Scrisoarea de intentie catre FMI: Tariful curentului electric se majoreaza cu 5% din vara
FMI a publicat scrisoarea de intentie convenita cu Guvernul in urma celei de-a patra evaluari a acordului preventiv, derulata in ianuarie-februarie. Aceasta prevede mentinerea masurilor de austeritate.
Documentul reitereaza angajamente mai vechi ale statului roman fata de FMI si prevede, ca noutati fata de scrisorile anterioare, mai multe masuri pentru eficientizarea si privatizarea companiilor de stat.
Scrisoarea a fost redactata in urma ultimei misiuni de evaluare a acordului cu FMI, din ianuarie-februarie.
Romania a indeplinit tintele fiscale si obiectivele structurale convenite cu FMI, iar tinta de deficit bugetar pentru acest an, de sub 3% din PIB pe metodologia ESA, respectiv 1,9% din PIB pe cash, ar trebui sa poata fi atinse, datorita veniturilor mai mari din taxe obtinute anul trecut.
Cu toate acestea, politica de austeritate pe partea de cheltuieli publice va trebui sa continue, (desi, daca situatia economica o va permite, in cursul anului ar putea fi luata in considerare o crestere modesta).
De asemenea, Guvernul reitereaza angajamentul de a consolida absorbtia fondurilor UE si anunta ca va angaja, pana in luna iunie, 311 persoane in cadrul autoritatilor de management din acest domeniu (100 de posturi vacante, 211 de pozitii noi).
Totodata, statul reafirma angajamentul privind liberalizarea pietei energiei si gazelor.
In sectorul energiei electrice, preturile reglementate pentru consumatorii casnici si non-casnici vor creste cu 5% de la jumatatea anului.
Preturile reglementate vor fi eliminate de la inceputul anului 2014 pentru consumatorii non-casnici, iar dereglementarea tarifelor pentru populatie se va derula treptat, in perioada 2013-2017.
Pentru preturile la gaze, Guvernul trebuie sa prezinte pana la finele lunii aprilie un proiect care va prevedea, printre altele, o foaie de parcurs privind eliminarea treptata a tarifelor reglementate, precum si masuri pentru protejarea categoriilor sociale vulnerabile.
Alte prevederi incluse in scrisoarea FMI: ce trebuie sa faca pentru CFR, Metrotrex, Tarom si Posta Romana
Totodata, scrisoarea noteaza ca a inceput procesul de renegociere sau anulare a contractelor bilaterale din domeniul energiei, incheiate in afara pietei OPCOM. Sunt subliniate contractele de acest tip incheiate de Hidroelectrica, societate care pierde venituri potentiale de 175-220 milioane euro pe an din cauza acestor intelegeri.
In continuare, documentul prezinta masuri privind eficientizarea si privatizarea companiilor de stat. Astfel, Guvernul trebuie sa gaseasca solutii de finantare pana la finele lunii aprilie pentru linia de cale ferata Vâlcea-Vâlcele, chiar si cu garantii de stat.
De asemenea, CFR va trebui sa incheie pana la sfarsitul lunii iunie o intelegere cu constructorul belgian Eurostation, pentru modernizarea Garii de Nord din Bucuresti, sa puna in functiune, pana la sfarsitul lunii iulie, inelul de cale ferata al municipiului Bucuresti si sa isi majoreze in acest an cu zece procente veniturile din bunurile inchiriate.
Compania de cai ferate trebuie sa continue procesul de licitatii pentru trecerea in management privat a inca 1.600 kilometri de linie, de la 2.400 km in prezent.
Segmentele de linie pentru care licitatiile nu se vor incheia cu succes vor trebui inchise, astfel incat CFR sa administreze la sfarsitul lunii aprilie maximum 15.500 kilometri de cale ferata.
Totodata, statul ar trebui sa foloseasca "mijloace bugetare si/sau garantii de stat" pentru a reduce, pana la finele lunii iunie, arieratele CFR fata de furnizorii de electricitate, se spune in scrisoare.
CFR Marfa si CFR Calatori trebuie sa prezinte, pana la mijlocul lunii aprilie, o analiza privind posibila fuziune a companiilor de intretinere din subordinea celor doi operatori de transport feroviar, dar si sa valorifice pana la sfarsitul lunii iunie inventarul de vagoane scoase din uz.
Scrisoarea stabileste ca obiectiv pentru CFR Calatori majorarea veniturilor cu 6% in acest an, in particular prin inchirierea tuturor spatiilor publicitare disponibile.
CFR Marfa mai trebuie sa numeasca, pana la finele lunii aprilie, un consultant pentru privatizarea unei participatii majoritare la companie, obiectiv amânat de la termenul initial de la mijlocul lunii februarie.
Anuntul de vanzare a actiunilor la CFR Marfa ar trebui publicat pâna la mijlocul lunii iunie, iar termenul pentru finalizarea privatizarii este sfârsitul lunii octombrie, se arata in scrisoare.
Tot in domeniuil transportului public, Metrorex ar trebui sa stabileasca, pana la sfarsitul lunii iunie, noi programe de functionare, adaptate la cerintele pietei si sa creasca veniturile prin introducerea in circulatie, de la inceputul anului viitor, a 16 noi garnituri.
De asemenea, Guvernul trebuie sa includa operatorul metroului din Bucuresti pe lista de potentiali beneficiari ai Programului Operational Sectorial Transport 2014-2020, pentru a facilita accesul companiei la fonduri UE, se arata in scrisoare.
Fondul Monetar International a mai cerut Guvernului sa restituie companiei Boeing ultimul avion tip 737-800, inchiriat de Tarom in urma cu patru ani, sau sa reuseasca sa reduca rata de chirie la nivelul pietei, procedura care avea sa fie incheiata cel târziu pâna la sfârsitul lunii martie a acestui an.
FMI a mai solicitat ca Tarom sa aplice un program de reducere a cheltuielilor prin revizuirea rutelor de calatorie, a flotei de aeronave si a structurii de organizare, releva scrisoarea de intentie.
Prospectul de privatizare a unei participatii de cel putin 20% din actiunile Tarom, prin oferta publica initiala, ar trebui publicat pâna la finele lunii mai, astfel incat operatiunea sa fie finalizata pâna la jumatatea anului.
La Posta Romana, FMI a cerut reducerea personalului cu cel putin 600 de angajati pâna la finele lunii martie si reducerea numarului de oficii postale de la 5.835 la sfarsitul anului trecut la sub 5.700 pana la finele lunii aprilie.
De asemenea, prospectul de majorare de capital prin atragerea unui investitor strategic trebuie prezentat pâna la finele lunii mai, iar operatiunea trebuie incheiata pâna la jumatatea anului.
Romania are in derulare un acord de tip preventiv cu FMI in valoare de 3,6 miliarde euro, completat de o intelegere similara cu Comisia Europeana pentru foduri disponibile de 1,4 miliarde euro si o linie de credit de 400 milioane euro de la Banca Mondiala.
Acordul cu institutiile financiare internationale a fost incheiat in martie 2011, in prelungirea programului de 20 miliarde euro derulat in perioada 2009-2011.
Sursa: Mediafax
Etichete: fmi, prevederi, austeritate, scrisoare de intentie,
Dată publicare:
03-04-2012 14:37