Românii din diaspora, ademeniți cu bani nerambursabili pentru a-și deschide o afacere acasă. Ce îi împiedică
Românii plecaţi în străinătate nu prea se lasă convinşi de avantajele programului ”Diaspora Start Up”, prin care statul vrea să-i atragă înapoi acasă şi să-i ajute să înceapă mici afaceri.
Speriaţi de birocraţie, corupţie şi legislaţia mereu în schimbare, puţini s-au înscris în concursurile de planuri de afaceri, care ar putea fi finanţate de stat cu 40.000 de euro. Totuşi, cei care au făcut pasul dovedesc seriozitate şi au idei promiţătoare.
Bogdan locuieşte în Dubrovnik de 4 ani şi a deschis acolo un escape room, un joc de evadare. Iar camera făcută pe tema faimosului serial "Urzeala tronurilor" a avut un asemenea succes, încât el vrea să facă şi la Braşov ceva similar.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
”Vrem să facem un joc memorabil. Adică oamenii, când se duc acasă sau după o lună, două, trei, mă duc la Braşov, oamenii să se ducă să joace ăla”, spune Bogdan Dăscălescu.
Dar Bogdan este unul dintre puţinii români stabiliţi în străinătate care vor să se întoarcă şi să-şi deschidă o afacere acasă. O femeie din Tecuci, de exemplu, care a muncit ani de zile în Belgia, s-a înscris în programul Diaspora Start Up. Dar după această experienţă, n-ar mai lua-o de la capăt.
"Sunt extraordinar de multe hârtii de făcut, extraordinar de multe taxe şi extraordinar de multe cerinţe”, spune Valerica Măstăcan, beneficiar.
Statul a pus la bătaie 30 de milioane de euro pentru acest program, iar cei cărora li se aprobă planul de afaceri primesc de la stat 40.000 de euro, în două tranșe: 3 sferturi în avans, iar restul după ce proiectul este realizat.
”Mulţi au fost sceptici, nu credeau că se dau finanţările chiar 100% nerambursabile. Am reuşit să-i convingem şi să le inspirăm mai multă încredere în acest proiect”, explică Andreea Ivașcu, Camera de Comerț Brașov.
Coordonatorii proiectului spun însă altceva.
”Aceasta birocraţie excesivă au făcut ca dintr-un număr foarte mare de români care şi-au dorit participarea în acest program, români care trăiesc în străinătate, să nu poată beneficia de program”, spune Radu Oprea, Asociația SMART.
Românii din străinătate se pot înscrie în programul Start Up Diaspora până în 2020.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: bani, proiect, program, bani nerambursabili,
Dată publicare:
26-11-2018 07:25