Avertismentul medicilor: Urmeaza un exod al pacientilor din Vest spre spitalele din Ungaria

Ultima actualizare: 18-01-2013 02:25
medici, urgente

 Sistarea finantarilor catre spitalele private, de la 1 martie, va afecta patru unitati din judetul Arad.

 Sefii unitatilor private afirma ca decizia Ministerului Sanatatii va avea in cele din urma efect de bumerang, pentru ca tot mai multi pacienti din zona de Vest vor merge in Ungaria pentru tratamente, iar apoi vor cere decontarea cheltuielilor, in baza formularelor speciale de tip “E”, ceea ce va conduce la costuri mai mari pentru stat.

Multi pacienti merg de ani de zile la tratamente in Szeged, Gyula sau Debrecen, insa si cei care alegeau spitalele private de la noi vor face acelasi lucru. Va fi un exod al pacientilor din vest catre Ungaria, pentru ca tarifele noastre ar creste cu pana la 30 la suta in lipsa finantarilor de la stat”, a declarat dr. George Preotescu, directorul unui spital privat din Chisineu-Cris.

De asemenea, directorul medical al unui spital privat din Arad, dr. Ionela Lazar, spune ca nu doar pacientii ar pleca, ci si personalul sanitar: “Daca medicii isi pierd pacientii si veniturile, e de inteles ca va urma un nou val de plecari de cadre medicale in strainatate. In Europa, practica finantarilor de la stat este intalnita peste tot, este un fapt normal. Asiguratii trebuie sa aiba posibilitatea de a opta pentru servicii de calitate”, a declarat Lazar.

In judetul Arad, din cele 11 spitale, patru sunt private, cel mai mare fiind cel din orasul Chisineu-Cris, care are 140 de paturi, 12 specialitati, 112 angajati si a tratat aproximativ zece mii de pacienti in 2012.

Anul trecut, spitalele aradene au avut un buget total de 119 milioane lei, din care 9,5 milioane au revenit unitatilor private, respectiv opt procente din buget.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO