei; incidente cu jandarmii

-► Plata defalcată a TVA va fi aplicată obligatoriu începând cu 1 ianuarie 2018, a anunțat ministrul Finanțelor în ședinta de Guvern de miercuri.

Acesta a precizat că, opțional, firmele pot să aplice sistemul și de la 1 octombrie, anul acesta, lucru pentru care vor primi facilitati fiscale.

Finanţele susţin că mecanismul split-TVA va aduce în plus la buget 6 miliarde de lei în perioada 2018-2020, deci 2 miliarde de lei anual. Firmele vor avea deschis gratuit un cont de TVA în lei, la trezorerie, începând de la 1 ianuarie 2018, în baza mecanismului "split TVA", au anunţat miercurea trecută reprezentanţii Ministerului Finanţelor, potrivit hotnews.ro.

Potrivit MFP, acest cont va fi gratuit și nu generează comisioane sau alte costuri. În perioada octombrie-decembrie 2017, split TVA va fi opţional, iar de la 1 ianuarie 2018, obligatoriu. Plătitorii de TVA pot deschide aceste conturi şi la bănci, dar ele vor fi deschise în mod automat la unităţile trezoreriei.

-►Supraacciza la carburanţi va fi introdusă în două etape, în 15 septembrie, când preţul la toate categoriile de combustibili va creşte cu 0,16 bani pe litru, şi în 1 octombrie, când se va aplică o majorare cu aceeaşi sumă.

Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, a anunţat la începutul şedinţei de Guvern că s-a luat decizia introducerii etapizate a acestei supraaccize pentru a nu "crea un şoc la nivelul consumului".

Prin această măsură se revine practic la supraacciza pe carburanţi introdusă de guvernul PSD condus de Victor Ponta în 2014.

-►Guvernul măreşte salariile angajaţilor din penitenciare cu 10%

Guvernul discută, miercuri, un act normativ privind majorarea salariilor angajaţilor din penitenciare cu 10%, pentru a alinia veniturile acestora cu angajaţii din MAI şi MApN, ministrul Justiţiei precizând în debutul şedinţei Executivului că funţionarii din penitenciare fac parte din categoria ordine publică şi siguranţă naţională, însă nu au fost incluşi în prevederile ordonanţei 99/2016.

„Este o promisiune pe care am făcut-o împreună cu domnul ministru Tudorel Toader acum trei săptămâni că în cursul lunii august rezolvăm problema. Dat fiind faptul că era ultima şedinţă din august, am considerat că e de bun-simţ să aşteptăm ca acest proiect de lege să fie gata”, a declarat premierul Mihai Tudose la începutul şedinţei Executivului.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a spus că funţionarii din penitenciare fac parte din categoria ordine publică şi siguranţă naţională, însă nu au fost incluşi în prevederile ordonanţei 99/2016.

„Legea 152/2017 a fost aprobată şi avem ordonanţa 99/2016, prin care s-a mărit nivelul de salarizare pentru funţionarii cu statut special din categotria ordine publică şi sigurabnţă naţională. Funcţionarii cu statut special din penitenciare fac parte din această categorie, însă nu au fost prinşi în ordonanţă. În felul acesta a apărut o diferenţă de salarizare între cei făcând parte din aceeaşi categorie, familie ocupaţională. Proiectul de ordonanţă de urgenţă are două aliniate, prevede că în limitele celor 10% a ordonanţei precedente majorarea salarială se aplică şi funcţionarilor publici cu statut special din penitenciare, din ANP”, a declarat ministrul Justiţiei.

Premierul a precizat că şedinţa Guvernului a întârziat tocmai pentru a se primi toate avizele pentru acest proiect.

 

Reacțiile bugetarilor la vestea că salariile nu cresc cum promisese Guvernul

Reacțiile bugetarilor la vestea că salariile nu cresc cum promisese Guvernul

VIDEO PROTVPLUS.RO

liviu dragnea psd

USR: Legea pensiilor propusă de Dragnea, "o nouă minciună"

Bilanțul premierului Viorica Dăncilă, la 6 luni de guvernare. DOCUMENTUL cu cifrele prezentate

Dacian Cioloş a semnat iniţiativa ”Fără penali”. Reacția sa

Dragnea, despre „manipularea poporului”: ”Am înţeles de ce vor ăştia să nu mai fim noi”

Dragnea, despre mitingul românilor din Diaspora: Eu nu-i opresc, nu vor fi un milion

Dragnea, despre OUG pe amnistie şi graţiere: Nu vreau să comentez informaţiile ieşite de la securiştii din presă

Liviu Dragnea, Calin Popescu Tariceanu

PSD şi ALDE ar putea avea un candidat unic la alegerile prezidenţiale din 2019

Un cuplu de miri a semnat petiția "Fără penali în funcţii publice". Numărul semnăturilor strânse

ALDE: În cadrul coaliţiei nu există vreo tensiune, relaţiile sunt foarte bune

Ambasadorii Franţei şi Germaniei: România trebuie să lase luptele interne

Averile primarilor din București. Salariul primit de Gabriela Firea în 2017

Carmen Dan: Nu mă consult cu Liviu Dragnea privind deciziile care se iau la nivelul MAI