Shinzo Abe a venit la București cu zeci de oameni de afaceri. Planul de investiții al Japoniei în România
Premierul Japoniei a venit însoţit de preşedinţii a zeci de companii gigant.
România este ultima țară est-europeană vizitată de Shinzo Abe, în cadrul unui turneu maraton, iar afacerile sunt un subiect important pe lista discuţiilor bilaterale. Pentru că Mihai Tudose nu mai era la Palatul Victoria, afacerile au fost discutate cu singurul vicepremier rămas, Paul Stănescu.
Shinzo Abe a bifat şase ţări, toate din Europa de Est, în şase zile. Japonia încearcă să ţină pasul cu China în privinţa investiţiilor şi expansiunii economice în această zonă a globului, de la Marea Baltică, la Balcani, unde oportunităţile economice sunt uriaşe.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Alături de Shinzo Abe au sosit în România reprezentanţi ai unor companii de talia mondială, precum Mitsubishi, Fukuyama, Fujitsu sau NTT. Majoritarea firmelor sunt din domeniul tehnologiei, IT şi auto.
Oamenii de afaceri japonezi au fost primiţi de vicepremierul Paul Stănescu.
În urma întâlnirii dintre cele două părţi, Guvernul nu a dat prea multe detalii despre rezultate. Doar că niponii s-au arătat interesaţi de investiţii în energie, precum modernizarea centralelor de mare capacitate Turceni, Paroșeni şi Işalniţa, dar şi de proiecte mari de infrastructură, care au tot bătut pasul pe loc. Printre acestea, construcţia podului peste Dunăre, Braila-Tulcea şi extinderea metroului.
Premierul nipon a vorbit apoi la Cotroceni despre interesul pentru investiţii în România.
Shinzo Abe, prim-ministrul Japoniei: ''În această vizită sunt însoţit de liderii celor mai importante companii japoneze. Pentru economia României, subiectul cel mai important este consolidarea infrastructurii, iar Japonia se implică cu toată dăruirea în planul de realizare a acesului rapid între Bucureşti şi Aeroportul ”Henri Coandă”, prin construirea magistralei 6."
Klaus Iohannis, preşedintele României: "Am încurajat realizarea mai multor investiţii japoneze în România şi creşterea schimburilor comerciale şi mă bucur că domnul premier a venit însoţit de o delegaţie de oameni de afaceri."
Pe cât de bune sunt relaţiile diplomatice şi politice între Bucureşti şi Tokyo, pe atât de slab reprezentate sunt schimburile economice dintre ţările noastre. Japonia are cea de-a treia economie de pe planetă şi, totuşi, este abia al 25-lea investitor în România, cu aproape 200 de milioane de euro.
Ţara Soarelui-Rasare îşi doreşte să contrabalanseze campania Chinei de a cumpăra tot ce se poate cumpăra în Europa de Est şi de aceea premierul Shinzo Abe a vizitat Estonia, Letonia, Lituania, Bulgaria, Serbia şi, acum România.