Romanii raman saraci, dar proprietari. Cum am ajuns lideri intr-un clasament in care patria francului e pe ultimul loc
Desi a traversat o perioada dificila in ultimii ani, piata imobiliara de la noi se mentine in topul celor mai dinamice din Europa. Si asta in conditiile in care Romania este tara cu cei mai multi proprietari de locuinte de pe continent.
Astfel, potrivit datelor publicate de Federatia Europeana a Creditului Ipotecar Hypostat, peste 95% din populatia Romaniei detine locuinta proprietate personala, cel mai mare procent intre tarile pentru care sunt disponibile date.
De altfel, se observa ca, in general, in zona centrala si de est a Europei, inclusiv tarile baltice, procentul de proprietari de locuinte este cel mai ridicat.
De exemplu, Romania este urmata de Lituania (unde peste 92% din populatie detine o proprietate), Slovacia (90%), Ungaria (89%), Bulgaria (85%) si Polonia (83%).
Topul tarilor cu cei mai multi proprietari este completat de Estonia, Letonia, Republica Ceha si Spania.
La polul opus, intre tarile in care populatia prefera mai degraba sa stea cu chirie decat sa inevestasca intr-o casa, se afla in general tarile cele mai bogate de pe continent.
Astfel, tara cu cei mai putini proprietari (44%) este Elvetia, stat cu unul dintre cele mai ridicate niveluri de trai din Europa.
De asemenea, in Germania si Austria, putin peste 50% dintre locuitori sunt proprietari. In Franta si Marea Britanie, doi din trei locuitori detine o locuinta.
Romania a urcat un loc, totodata, in topul celor mai multe tranzactii imobiliare din Europa Centrala si de Est care s-au efectuat anul trecut. Astfel, in timp ce valoarea tranzactiile imobiliare a scazut cu 13%, la 9,8 miliarde de euro, pe fondul injumatatirii sumelor atrase de Rusia, Romania a fost a patra destinatie, dupa Polonia, Rusia si Cehia, potrivit companiei de consultanta in imobiliare CBRE.
Datele CBRE arata ca Romania a atras in 2014 un volum al tranzactiilor cu proprietati imobiliare - spatii de birouri, de retail sau industriale - de 1,124 miliarde de euro, in crestere cu 220% fata de 2013, cand a inregistrat 351 milioane de euro. Astfel, fata de 2013, Romania a urcat o pozitie, in locul Slovaciei.
In Romania, proiectele de retail au reprezentat circa 40% din total, urmate de cladirile de birouri - 29% si spatiile logistice si industriale - 12%, iar aproximativ 8% din totalul proiectelor vandute anul trecut au fost de tip distressed.
In ceea ce priveste preturile, acestea au scazut in Romania cu 2,3% fata 2013, inregistrand al treilea mare declin din Uniunea Europeana, unde preturile au crescut, in medie, cu 2,3%, arata datele Eurostat.
Cele mai mari cresteri ale preturilor locuintelor au fost consemnate in Irlanda (15%), Estonia (13,2%), Letonia si Marea Britanie (ambele 11,7%), iar cele mai abrupte scaderi in Slovenia (-5,4%), Italia (-3,8%) si Romania.
Dintre cele 28 de state membre UE, 18 au raportat cresteri anuale, 7 scaderi, doua state nu au transmis informatii catre Eurostat, iar datele raportate de Polonia sunt confidentiale.
INFOGRAFIC: VLAD MOLDOVEANU