Pensionara care face 2 ore până la muncă zi de zi ca să poată supravieţui. "Nu vreau să fiu o povară"

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Joi 05 Aprilie 2018 19:01
Categorie: Social

România are aproape 190 de mii de pensionari care sunt și angajați. Un sfert dintre ei încasează de la stat sub 1.100 de lei. Așa că sunt nevoiți să lucreze ca să se poată întreține, ori să-și ajute copiii.

Doamna Ioana este unul dintre pensionarii care lucrează, pentru că pensia de 800 de lei e prea mică. Se trezeşte în fiecare dimineaţă la cinci ca să poată ajunge la serviciu - vinde ziare şi reviste într-o zonă apropiată de centrul Bucureştiului.

„Sunt pensionară din 2012 şi continui să lucrez ca să pot să trăiesc, să supravieţuiesc de fapt, pentru că pensia este foarte mică după aproape 40 de ani de muncă şi pentru că nu vreau să fiu o povară pentru copiii mei, muncesc în continuare”, spune doamna Ioana

Ca să ajungă la serviciu, femeia face două ore cu transportul în comun şi pe jos, dar spune că tocmai mişcarea îi face bine. Şi-i sfătuieşte şi pe alţii de o seamă cu ea să fie activi. ''Cred ca fiecărui om mişcarea, implicarea într-o activitate fizică le face bine, indiferent de resursele materiale pe care le au. Am multe probleme de sănătate, dar cu voinţă reuşeşti!''

Cât de greu se descurcă unii pensionari doar cu banii din pensie văd în fiecare zi angajaţii de la Casele de Ajutor Reciproc pentru Pensionari. De exemplu, la ''Omenia'', în Bucureşti, lucrează 50 de pensionari. Unul dintre ei este chiar preşedintele asociaţiei care ne arată şi ce sume ajung să ia cu împrumut unii vârstnici pentru mâncare şi doctorii.

„Munca prelungeşte viaţa, nu e o lozincă, e o realitate, dacă pentru ţărani e mai uşor, lucrează pământul... dar la oraş ce să facă? Stau în casă. Nu există o acţiune din partea statului, că statul trebuie să creeze locuri de munca”.

În prezent, sunt 187.400 de persoane care cumulează pensia cu salariul, dintr-un total de 5 milioane 220 de mii de pensionari în România. Datele de la Casa de Pensii arata ca un sfert dintre pensionarii care încă lucrează sunt extrem de motivaţi să rămână pe piaţa muncii. Asta pentru că pensiile lor sunt mai mici de 1.100 de lei.

Cei mai mulţi pensionari cu salariu sunt angajaţi la firme de pază, în construcţii, comerţ, dar şi în şcoli şi grădiniţe. Angajatorii se uita cu atenţie la pensionari ca la o soluţie la criză de forţă de muncă. În alte state europene exista programe speciale pentru stimularea angajării pensionarilor, pentru că se confruntă, ca şi noi, cu îmbătrânirea populaţiei. În România, în schimb, marea speranţă a pensionarilor rămâne tot guvernul, care promite o nouă lege a pensiilor, care să le aducă venituri mai mari.

Ministerul Muncii, precizări despre plata pensiilor și a salariilor de Paște
Ministerul Muncii, precizări despre plata pensiilor și a salariilor de Paște
VIDEO PROTVPLUS.RO
spital
Împreună putem salva o viață. Cum puteți dona pentru primul spital de oncologie pediatrică
Cum a reușit un tânăr român care nu s-a angajat niciodată să creeze o afacere de succes
Serbări de Crăciun. Ce ar trebui să facă părinții pentru a nu pune presiune pe copii
Goana nebună după cumpărături. Cât costă un coș cu bunătăți tradiționale
Zece milioane de cozonaci, în casele românilor de sărbători. Preţul celui tradițional
14 copii de la o casă de tip familial din Alba au primit cadouri de Crăciun
sibiu, bucatari, turisti, slanina, jumari,
Reacția a doi turiști scoțieni când gustă din slănină și jumări în Sibiu
Motivul pentru care tinerii români se desprind greu de casa părintească. Argumentul lui Ionuț
Școli din Capitală, înfrumusețate de artiști stradali: ”Într-o prima fază oamenii au fost reticenți”
Vinul fiert, vedeta sărbătorilor de iarnă. Cele mai căutate reţete în preajma Crăciunului
Jocul de-a Moș Crăciun Secret i-a cucerit pe români. Bucuria pe care o puteţi aduce unui coleg
Un prahovean îl invită pe Papa Francisc în România. Problema pe care o are cu autoritățile