Românii, reticenți la cumpărăturile online. „Am păţit-o şi eu. Banii au fost furaţi”
Românii vor să întoarcă marfa pe toate părţile, înainte să o plătească. Un studiu european arată că doar un sfert dintre cei care au acces la internet au făcut cumpărături online anul trecut.
Mai reticenţi decât noi sunt doar ucrainenii, iar la polul opus se află Elveţia: aproape 90% din locuitorii ţării cantoanelor au făcut shopping pe internet, în 2018.
Dintre toţi românii care au acces la internet, doar un sfert s-au încumetat să cumpere un obiect pe care nu l-au atins. Printre ei se numără şi Emanuel.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Emanuel Dăianu: „Am păţit să comand online şi să nu îmi fie buni papucii şi hainele şi cu gadgeturile la fel. Mă uit pe internet, dar, de obicei, merg în magazine să cumpăr. Văd mai multe produse, pot să compar şi e mult mai OK”.
Dintre românii care şi-au comandat haine sau electrocasnice de pe internet, aproape trei sferturi preferă să plătească la final, când primesc coletul.
Adrian: „Am păţit-o şi eu şi majoritatea a avut un prieten, care a avut trista experienţă în care a primit un mesaj sau răspund că banii Ie-au fost furaţi sau pentru alte cumpărături şi mie personal mi-a scăzut încrederea pe care o am în tot sistemul de securitate”.
Călin Biriş, specialist marketing digital: „Sunt foarte mulţi care nu au încredere în magazinele de la care cumpără pentru prima oară. De aceea, este important să plătească ramburs şi, odată ce obţin încredere, pe viitor vor plăti cu card”.
Europenii încrezători în comerţul modern se află în statele dezvoltate ale continentului, arată raportul European e-commerce.
Elveţia are cel mai mare număr de cetăţeni care fac achiziţii online - respectiv 88%. Urmează, la mică distanţă, Anglia şi Danemarca, în timp ce România şi Ucraina se afla pe ultimele două locuri în topul european.
Călin Biriş, specialist marketing digital: „Faţă de România, ţările care au procent mai mare au şi un profil demografic diferit. Populaţia este mult mai stabilă şi mai educată cu privire la utilizarea internetului şi sunt obişnuiţi să facă achiziţii din online”.
Ce-i drept, sunt şi mulţi români care, deşi au acces la internet, nu ştiu să folosească reţeaua care leagă un client de un comerciant aflat la mii de kilometri distanţă.
Femeie: „Nu”.
Reporter: „De ce nu faceţi?”
Femeie: „Pentru că am un telefon inteligent şi e mult mai inteligent decât mine şi nu ştiu”.
Reporter: „Faceţi cumpărături online?”
Femeie: „Nu”.
Reporter: „De ce?”
Femeie: „Pentru că nu ştiu”
Totuşi, specialiştii sunt optimişti şi spun că, de la an la an, interesul românilor pentru shoppingul online va creşte.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: romania, statistici, cumparaturi online, shopping online,
Dată publicare:
24-09-2019 19:18