Pensionara care face 2 ore până la muncă zi de zi ca să poată supravieţui. "Nu vreau să fiu o povară"

Ultimul update: Joi 05 Aprilie 2018 21:27
Data publicarii: Joi 05 Aprilie 2018 19:01
Categorie: Social

România are aproape 190 de mii de pensionari care sunt și angajați. Un sfert dintre ei încasează de la stat sub 1.100 de lei. Așa că sunt nevoiți să lucreze ca să se poată întreține, ori să-și ajute copiii.

Doamna Ioana este unul dintre pensionarii care lucrează, pentru că pensia de 800 de lei e prea mică. Se trezeşte în fiecare dimineaţă la cinci ca să poată ajunge la serviciu - vinde ziare şi reviste într-o zonă apropiată de centrul Bucureştiului.

„Sunt pensionară din 2012 şi continui să lucrez ca să pot să trăiesc, să supravieţuiesc de fapt, pentru că pensia este foarte mică după aproape 40 de ani de muncă şi pentru că nu vreau să fiu o povară pentru copiii mei, muncesc în continuare”, spune doamna Ioana

Ca să ajungă la serviciu, femeia face două ore cu transportul în comun şi pe jos, dar spune că tocmai mişcarea îi face bine. Şi-i sfătuieşte şi pe alţii de o seamă cu ea să fie activi. ''Cred ca fiecărui om mişcarea, implicarea într-o activitate fizică le face bine, indiferent de resursele materiale pe care le au. Am multe probleme de sănătate, dar cu voinţă reuşeşti!''

Cât de greu se descurcă unii pensionari doar cu banii din pensie văd în fiecare zi angajaţii de la Casele de Ajutor Reciproc pentru Pensionari. De exemplu, la ''Omenia'', în Bucureşti, lucrează 50 de pensionari. Unul dintre ei este chiar preşedintele asociaţiei care ne arată şi ce sume ajung să ia cu împrumut unii vârstnici pentru mâncare şi doctorii.

Sume mai mici la Pilonul 2 de pensii, în ianuarie, pentru 4 milioane de români. Explicația autorităților

„Munca prelungeşte viaţa, nu e o lozincă, e o realitate, dacă pentru ţărani e mai uşor, lucrează pământul... dar la oraş ce să facă? Stau în casă. Nu există o acţiune din partea statului, că statul trebuie să creeze locuri de munca”.

În prezent, sunt 187.400 de persoane care cumulează pensia cu salariul, dintr-un total de 5 milioane 220 de mii de pensionari în România. Datele de la Casa de Pensii arata ca un sfert dintre pensionarii care încă lucrează sunt extrem de motivaţi să rămână pe piaţa muncii. Asta pentru că pensiile lor sunt mai mici de 1.100 de lei.

Cei mai mulţi pensionari cu salariu sunt angajaţi la firme de pază, în construcţii, comerţ, dar şi în şcoli şi grădiniţe. Angajatorii se uita cu atenţie la pensionari ca la o soluţie la criză de forţă de muncă. În alte state europene exista programe speciale pentru stimularea angajării pensionarilor, pentru că se confruntă, ca şi noi, cu îmbătrânirea populaţiei. În România, în schimb, marea speranţă a pensionarilor rămâne tot guvernul, care promite o nouă lege a pensiilor, care să le aducă venituri mai mari.

Ministerul Muncii, precizări despre plata pensiilor și a salariilor de Paște

Ministerul Muncii, precizări despre plata pensiilor și a salariilor de Paște

masini vechi dacia oltcit

Proiect privind interzicerea maşinilor până la euro 2 în Capitală. Reacţia Primăriei

Ce este conceptul "daydreaming". Tinerii români nu mai participă la petrecerile din club

Concursul Internațional George Enescu aduce la București peste 400 de muzicieni. România are cea mai mare prezență

School of Motivation! Sfaturi pentru tinerii care vor sa îşi urmeze visul până la capăt

Ce văd turiştii când intră în România cu maşina: gropi, gunoaie şi ruine

Un băiețel de 10 ani, diagnosticat cu pareză cerebrală, are nevoie de ajutor urgent

elevi

Ignorat de aleși, fenomenul bullying ia amploare. Mii de copii sunt hărțuiți la școală

Pelerinaj la rezervaţia de bujori de stepă din Zău de Câmpie. Sunt unici în Europa

Doi adolescenți au furat mâncarea și băutura care urmau să fie folosite la o pomană

Tânăra care s-a luptat ani de zile pentru a-și obține actul de identitate a plecat din țară

Un medic vorbește despre ”marea brambureală” din sistemul sanitar: ”Au ras tot ce se putea”

Câțiva protestatari au stat în cap în fața sediului Guvernului, pentru premierul Dăncilă