Românii cu venituri mici ar putea da 80% din câștiguri pe rata la casă
Numărul tranzacțiilor imobiliare și creditarea au continuat să crească în ultimele luni. Potrivit specialiștilor, asta se întâmplă după perioada mai calmă a concediilor.
Este însă de așteptat ca efectul majorării dobânzilor bancare și al creșterii euro să lovească piața imobiliară în primele luni ale anului viitor.
Asta înseamnă că românii cu venituri mici ar putea ajunge să dea și 80% din ce câștigă pe rate. Între timp, dezvoltatorii își tentează clienții, cu locuințe mai sigure. Unii includ în standard, senzori de incendiu pentru apartament, stingătoare și sisteme de evacuare rapidă.
Experții financiari spun că, în mod normal, ultimele luni din an sunt cele mai bune pentru piață imobiliară. La Iași, de exemplu, se construiesc în prezent peste două mii de apartamente, atât în oraș cât și la marginea lui.
Tudor Stoica, agent imobiliar: "Se construiește pentru că este cerere. În prezent, programul Prima Casă care influență în mod radical cererea a luat o mică pauză".
La nivel de prețuri, Clujul a depășit Capitala. Media este de 1400 de euro pe metrul pătrat și se înscrie în tendința națională de scumpire moderată.
Ramona Cuc, director agenție imobiliară: "E o perioada în care a crescut în 2017, după perioada asta va urm o relaxare. Că relaxarea va avea o cădere accentuată sau mai temperată nimeni nu cred că poate să spună exact. Piață imobiliară este pe un fond economic, național și international"
Și la Constanța, cererea e mare. Se caută în general apartamente cu două camere în blocuri noi situate în cartiere mărginașe ale orașului unde nu putem vorbi încă de infrastructură.
Dorel Nîță, analist imobiliare: "Daca ne uităm la grafic, creșterile sunt moderate. Undeva între 2 și 2,5 la sută de la un trimestru la altul. În momentul de față creșterile anuale sunt până în 10 la suta".
Băncile au dat și în această toamnă credite pe bandă rulantă. Numai în septembrie, valoarea acestora s-a apropiat de 660 de milioane de lei.
Asta deși indicele ROBOR a ajuns la un nivel record, iar românii cu venituri mici ajung la un grad de îndatorare uriaș, de 80%. Efectul majorării dobânzilor bancare și al creșterii euro va lovi piață imobiliară în primele luni ale anului viitor.
Până atunci clienții caută cele mai bune oferte. Pe lângă zona și preț, caută tot mai atent locuințe sigure. Potrivit legii, toate blocurile trebuie să reziste unui cutremur de 8 grade pe Richter.
Luam situația ideală, când toți dezvoltatorii respectă normele actuale de securitate la cutremure și incendii. Concurența pentru potențialii clienți e la nivel de beneficii suplimentare de siguranță.
Un dezvoltator din nordul Capitalei oferă concluziile unui studiu privind rezistență la vânt. Pentru o parcelă, regimul maxim al construcțiilor civile e parter și 23 de etaje.
Liftul e construit din materiale ignifuge, pe tot spațiul comun sunt senzori de fum și sprinklere, iar în pachetul standard sunt oferite detectoare de fum și în apartament.
Pe holuri sunt indicatoare pentru evacuare rapidă și stingătoare. Iar la etajele superioare există trape ce se deschid automat, în caz de incendiu.
Locatarii pot ieși rapid pe terasă, în caz de pericol. Tot mai multe parcări subterane au senzori de fum și supraveghere video, cu alertare aproape instantanee, în caz de calamitate.
Sursa: Pro TV
Etichete: robor, imobiliare, euro, venituri, dobanzi, specialisti, tranzactii, piete,
Dată publicare:
17-11-2017 19:10