Sistemul fara leac din Educatie. Parteneriate pentru 160 de milioane de euro, date de marti pe joi
Cea mai scurta procedura de selectie publica din istoria recenta a Romaniei a avut loc la Ministerul Educatiei.
Intr-un anunt postat marti pe site si care a expirat joi, autoritatile au anuntat ca isi cauta parteneri privati alaturi de care sa castige proiecte europene in valoare de 160 de milioane de euro.
"Daca nu aveai dosarul pregatit dinainte, era imposibil sa fie gata la timp", spun consultantii din domeniu. De cealalta parte ministrul Remus Pricopie refuza sa dea explicatii oficiale.
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
Proiecte europene pentru dezvoltarea resurselor umane. Asta a pus la bataie ministerul educatiei saptamana trecuta.
Publicate pe site-ul edu.ro pe 23 iulie, cele 51 de anunturi au expirat 2 zile mai tarziu.
Doar 2 zile, acesta este timpul pe care l-au avut la dispozitie pentru a depune dosarele ONG-urile, asociatiile sau firmele interesate de proiecte europene in valoare de 160 de milioane de euro in parteneriat cu Ministerul Educatiei.
Printre documentele cerute era si o prezentare a modului in care ar trebui sa fie aplicat acel proiect, dar si o fisa de parteneriat. Teoretic, nimeni nu ar fi reusit sa se inscrie intr-un timp atat de scurt. Cu toate acestea insa, exista peste 100 de cereri, potrivit unor surse din minister.
"In general, pentru un proiect de acest fel ai nevoie de o luna. Chiar daca acesta este un proiect de parteneriat, 2-3 zile este mult prea putin timp ca sa poti face asa ceva", explica Ioan Tanase, director Executiv Asociatia ANBCC.
Printre proiectele prezentate se numara programe si curriculumuri pentru discipline optionale, cum ar fi
"Istoria stiintelor", care costa 3 milioane de euro, iar partenerul selectat in procedura fulger, care a durat doar doua zile, ar urma sa incaseze aproape jumatate din suma.
Pentru "Prevenirea violentei in scoala", partea care revine partenerilor este mult mai mare decat cea a ministerului.
"Arata limpede ca de fapt sunt anunturi formale si ca toata situatia asta cu cheltuirea aiurea si atribuirea aiurea de contracte continua si in mandatul actualului guvern", spune Iulian Anghel, editor Ziarul Financiar.
Am solicitat ministerului Educatiei un punct de vedere oficial pentru ceea ce pare a fi o procedura de atribuire a unor parteneriate "cu dedicatie". Ministrul Remus Pricopie nu a dorit sa faca nicio declaratie oficiala despre acest subiect, pe care-l considera nereal.