Romanii, experti la economisit. Desi suntem mai saraci, avem conturi mai mari decat inainte de criza
1.800 de euro: atat are in medie fiecare roman in banca, conform statisticilor oficiale. Chiar daca nu e suficient nici pentru o masina, e totusi mai bine decat ne asteptam pentru o tara care iese cu greu din criza.
Pe baza datelor primite de la toate bancile din Romania, Banca Nationala a publicat ieri suma totala a economiilor romanilor – cel putin, cele care sunt tinute in conturi si nu sub saltea sau in cutii de valori. Economiile in lei totalizeaza peste 79,2 de miliarde RON iar cele in valuta, 49,3 de miliarde RON. Ceea ce inseamna aproape 29 de miliarde de euro. Impartit la 16 de milioane de romani majori, rezulta ca fiecare dintre noi ar trebui sa aiba, in medie, aproape 1.800 de euro la banca.
Chiar daca nu e o suma mare, vestea buna este ca e totusi mai mare decat anul trecut. Depozitele persoanelor fizice au crescut cu peste 5% fata de 2012. In schimb – iar asta e o veste chiar mai buna – au scazut creditele, cu aproape 10 de miliarde de lei fata de anul trecut.
Iar daca ne uitam cum stateau lucrurile acum 5 ani, chiar in momentul izbucnirii crizei, putem sa fim mandri de noi. Creditele firmelor si persoanelor fizice se apropiau atunci de 200 de miliarde de lei, azi au crescut la la 219 miliarde. Depozitele in banci, in schimb, erau mult mai reduse. In total, economiile persoanelor fizice, in lei si valuta, insumau ceva mai putin de 83 de miliarde RON, cu o treime mai mici decat azi.
Desigur, asta nu inseamna neaparat ca trebuie sa ne bucuram ca am iesit din criza. Adevaratul motiv ar putea fi acela ca romanii au invatat sa economiseasca mai bine, sa cheltuiasca mai cumpatat si sa faca mai putine credite. Adica ne-am dat seama cat de saraci - sau de bogati - suntem.