Sorin Paslaru, ZF: Obsesia voastra sa fie numarul de angajati, nu numarul de oameni care vin la vot
Redactorul sef al Ziarului Financiar, Sorin Paslaru publica luni un editorial dur prin care le atrage atentia oficialilor Romaniei sa-si intoarca fata catre adevaratele probleme ale tarii.
Obsesia zilei de ieri si a ultimelor saptamani a fost cati romani merg la vot. Este bine, democratia este necesara. Dar mai bine era daca aceeasi intensitate a obsesiei o aveau administratorii acestei tari - fie ei de opt ani sau doar de doua luni in functie - pentru numarul de salariati din Romania.
Ziarul Financiar a cerut de la Registrul Comertului topul primilor angajatori din fiecare judet, iar situatia este dramatica.
Braila - cel mai mare angajator este santierul naval STX, cu 1.815 angajati. Pe locul cinci, Cerealcom, 142 de angajati. In total primii cinci angajatori au sub 3.000 de salariati.
Salaj - cel mai mare angajator este Silcotub, cu 1.348 de oameni, pe locul cinci Energobit Prod, 155 de salariati. Total top 5, la fel, sub 3.000.
Buzau - Ductil Steel pe primul loc, cu 1.507 angajati, Aromet pe locul cinci, cu 187. Total primii cinci, sub 3.000.
Salaj are peste 250.000 de locuitori, iar Braila si Buzau sunt judete cu o populatie de peste 400.000 de oameni. In aceste judete, doar unul din zece locuitori are o slujba sau chiar mai putin. La nivelul tarii, pentru ca in Bucuresti si alte judete precum Cluj, Timis sau Constanta rata angajarilor este mai buna, 20% din populatie este salariata. Adica 4,3 milioane de salariati la 21 de milioane de locuitori.
In Ungaria, Cehia sau Polonia insa, jumatate din populatie este salariata. Veniti la vot, au spus unii. Nu veniti la vot, au spus altii. Dar de ce nu ati spus: veniti la servici, iata noi am atras zece investitori care au creat 10.000 de slujbe.
Lipsa de orizont a tinerilor din micile orase de provincie care nu vad alta solutie decat plecarea in strainatate este certificata astfel de statistici.
Cand in judete cu 4-500.000 de locuitori al cincilea angajator abia are 100 de salariati, ce capacitate de absorbtie a tinerelor generatii care apar anual pe piata fortei de munca sa existe?
Si pe primele locuri cine sunt? In fiecare din cele trei judete, luate la intamplare, este vorba de intreprinderi create inainte de '89, preluate intre timp de straini. Totusi, au trecut 23 de ani de la Revolutie. Ce vine din urma, ce a aparut nou sau macar ce a fost pus in loc?
Citeste in continuare pe ZF.ro