Proiectul imobiliar de 12.000 mp din spatele Palatului Stirbey a primit noi avize. "Va fi asa, o magaoaie de sticla"
Proiect controversat in centrul Bucurestiului. Ministerul culturii si Comisia de Urbanism a Primariei Capitalei au dat avize favorabile ridicarii unui centru comercial de 6 etaje in curtea Palatului Stirbey, de pe Calea Victoriei.
Asta in ciuda protestelor asociatiilor. Voluntarii sustin ca viitoarele constructii incalca legea, care prevede protejarea monumentelor istorice, si a zonelor din jurul lor. Iar Palatul Stirbey este pe lista monumentelor de clasa A.
Conform proiectului in spatele Palatului Stirbey de pe Calea Victoriei ar urma sa apara un centru multifunctional. Imobilul va avea 35 de metri in inaltime, iar zona pentru comert va cuprinde patru niveluri.
Aici, vor fi deschise cafenele, restaurante, magazine, dar si spatii expozitionale. Deasupra, vor fi locuinte. Contestatarii sustin ca se incalca legea patrimoniului.
"Va fi asa o magaoaie de sticla...Va fi cu vreo 3 etaje mai inalt", spune presedintele Asociatiei Prodomo.
Tot voluntarii sustin ca zona va fi supraaglomerata. De cealalta parte, arhitectul sef al Capitalei considera ca atata timp cat are avizul Ministerului Culturii, viitoarea constructie respecta normele. In plus, ar aduce incasari la bugetul local.
"Proiectul asigura un echilibru intre necesitatea de a proteja si necesitatea de a promova o dezvoltare oarecare intr-o zona sa devina atractiva. E vorba de business, de taxe, de impozite", a explicat arhitectul sef al Primariei Bucuresti
Palatul Stirbey, una dintre cladirile simbol de pe Calea Victoriei, se afla de cativa ani intr-o stare avansata de degradare. In vara lui 2013, a dat aviz proprietarului pentru restaurare, insa aceasta nu a inceput pana in prezent.
Bucati de tencuaiala continua sa se desprinda de pe fatada acestui monument istoric, iar specialistii spun ca la un cutremur mare nu va rezista.
Conform autoritatilor, proprietarul va putea ridica noul imobil, doar daca va incepe, concomitent, restaurarea monumentului.
Constructia Palatului Stirbey a inceput in anul 1833, la ordinul marelui logofat Barbu Dimitrie Stirbey. Aceasta bijuterie arhitecturala gazduia cele mai spectaculoase baluri la inceput de secol 19, iar in spatele sau era amenajata una dintre cele mai frumoase gradini din oras.
Dupa ce va primi avizul arhitectului sef, proiectul va trece prin dezbatere publica si prin votul consiliului general al Primariei Capitalei.