ANALIZA: Cat de usor se poate cumpara o casa in 2017. 114 salarii medii pe economie, suficiente pentru un apartament
Anul acesta, cumpararea unei locuinte noi este mai usor de facut decat in ultimii 10 ani. Asta arata analiza unei agentii imobiliare care a luat in calcul pretul constructiilor, salariul mediu si cursul de schimb.
Brokerii de credite sustin ca tinerii sunt mult mai atenti decat erau cumparatorii de locuinte din 2008, cand multi oameni cu venituri mici rareori isi puneau problema cresterii dobanzilor sau somajului. Acestea, de fapt, au creat adevarate drame in perioada de criza.
Targurile imobiliare sunt din nou in mare forfota, semn ca interesul pentru locuinte este la un maxim istoric. Tinerii cauta o casa, impinsi in primul rand de mentalitatea de a deveni proprietar cu orice pret, dar si de chiriile egale cu ratele.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
"De exemplu, noua ne vine rata 100 de euro pe luna, chiria nu am gasit sub 200", spune un barbat.
Cel putin declarativ, oamenii sustin ca sunt pregatiti pentru un viitor indatorat pe trei decenii. Ce se intampla insa daca si-ar pierde locul de munca, ar creste dobanzile sau cursul de schimb s-ar deprecia?
"Indiferent, mai avem niste banuti stransi si n-o sa ne fie foarte greu. N-o sa luam toata suma de la banca", spune un viitor proprietar.
"Trebuie sa ai un serviciu stabil, trebuie sa iei in calcul mai multe lucruri, dar, din punctul meu de vedere, pentru ca asta este mentalitatea romanului, ar trebui sa ai proprietatea ta, sa faci niste sacrificii, ca sa ai ce sa le lasi copiilor", spune o tanara.
Creditarea este la nivel de varf, arata datele BNR. Deocamdata nu sunt situatii dificile, atata vreme cat dobanzile sunt la minime istorice. Probleme vor aparea mai ales acolo unde veniturile sunt atat de mici incat oamenii se imprumuta si pentru avans, spun brokerii.
Ana Maria Rotar, director de vanzari Kiwi Finance: "Cu siguranta, o fluctuatie a ROBOR-ului va impacta mult rata si presiunea financiara a familiei respective. O a doua categorie a clientilor care acceseaza Pima Casa sunt cei care doresc acest produs datorita costului. In istoric era o diferenta foarte mare intre costurile Prima Casa si cele ale Ipotecarului Standard, in curand sunt aproape egale."
O alta problema este alegerea cladirii: veche sau noua? Putini isi pun problema ca dupa 30 de ani de la constructie si alti 30 de credit, apartamentele din blocurile comuniste se vor devaloriza foarte mult. Pe de alta parte, cladirile noi sunt construite la periferie, adica ii fac dependenti de masina pe proprietari. Plus ca multe au probleme cu utilitatile sau cu materialele folosite.
Andrei Marinescu, analist REMAX Properties: "Sigur are o vechime si odata cu terminarea creditului de 30 de ani sigur va avea undeva pestre 60 de ani de la constructie. Normele de constructie se schimba si nu va mai fi o locuinta noua. Incercam sa comunicam asta clientilor si am observat ca in ultima perioada, cel putin la nivel de concept, toata lumea isi doreste o locuinta noua."
Indicele de accesibilitate calculat de o agentie imobiliara arata ca daca in 2008 aveam nevoie de 33 de ani ca sa ne luam o casa care costa 395 de salarii medii pe economie, anul trecut erau suficiente doar 119 salarii si o treime din perioada, iar in 2017 termenul si suma au ajuns la nivel minim, 114 salarii si 9,5 ani.
Sursa: Pro TV
Etichete: credite, imobiliare, rate, case, apartamente,
Dată publicare:
19-05-2017 19:26