Ametiti de ANAF de mai bine de 6 luni cu impozitul pe chirii, 500.000 de romani au primit si o veste buna de la Finante
Jumatate de milion de romani nu stiu ce taxe trebuie sa plateasca pentru chirii, desi data pana la care trebuiau achitate acestea a trecut.
Autoritatea Nationala pentru Administrare Financiara nu a fost in stare, in 6 luni, sa le spuna oamenilor cati bani datoreaza statului. Ii pune sa-si calculeze singuri impozitele. La ghisee, proprietarii sunt amenintati cu penalizari de intarzieri, desi multi n-au primit nici acum plicul de la Fisc. Odata ajunsi la administratiile financiare, oamenii trebuie sa se inarmeze cu multa rabdare si sa vina numai cu bani gheata.
Romanii cu venituri din chirii platesc de anul acesta, pe langa impozitul de 16%, si o contributie la sanatate de 5,5%.
Alegeri 2024
20:24
Alegeri prezidențiale 2024. Tinerii s-au mobilizat și au ieșit mai mulți la vot. La fel și românii din diaspora
20:15
SURSE | Rezultate alegeri prezidențiale 2024. VEZI primele date neoficiale de la partide. Luptă strânsă pentru locul 2
20:07
Mesajul șocant al lui Liviu Dragnea. Cu cine a votat cel care era nu de mult cel mai puternic om din România | VIDEO
20:05
Incidente electorale. Poliția a primit peste 200 de sesizări, un fost candidat a făcut Live la urnă, se dau amenzi pe postări
Prima transa trebuia achitata pana pe 25 martie, insa oamenii fie n-au fost instiintati cat au de platit, fie au primit calcule gresite.
Povestea impozitului pe chirii arata cat de prost organizate sunt institutiile din Romania. In septembrie 2013 taxa a fost introdusa de Ministerul Finantelor. Fiscul ar trebui sa o colecteze. Se afla la doar 100 de metri mai incolo, doar ca in jumatate de an nu a fost in stare sa puna la punct un program informatic care sa le si se spuna contribuabililor cat au de platit. Cireasa de pe tort a venit saptamana trecuta cand o directoare de la ANAF a spus ca oamenii ar trebui sa isi calculeze singuri datoriile catre stat, chiar daca Fiscul nu este in stare.
Cine n-a platit pana pe 25 martie, teoretic va primi penalizari, chiar daca multi n-au primit acasa plicurile cu deciziile de impunere. Este vorba de 508.000 de scrisori care vor fi trimise de abia de acum incolo. In administratiile financiare este confuzie totala.
Despre o aplicatie online dedicata platii impozitelor nici nu se pune problema. Poti face plata online de pe internetbanking daca stii contul Fiscului in care trebuiesc virati banii.
In cele din urma, Ministrul Finantelor a decis sa nu mai le ceara penalizari de intarziere celor care au de platit impozitele pe chirii.
COMUNICAT MINISTERUL DE FINANTE
Ministrul Finantelor Publice, Ioana-Maria Petrescu, a semnat astazi Ordinul nr.550 de aprobare a Deciziei Comisiei Fiscale Centrale Nr 2/2014, potrivit careia nu vor mai fi percepute dobanzi si penalitati de intarziere contribuabililor care depasesc termenele de plata ale obligatiilor fiscale din cauza faptului ca nu au primit deciziile de impunere pentru contributiile de asigurari sociale de sanatate datorate asupra veniturilor din inchirieri.
Astfel, potrivit Deciziei nr.2/2014 a Comisiei fiscale centrale, contribuabilii nu datoreaza dobanzi si penalitati de intarziere pentru perioada cuprinsa intre termenul de plata prevazut de Codul Fiscal, respectiv 25 martie 2014 si data comunicarii deciziei de impunere, in cazul contributiilor de asigurari sociale de sanatate, pentru care nu au avut obligatia efectuarii de plati anticipate in anul precedent.
“Consider ca aceasta reglementare este necesara. Trebuie sa manifestam respect fata de contribuabil. Oamenii nu trebuie sa plateasca majorari sau penalitati, in conditiile in care nu au primit decizie de impunere, mai exact, nu au fost instiintati care este suma aferenta obligatiilor fiscale”, a declarat ministrul Finantelor Publice, Ioana-Maria Petrescu.
In cazul in care contribuabilul a platit deja penalitati pentru intarzierea la plata, sumele percepute ca accesorii vor fi compensate cu alte obligatii datorate bugetului de stat sau, dupa caz, pot fi restituite. Ordinul de ministru intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial.