Statele UE vor sa infiinteze un fond de sustinere a bancilor, in eventualitatea unei noi crize
Ministrii de finante europeni au discutat la reuniunea de la sfarsitul acestei saptamani infiintarea unui fond regional de sustinere a bancilor pentru eventualitatea unei noi crize precum cea generata de prabusirea in 2008 a Lehman Brothers.
Mai multe state UE sustin infiintarea unui fond european pentru lichidarea institutiilor financiare cu operatiuni internationale, a declarat Victor Constancio, membru in conducerea Bancii Centrale Europeane (BCE).
Banca Centrala Europeana (BCE) sprijina un fond la nivel UE, la alternativa infiintarii unor fonduri nationale.
Alegeri 2024
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
"Ar deconecta mai mult bancile de situatia guvernelor", a spus Constancio, fara sa ofere detalii despre tarile care sustin infiintarea fondului european.
Unii lideri europeni considera insa ca ar fi dificila infiintarea unui fond comun in contextul instabilitatii economice din UE.
"Nu este un moment foarte bun pentru a aface asa ceva. Sunt necesare cel putin fonduri la nivel national", a spus un oficial european.
Comisia Europeana urmeaza sa propuna o noua reglementare pentru sectorul bancar inaintea reuniunii G20 programata pentru iunie.
UE intentioneaza sa includa intre planurile luate in calcul pentru salvarea institutiilor de credit si optiunea ca actionarii si creditorii unei banci sa plateasca, si nu contribuabilii, daca aceasta se prabuseste.
Ministrii de finante au discutat si o propunere la nivel european care ar impune emitentilor sa schimbe regulat agentiile de rating la care apeleaza. O alta varianta luata in calcul ar fi obligarea emitentilor sa foloseasca serviciile mai multor agentii.