Traian Basescu: "Dupa 3 ani de criza, pot accepta inca un milion de voturi impotriva mea"

Traian Basescu referendum

Presedintele suspendat, Traian Basescu, a facut duminica noapte, dupa inchiderea urnelor, mai multe declaratii in fata sediului sau de campanie.

*  Traian Basescu, a declarat, duminica noaptea, ca el se considera "mai puternic ca oricand" dupa votul de la referendum.

Si asta chiar daca premierul Victor Ponta a spus ca nu poate fi legitim ca sef al statului dupa ce "opt milioane" de cetateni au votat impotriva lui.

"Din nefericire pentru Ponta, sunt mai puternic ca oricand dupa acest vot. Domnul Ponta uita ca atunci cand am fost ales presedinte al Romaniei in decembrie 2009 impotriva mea erau 5,2 milioane de voturi. Dupa trei ani de criza, pot accepta un milion in plus", a spus Basescu, in conferinta de presa de la sediul sau de campanie, raspunzand unei intrebari a jurnalistilor straini.

* Presedintele suspendat, Traian Basescu, a mai declarat ca USL trebuie sa observe ca a pierdut 10% din capitalul politic castigat la locale, iar el le poate fi un partener liderilor USL, daca acestia inteleg "lectia pe care le-au dat-o romanii".

Citește și
Vasile Blaga
PDL. In 95,11% din sectii au votat 44,6% din cei cu drept de vot. Rezultatul nu poate fi schimbat
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

"Primul semnal l-au dat astazi romanii si i-as ruga pe liderii USL sa puna mana pe creion si hartie. Fata de acel 49% pe care l-au obtinut la alegerile locale, astazi trebuie sa constate, desigur cu neplacere, ca au ramas cu 38-39%. Au pierdut cam 10% din voturile pe care le-au avut la locale", a declarat Basescu.

In acelasi timp, presedintele suspendat a precizat ca USL poate avea un partener in el. "Cred ca daca vor iesi din tipete demagogice, din minciuna si vor intra in dorinta de a consolida in continuare statul roman, de a repara ce au stricat, de a schimba fata hidoasa pe care au aratat-o democratiei, daca se vor decide sa respecte Constitutia, legile tarii si nu isi vor mai permite sa loveasca institutiile statului de drept, imi mine vor avea un partener", a explicat Basescu.

* Presedintele suspendat, Traian Basescu, a spus ca le multumeste cetatenilor romani de etnie maghiara, precizand ca a inteles semnalul dat de acestia. "Dincolo de a le multumi romanilor, permiteti-mi o mentiune si pentru cetatenii romani de etnie maghiara. Le-am inteles semnalul si nu imi ramane decat sa le multumesc si lor, ca de altfel tuturor romanilor", a spus Basescu.

In judetele cu populatie semnificativa de etnie maghiara prezenta la urne la referendumul de duminica a fost cea mai scazuta din tara: Harghita - 11,56%, Covasna - 20,6%, Mures - 33,96%.

* Presedintele suspendat Traian Basescu a declarat, in fata sediului de campanie, ca rezultatul referendumului de demitere din functie nu reprezinta o victorie a sa, iar votul a fost pentru o Romania europeana, motiv pentru care a indemnat la neparticipare.

"Acest vot nu este o victorie a presedintelui Traian Basescu. Este pentru prima data cand sunt intr-o competitie electorala aparenta, in care votul pentru mine nu a fost o prioritate. Prioritatea a fost votul pentru Romania. Din acest motiv am cerut electoratului meu sa nu participe la vot", a declarat Basescu.

* Presedintele suspendat, Traian Basescu, a declarat, duminica noaptea, ca nu a mers la vot pentru ca le-a cerut romanilor sa faca acelasi lucru si pentru ca nu a vrut sa legitimeze prin prezenta sa un referendum in care s-a "umflat" numarul voturilor si in care fete in bikini au mers la urne.
Basescu a explicat de ce, desi a spus ca va merge la vot, in cele din urma nu a mai facut acest lucru.

"Nu vreau sa legitimez ceea ce stiu ca s-a facut in umflarea numarului de voturi la acest referendum. Nu vreau sa legitimez un referendum in care un aventurier politic duce la vot fete tinere in costume de baie. Nu vreau sa legitimez prin prezenta mea un referendum in care dispretul pentru referendum este atat de mare incat doamne, domnisoare merg in bikini la vot. Acesta este motivul pentru care in cele din urma am decis sa nu merg la vot. Nu as vrea ca maine-poimaine cineva sa spuna ca 'domnule presedinte, ai legitimat fraudele semnalate'. Nu am vrut sa le legitimez", a afirmat Basescu.

* Presedintele suspendat, Traian Basescu, a declarat, duminica noaptea, ca a schimbat strategia de campanie in 24 iulie, pentru ca in acea zi presedintele interimar a promulgat legea care reglementa pragul la referendum, Basescu precizand ca Antonescu putea sa nu faca acest lucru.
"La momentul suspendarii abordarea mea a fost 'mergem la vot, ne batem si-i batem'. Era atitudinea care a caracterizat toata cariera mea politica", a spus Basescu.
El a mentionat ca in 24 iulie a schimbat strategia de campanie.

