Sistemul online care va mai reduce birocratia in Romania. Cat de greu este sa infiintezi o firma la noi in tara
Patronii de firme au de joi un sistem online prin care pot obtine un document pentru care pana acum stateau la cozi uriase.
Certificatul constatator este insa doar o picatura intr-un ocean de birocratie in care se pierd zi de zi cei care vor sa faca afaceri. Dovada ca intr-un clasament european Romania este printre tarile codase, daca avem in vedere durata infiintarii unei firme.
Potrivit unui top realizat de asociatia IMM-urilor din Romania, suntem abia pe locul 13 printre tarile Uniunii Europene cand vine vorba de a infiinta cat mai rapid o societate comerciala. La noi, totul dureaza 8 zile, fata de numai doua la portughezi, iar asta nu face decat sa-i descurajeze pe intreprinzatori.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Ca sa scape de alergatura, multi oameni de afaceri prefera sa plateasca avocati care sa se ocupe de hartii. Pentru infiintarea unei firme, intermediarii cer pana la 2.000 lei.
Infiintarea unei firme in Romania incepe la Registrul Comertului, unde trebuie sa va botezati compania, adica sa va rezervati un nume. Pasul doi - obtineti un certificat pentru sediu de la Administratia Financiara. Pasul trei - mergeti la un notar pentru declaratia de specimen de semnatura. A patra oprire este la Asociatia de Proprietari, daca aveti sediul intr-un bloc de locuit, unde obtineti aprobarea vecinilor. Intr-un final, treceti si pe la banca unde depuneti capitalul social. Dupa ce ati parcurs toate aceste etape, reveniti de unde ati plecat si asteptati 3 zile.
Claudia Mihalcea, director general al ONRC: "Deschiderea unei firme dureaza trei zile, in conditiile unui dosar complet".
Autoritatile apara birocratia si sustin ca, daca ar simplifica procedurile, ar creste riscul inmultirii firmelor fantoma.
Totusi, primele semne ale simplificarii birocratiei au inceput sa apara. Registrul Comertului ofera de joi firmelor un serviciu online, prin care pot obtine certificate constatatoare si informatii. Totul se face pe internet si scapati astfel de cozi. Actul costa 45 de lei, iar procurarea lui dureaza doar 5 minute. Sistemul abia lansat a costat 40.000 de euro.