Studiu: Romania pierde zeci de mld. de euro pe pregatirea specialistilor care pleaca in strainatate

18-02-2013 19:14

Un studiu ONU arata ca suntem pe primele locuri la furnizarea de specialisti pentru marile economii. Iar tara noastra pierde zeci de miliarde de euro cu scolarizarea si pregatirea acestor oameni de elita.

Iulian e inginer designer. Pasiunea lui pentru machete de masini i-a adus un job de vis in China.

"Aici sunt mult mai multe beneficii, unele si financiare. Ma simt respectat pentru ce fac. Fac designul masinilor chineze pentru piata europeana. Acum sunt in Macao, cu un proiect", spune Iulian.

Ruxandra a incercat si ea mai multe locuri de munca in industria IT de la noi. Iat-o acum stabilita insa in Olanda.

"Fac softuri de jocuri pentru aplicatii mobile. In Romania sunt salarii bune, dar nu asta e problema. Olanda ofera certitudine si siguranta. In timpul in care in Romania stateam la coada sa depun o cerere, aici am timp de alte lucruri", declara Ruxandra, inginer software.

Exodul de creiere se vede cel mai rau in medicina. Potrivit ultimului studiu realizat de Organizatia Mondiala a Sanatatii, Romania a pierdut peste trei miliarde de euro in ultimii patru ani din cauza medicilor scoliti la noi si plecati sa trateze bolnavii altora.

Un alt raport, de aceasta data al Organizatiei Natiunilor Unite, arata ca in urmatorii 10 ani tarile dezvoltate din Uniunea Europeana ar trebui sa "importe" peste 6 milioane de specialisti, iar, din pacate, Romania se afla de asemenea in fruntea listei la capitolul pepiniera.

Romania aloca anual cercetarii si dezvoltarii de 15 ori mai putini bani in comparatie cu statele din Uniunea Europeana si cu toate acestea specialistii formati la noi sunt cautati in SUA, tarile nordice, Elvetia si tarile Uniunii Europene.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO