Guvernul a adoptat hotararea pentru desecretizarea arhivei SIPA. Toader: "Se va sti cu nume si prenume cine a intrat"
Premierul Sorin Grindeanu a anuntat miercuri, la inceputul sedintei de Guvern, ca se va adopta Hotararea pentru desecretizarea arhivei SIPA, punct ce se afla pe ordinea zi suplimentara.
„Se afla pe ordinea suplimentara, este HG privind desecretizarea arhivei SIPA. E un lucru despre care s-a tot vorbit, s-a discutat, astazi adoptam HG. Toate avizele ca sa nu avem...”, a spus premierul. Ministrul Justitiei, Tudorel Toader a spus ca exista toate avizele necesare pentru adoptarea actului normativ, relateaza news.ro.
Toader: Dupa publicarea HG privind arhiva SIPA se va sti cu nume si prenume cine a intrat acolo
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Guvernul a adoptat Hotararea privind desecretizarea arhivei SIPA, iar dupa publicarea acesteia in Monitorul Oficial va fi desecretizata toata arhiva, precum si cele doua rapoarte intocmite de catre comisiile care au lucrat in arhiva in 2008 si anexa unuia dintre ele, a anuntat ministrul Tudorel Toader. "Vom vedea cu nume si prenume cine a intrat in arhiva SIPA", a spus Toader.
"Desecretizam rapoartele si anexa unuia dintre ele. intrebarea - de ce la momentul la care am facut publica lista celor care au vizitat arhiva nu i-am cuprins pe toti si la un moment dat am spus ca numarul celor care au vizitat arhiva a fost mai mare de 22. Pentru ca buna parte din nume se aflaa in rapoartele inca secrete si nu aveam voie sa dam, neavand Hotarare de Guvern", a afirmat Toader.
Potrivit acestuia, va fi constituita o comisie constituita din cinci membri certificati ORNIS, care sa poata avea acces la secrete de stat.
"Nu stim daca in arhiva sunt secrete de stat, dar nu putem da arhiva pe mana oricui", a afirmat Toader.
El a precizat ca aceasta comisie va avea termen de trei ani pana la care sa fie desfiintata. "Atunci, acolo nu trebuie sa se mai afle urme de dosar", a adaugat Toader, sustinand ca va fi respectat dreptul la viata privata si ca odata cu publicarea actului normativ in Monitorul Oficial "se va sti cu nume si prenume cine a intrat in arhiva SIPA".
Tudorel Toader: Desecretizam arhiva SIPA si cele doua rapoarte; fiecare categorie de informatie va fi tratata in mod adecvat
Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat miercuri, la inceputul sedintei de Guvern, ca prin Hotararea pe care urmeaza sa o adopte Executivul se propune desecretizarea arhivei SIPA si a celor doua rapoarte intocmite de catre comisiile care au lucrat in arhiva in 2008, fiecare categorie de informatie fiind tratata "in mod adecvat".
„Arhiva SIPA a revenit periodic in dezbaterea publica. Noi propunem prin HG, desecretizarea arhivei SIPA, precum si a celor doua rapoarte intocmite de catre comisiile care au lucrat in arhiva in 2008, rapoarte care au fost secretizate. Unul dintre ele are si o anexa”, a spus Tudorel Toader.
Ministrul a sustinut ca arhiva cuprinde mai multe categorii de informatii, pe care le vor trata „in mod adecvat”. „In arhiva probabil ca sunt multe informatii, multe categorii de informatii. Le vom trata in mod adecvat – informatiile cu privire la viata privata, informatiile avand caracterul de secret de serviciu, cele privind activitatea functionarilor din agentia nationala a Penitenciarelor, cele privind secretele de serviciu, cele privind posibile infractiuni continute in respectivele inscrisuri”, a completat ministrul.
Tudorel Toader a sustinut ca, „dupa procedurile legale, dand vocatie fiecarui tip de document, de inscris, de secret, intr-o perioada de trei ani, comisia constituita dintr-un numar de cinci membri urmeaza sa definitiveze inventarul, comunicarea informatiilor, inclusiv catre Ministerul Public, catre media, catre orice persoana, entitate fizica sau juridica interesata, dar respectand regimul fiecarei categorii de informatii”.
Proiectul de hotarare de Guvern a fost introdus pe ordinea de zi suplimentara a sedintei de miercuri, ministrul Justitiei precizand ca actul normativ are toate avizele necesare adoptarii.