ANALIZA: Cat de usor se poate cumpara o casa in 2017. 114 salarii medii pe economie, suficiente pentru un apartament

Ultimul update: Luni 22 Mai 2017 07:19
Data publicarii: Vineri 19 Mai 2017 19:26
Categorie: Financiar

Anul acesta, cumpararea unei locuinte noi este mai usor de facut decat in ultimii 10 ani. Asta arata analiza unei agentii imobiliare care a luat in calcul pretul constructiilor, salariul mediu si cursul de schimb.

Brokerii de credite sustin ca tinerii sunt mult mai atenti decat erau cumparatorii de locuinte din 2008, cand multi oameni cu venituri mici rareori isi puneau problema cresterii dobanzilor sau somajului. Acestea, de fapt, au creat adevarate drame in perioada de criza.

Targurile imobiliare sunt din nou in mare forfota, semn ca interesul pentru locuinte este la un maxim istoric. Tinerii cauta o casa, impinsi in primul rand de mentalitatea de a deveni proprietar cu orice pret, dar si de chiriile egale cu ratele.

"De exemplu, noua ne vine rata 100 de euro pe luna, chiria nu am gasit sub 200", spune un barbat.

Cel putin declarativ, oamenii sustin ca sunt pregatiti pentru un viitor indatorat pe trei decenii. Ce se intampla insa daca si-ar pierde locul de munca, ar creste dobanzile sau cursul de schimb s-ar deprecia?

Harta Bucurestiului, "redesenata" de companiile IT si centrele de afaceri. Zonele care se dezvolta in ritm accelerat

"Indiferent, mai avem niste banuti stransi si n-o sa ne fie foarte greu. N-o sa luam toata suma de la banca", spune un viitor proprietar.

"Trebuie sa ai un serviciu stabil, trebuie sa iei in calcul mai multe lucruri, dar, din punctul meu de vedere, pentru ca asta este mentalitatea romanului, ar trebui sa ai proprietatea ta, sa faci niste sacrificii, ca sa ai ce sa le lasi copiilor", spune o tanara.

Creditarea este la nivel de varf, arata datele BNR. Deocamdata nu sunt situatii dificile, atata vreme cat dobanzile sunt la minime istorice. Probleme vor aparea mai ales acolo unde veniturile sunt atat de mici incat oamenii se imprumuta si pentru avans, spun brokerii.

Ana Maria Rotar, director de vanzari Kiwi Finance: "Cu siguranta, o fluctuatie a ROBOR-ului va impacta mult rata si presiunea financiara a familiei respective. O a doua categorie a clientilor care acceseaza Pima Casa sunt cei care doresc acest produs datorita costului. In istoric era o diferenta foarte mare intre costurile Prima Casa si cele ale Ipotecarului Standard, in curand sunt aproape egale."

O alta problema este alegerea cladirii: veche sau noua? Putini isi pun problema ca dupa 30 de ani de la constructie si alti 30 de credit, apartamentele din blocurile comuniste se vor devaloriza foarte mult. Pe de alta parte, cladirile noi sunt construite la periferie, adica ii fac dependenti de masina pe proprietari. Plus ca multe au probleme cu utilitatile sau cu materialele folosite.

Andrei Marinescu, analist REMAX Properties: "Sigur are o vechime si odata cu terminarea creditului de 30 de ani sigur va avea undeva pestre 60 de ani de la constructie. Normele de constructie se schimba si nu va mai fi o locuinta noua. Incercam sa comunicam asta clientilor si am observat ca in ultima perioada, cel putin la nivel de concept, toata lumea isi doreste o locuinta noua."

Indicele de accesibilitate calculat de o agentie imobiliara arata ca daca in 2008 aveam nevoie de 33 de ani ca sa ne luam o casa care costa 395 de salarii medii pe economie, anul trecut erau suficiente doar 119 salarii si o treime din perioada, iar in 2017 termenul si suma au ajuns la nivel minim, 114 salarii si 9,5 ani.

Zeci de apartamente, vizitate in decurs de o singura ora cu ajutorul tehnologiei. Targul organizat in Capitala

Zeci de apartamente, vizitate in decurs de o singura ora cu ajutorul tehnologiei. Targul organizat in Capitala

eugen orlando teodorovici

Ministrul Finanțelor reacționeză după mesajul lui Iohannis: ”Nu e nevoie de o mediere”

Eurostat: Bulgaria, Grecia, România şi Ungaria, cea mai ridicată rată de deprivare materială severă în UE

Suma imensă trimisă în țară de românii din străinătate. Locul 3, după ruși și ucraineni

Oligarhii ruși lasă fără bani un stat din zona euro. Scandalul care zguduie sistemul bancar

Chinezii cumpără Europa bucată cu bucată. Sumele colosale investite, inclusiv în România

ROBOR la trei luni a urcat luni la 2,22%, cea mai mare valoare din ultimele 5 luni

Angajati

Record de angajați în UE. Țara în care peste 80% din populație muncește

Bonurile de 38 lei, emise la 21 martie, câştigătoare la Loteria bonurilor

Moneda care a lovit românii cu credite în criză scade masiv. De ce se depreciază francul

Țara care a decis să repatrieze toată rezerva de aur din SUA

Companiile care administrează pensiile private ale românilor, apel la Guvern

Sucurile, suprataxate pentru descurajarea consumului. Avertismentul specialiștilor