Sistemul de calcul al salariului minim ar putea fi schimbat. Specialiștii sunt îngrijorați

05-07-2019 19:29

Sistemul pe baza căruia se calculează salariul minim ar putea fi schimbat în funcţie de câtă şcoală are fiecare angajat.

Cel puţin asta prevede o iniţiativă legislativă depusă recent în Parlament de 38 de deputaţi de la toate partidele politice.

Iniţiatorii propun ca salariul minim pentru cei cu liceu să fie de 1,2 ori mai mare decât pentru necalificaţi, de exemplu. Şi de aproape 3 ori mai mare pentru cei cu doctorat, indiferent de experienţa lor.

Măsura vizează în special mediul privat care va avea astfel grila de salarizare decisă politic. Dacă o asemenea lege intră în vigoare va fi un dezastru pentru firme, spun consultanţii şi antreprenorii.

Iniţiativa depusă recent la Parlament are doar 5 articole. Lefurile din mediul privat s-au plafonat în jurul salariului minim, scriu iniţiatorii, care au pus pe hârtie nişte coeficienţi - 11 la număr. Aceştia s-ar înmulţi cu salariul minim în funcţie de studiile fiecărui angajat, fie el la stat sau la privat.

De exemplu, salariul minim de acum ar rămâne doar pentru necalificaţi, cei cu o calificare ar avea în plus 200 de lei net. Pentru cei cu liceu, salariul minim ar fi cu 500 de lei mai mare.

Cine are facultate va lua cu 1.400 de lei mai mult decât necalificatul, obligatoriu. Vârful este atins de cei cu doctorate, indiferent ce ştiu să facă sau ce experienţă au.

Documentul prevede că ar trebui plătiţi cu cel puţin 3.400 de lei pe lună. Unul dintre iniţiatori este Gabriel Petrea de la PSD, fost ministru în Guvernul Ponta.

Gabriel Petrea, deputat PSD, iniţiator: "Vrem să încurajăm calificarea angajaţilor. Este foarte important ca tinerii să înveţe o meserie şi trebuie să le dăm un beneficiu şi vrem să asigurăm, o măsură socială pentru angajați ca atunci când ies la pensie să le asigurăm o pensie pe măsură contribuţiei"

Cei mai afectaţi ar fi salariaţii din mediul privat, spun consultanţii fiscali.

Doina Georgescu, expert taxare RSM România: "Este dezastruos şi pentru sistemul privat şi pentru cel bugetar. Mai ales pentru cel privat. vVm asista la închideri de companii mici care şi aşa o duc greu cu aceste condiţii de pe piaţa muncii şi vom asista la o creştere a muncii la negru".

În mediul privat sunt 4,3 milioane de salariaţi, potrivit Comisiei de Prognoza. De partea cealaltă, în mediu bugetar numărul angajaţilor a ajuns la un maximum al ultimilor 6 ani - peste un  1.234.000 de angajaţi. Antreprenorii spun că este doar o metodă prin care statul încearcă să aducă mai mulţi bani la buget, pentru că 42% din fiecare salariu se întoarce la stat sub formă de taxe.

Mircea Căpăţână, cofondator SmartBill: "La 175 de lei plătiţi de o firmă, 100 de lei merg în buzunarul angajatului, salariul în mână, şi 75 de lei merg la stat. Problema e că dacă statului îi pasă de oameni renunţă el la taxele pe salariul minim - zicea bai firmelor de mâine taxele de 500 de lei merg la oameni în buzunar, dar nu, statul de fapt îşi creşte veniturile lui şi e un mod foarte meschin de a face lucrurl asta".

Propounerea vine în contextul în care oficialii PSD au anunţat un deficit record anul acesta, creat de incapacitatea fiscului de a colecta şi de cheltuielile uriaşe cu salariile bugetarilor şi pensiile speciale.

Salariul mediu brut la stat a crescut în ultimii 3 ani cu 3 mii de lei, şi e acum 6.900 de lei pe lună în timp ce în mediul privat creşterea a fost de doar 1700 de lei, - şi e cu 1200 de lei mai mic faţă de cel bugetar, potrivit Comisiei De Prognoza.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 


VIDEO PROTVPLUS.RO