Seful patronatelor bancare din Romania, acuzat de CSM ca a facut declaratii care au afectat independenta justitiei
Steven van Groningen, seful patronatelor bancare din Romania, a facut afirmatii care afecteaza independenta justitiei din Romania, sustine CSM.
Inspectia judiciara a analizat un document trimis la Ministerul Justitiei si la Consiliul Superior al Magistraturii chiar de Van Groningen, prin care s-a plans de practica neunitara a instantelor in cazul proceselor dintre banci si clienti. Imediat deputatul Daniel Zamfir, initiatorul controversatei legi a darii in plata, a sesizat CSM si Ministerul de Externe.
Inspectia judiciara a CSM nu are niciun dubiu: Steven van Groningen a incercat sa puna presiune asupra judecatorilor, astfel incat acestia sa decida in favoarea bancilor in procesele cu clientii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Decizie CSM: "Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a apreciat ca afirmatiile domnului Steven van Groningen, presedinte al Patronatelor Bancare din Romania, sunt de natura sa afecteze imaginea instantelor judecatoresti, aducand atingere independentei si impartialitatii sistemului judiciar in ansamblul sau."
Totul a pornit in urma cu o luna si jumatate cand seful Patronatelor Bancare a reclamat CSM, Ministerului Justitiei si Curtilor de Apel din tara practica neunitara a instantelor in procesele banca versus client. Mai mult, van Groningen se angaja atunci sa ii "educe" pe judecatori.
"Pentru ca aceste instante se pronunta in contra legii, bancilor li se incalca drepturi legitime si prin aceasta pot inregistra prejudicii majore. (...) Ne exprimam disponibilitatea de a va pune la dispozitie, in cadrul programelor de pregatire, specialisti din diverse zone de activitate ale institutiilor de credit, cu scopul de a familiariza reprezentantii puterii judecatoresti cu specificul si particularitatile produselor financiar-bancare si a activitatii bancare in general."
Cel care a sesizat imediat inspectia judidiciara a CSM a fost deputatul Daniel Zamfir.
Daniel Zamfir, deputat PNL: "Sper sa nu se lase influentate instantele de acum incolo, am sesizat si MAE, ca e cetatean strain, sa respecte regulile si legile Romaniei."
Inspectorii judiciari au constatat ca afirmatiile din scrisoarea patronatelor bancare reprezinta o imixtiune in activitatea justitiei si pun sub semnul intrebarii deciziile pronuntate de instante si profesionalismul judecatorilor, constituind totodata o forma de presiune asupra acestora.
Sursa: Pro TV
Etichete: banci, CSM, procese, legea darii in plata, steven van groningen,
Dată publicare:
24-08-2016 19:22