Fenomenul care a atras economiile strainilor in bancile din Romania. Ce explicatii au expertii

Ultima actualizare: 15-08-2013 07:02

Tot mai multi straini isi trimit in Romania banii economisiti pentru a profita de dobanzile care sunt de pana la 10 ori mai mari decat in tarile lor.

Afirmatia este sustinuta de bancheri. Acestia spun ca si noi avem de castigat indirect din asta pentru ca se intareste leul. O problema ar putea sa apara, insa, daca toate aceste sume ar pleca asa cum au venit.

Strainii mai curajosi isi convertesc valuta in lei pentru a profita de dobanzile de 5-6 la suta, mult mai mari fata de cele la euro.

Vorbim despre cetateni din alte tari europene care vin cu banii in Romania. Strainii sunt totusi prudenti si nu depun toti banii la o singura banca, ci fac depozite de 100.000 de euro, adica plafonul maxim pe care Fondul de Garantare il acorda in cazul in care banca da faliment.

Dobanzile la depozitele bancare din Romania - si in lei si in valuta - sunt mult mai mari decat cele din zona euro. Seful unei banci din Romania spune ca: "Sunt multi clienti straini care si-au adus banii la noi. Decat sa primeasca o dobanda? de 0,5% pe an in Germania, prefera sa plaseze banii aici, cu 2,5-3% pe an. Romania este perceputa ca o tara stabila".

Banii care intra in Romania reprezinta insa o problema pentru Banca Nationala, care este nevoita sa vegheze.

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR: "Daca am fi lasat un curs total liber, probabil ca miscarea lui s-ar fi dus intre 4 si 5 lei, ca sa atenueze, sa acomodeze, aceste intrari si iesiri de capitaluri".

Cristian Hostiuc, director editorial ZF: " E posibil, insa, ca atunci cand strainii isi vor pierde interesul, s-ar putea ca BNR sa aiba ceva probleme sa tina piept devalorizarii leului".

Chiar daca dobanzile la depozite sunt in scadere, analistii spun ca vor ramane mai mari decat cele din vest pentru inca un an sau doi.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO