"Si noi am fost ca voi". Romanii care si-au luat copiii din fata calculatoarelor si i-au dus sa vada cum e sa fii fermier
Dupa modelul american, unde adolescentii sunt incurajati sa porneasca o afacere, cativa fermieri din Maramures si-au propus sa-i mute pe copii din fata calculatoarelor si sa-i invete cum se face profit.
Unii s-au aratat dezamagiti de viata la ferma, dar au fost si copii incantati de viata la tara, care s-au gandit deja la un plan de afaceri, chiar daca nu au deocamdata nici buletin.
David are 10 ani si isi doreste sa-i calce pe urme unchiului sau, care detine o crescatorie de porci. A vizitat ferma familiei si stie ce o sa faca in urmatorii ani, pe langa scoala.
David Tataran: "Pe viitor imi doresc sa cresc si eu porci de Mangalita. De la domnu' Tataran am invatat ca viata de fermier e frumoasa si placuta."
"Si noi am fost ca voi", proiectul initiat de 4 fermieri si oameni de afaceri din Maramures a fost pornit cu scopul de a-i incuraja pe adolescenti sa inceapa afaceri in agricultura si zootehnie.
Unul dintre initiatori isi doreste ca noua generatie sa afle ca si domeniul agricol este profitabil.
Insa unii dintre juniorii care i-au vizitat ferma nu au fost prea impresionati de viata la ferma si au incins de zor mobilele, pentru ca timpul sa treaca mai usor.
Dar in grupul celor 50 de copii si adolescenti care au vizitat ferma de animale au fost si unii care au ramas impresionati de traiul la tara si deja si-au propus sa-si convinga parintii sa-i sprijine pentru a incepe o afacere in zootehnie.
Ioan Tataran, inginer agronom: "Este varsta la care ei cauta modele. Ceea ce am facut eu si ceilalti 3 consateni le-am putea influenta viitorul. Dorim sa le transmitem ca se poate face si agricultura. Cand eram de varsta lor imi ajutam parintii la animale, la fan si sapa."
Darius Ciontos, copil: "Mi s-ar parea o afacere foarte buna. Productiva. Poate o sa ma fac si eu fermier. Imi plac porcii, gainile. Cresc si eu acasa cai, porci, capre si oi. Cateodata duc si eu acasa gunoiul, le duc de mancare la animale. Trebuie sa muncesti ca sa ajungi depare."
Antonio Faja, copil: "Nu ajungi departe daca nu muncesti. Imi doresc sa deschid si eu o ferma cu vaci."
Si chiar daca mirosurile si munca nu prea i-au convins pe unii sa inceapa o afacere in agricultura, mancarea bio le-a placut foarte mult. La sfarsitul vizitei, au primit placinta cu branza, paine de casa, carnati, sunca de mangalita, friptura de pui, dar si rosii negre din propria gradina.
Initiatorii acestui proiect vor mai organiza asemenea vizite la fermele de animale, pentru a-i incuraja pe tineri sa munceasca, sa iubeasca viata in aer liber si sa manance sanatos.