"Multi or sa spuna 'de ce pe 24 dupa ce doua saptamani ne-ai spus ca trebuie sa mergem la vot'. Raspunsul e simplu: legea care stabilea pragul a fost promulgata pe data de 24. (...) Eu nu puteam sa schimb strategia de campanie pana nu aveam certitudinea ca prin lege nu se introduce pragul de validare a referendumului", a explicat Traian Basescu.

* Presedintele suspendat, Traian Basescu, a declarat duminica noaptea ca in acest moment exista o "fractura puternica in societate" creata de Antenele "securistului si infractorului Felix", care au "turnat otrava in capul romanilor", motiv pentru care principalul sau obiectiv va fi "reconcilierea".

"Am ajuns la aceasta fractura in societate, ca urmare a minciunii continue care a fost propagata de televiziunile securistului Felix, de televiziunile infractorului Felix, si a merge in continuare pe aceasta linie inseamna a continua sa turnam otrava in capul romanilor. (...) Uitati-va cata otrava au turnat Antenele lui Felix si ale lui Crin si ale lui Ponta in sufletul si in mintea romanilor. Au ajuns sa genereze in mintea unui procent important dintre romani ideea ca presedintele lor le-ar fi dusman. Este impotriva nu numai a democratiei, ci si a moralei, si a bunului simt sa sprijini institutiile statului, sa le critici atunci cand gresesc, si sa informezi corect populatia", a afirmat Basescu.

El a tinut sa le faca o sugestie celor care au fost duminica in fata Vilei Lac 3, pe care i-a vazut "inraiti", "indarjiti", "porniti pentru o cauza care nu e a lor".

"Oameni buni, aveti obligatia sa faceti un exercitiu, un exercitiu pe care vi-l cere presedintele ales al romanilor: nu va uitati timp de o saptamana la Antene. Va asigur ca, daca faceti acest lucru, veti incepe sa vedeti Romania reala, cu necazurile ei, cu problemele ei, cu nevoia ei de a avea o natiune solidara pentru atingerea obiectivelor ei", a spus Basescu.

Ulterior, Basescu a facut referire la un episod petrecut in cursul zilei de duminica, referindu-se la un jurnalist de la Antena 3, in mana caruia a pus flacara democratiei, dar s-a stins apoi.

"Astazi am incercat simbolic sa pun flacara in mana jurnalistului de la Antena 3. Poate, atinsa de el s-a stins. Dar sa avem putere sa o reaprindem", a sustinut presedintele suspendat.

El a subliniat ca impartirea romanilor in doua tabere este "un lucru rau pentru Romania".

"Primul meu gand se indreapta catre nevoia de a ne strange si de a vorbi pentru Romania, si nu pentru partide. Partidele pe care USL le reprezinta s-au dovedit prin atitudine partide retrograde. Victor Ponta trebuie sa inteleaga ca un om de teapa lui Dragnea nu este cel care reprezinta Romania, trebuie sa inteleaga ca victoriile prin inselatorie nu pot fi obtinute in Romania, trebuie sa inteleaga ca a creste continuu tensiunea si separarea romanilor, impartirea lor in doua tabere cu sprijinul securistului Felix este un lucru rau pentru Romania", a afirmat Basescu.

Presedintele suspendat a dat asigurari ca, dupa ce va reveni la Palatul Cotroceni, reconcilierea societatii va deveni principalul sau obiectiv.

"Imi dau seama ca fractura in societate este atat de puternica incat reconcilierea societatii devine principala mea misiune. De probleme cu Fondul, cu pensiile, cu salariile, sa se ocupe domnul Victor Ponta daca tine sa mai ramana prim-ministru. Principalul meu obiectiv este reconcilierea societatii", a mai afirmat el.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Basescu se intoarce la Cotroceni. BEC: 46,23% prezenta la vot pentru 99,97% din totalul sectiilor
Basescu se intoarce la Cotroceni. BEC: 46,23% prezenta la vot pentru 99,97% din totalul sectiilor

Traian Basescu se poate intoarce la Palatul Cotroceni. Rezultatele, aproape finale, anuntate de Biroul Electoral Central, arata ca doar 46,23% dintre romani au votat la referendum, un numar insuficient pentru validarea lui.

PDL. In 95,11% din sectii au votat 44,6% din cei cu drept de vot. Rezultatul nu poate fi schimbat
PDL. In 95,11% din sectii au votat 44,6% din cei cu drept de vot. Rezultatul nu poate fi schimbat

Presedintele interimar al PDL Bucuresti, Adriean Videanu, a declarat, luni dimineata, ca, dupa centralizarea PDL a datelor de la 17.641 sectii de votare, adica 95,11% dintre acestea, au votat 8.058.867 persoane, reprezentand 44,6% din alegatori.

USL asteapta 1 MILION de voturi, din liste suplimentare, urne mobile si voturi din strainatate
USL asteapta 1 MILION de voturi, din liste suplimentare, urne mobile si voturi din strainatate

USL sustine ca referendumul este valid, iar presedintele Traian Basescu este demis, fiind numarate peste 9,2 milioane de voturi.
 

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

România are cea mai mică rată de imunizare împotriva HPV din UE, deși vaccinul e gratuit pentru fete și băieți
România are cea mai mică rată de imunizare împotriva HPV din UE, deși vaccinul e gratuit pentru fete și băieți

Dacă păstram ritmul actual vom avea nevoie de cel puțin 50 de ani de acum înainte pentru ca România să atingă rata de imunizare împotriva infecției cu HPV, recomandată de Organizația Mondială a Sănătății.