Românii cu venituri mici ar putea da 80% din câștiguri pe rata la casă

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Vineri 17 Noiembrie 2017 19:10
Categorie: Financiar

Numărul tranzacțiilor imobiliare și creditarea au continuat să crească în ultimele luni. Potrivit specialiștilor, asta se întâmplă după perioada mai calmă a concediilor.

Este însă de așteptat ca efectul majorării dobânzilor bancare și al creșterii euro să lovească piața imobiliară în primele luni ale anului viitor.

Asta înseamnă că românii cu venituri mici ar putea ajunge să dea și 80% din ce câștigă pe rate. Între timp, dezvoltatorii își tentează clienții, cu locuințe mai sigure. Unii includ în standard, senzori de incendiu pentru apartament, stingătoare și sisteme de evacuare rapidă.

Experții financiari spun că, în mod normal, ultimele luni din an sunt cele mai bune pentru piață imobiliară. La Iași, de exemplu, se construiesc în prezent peste două mii de apartamente, atât în oraș cât și la marginea lui.

Tudor Stoica, agent imobiliar: "Se construiește pentru că este cerere. În prezent, programul Prima Casă care influență în mod radical cererea a luat o mică pauză".

La nivel de prețuri, Clujul a depășit Capitala. Media este de 1400 de euro pe metrul pătrat și se înscrie în tendința națională de scumpire moderată.

Ramona Cuc, director agenție imobiliară: "E o perioada în care a crescut în 2017, după perioada asta va urm o relaxare. Că relaxarea va avea o cădere accentuată sau mai temperată nimeni nu cred că poate să spună exact. Piață imobiliară este pe un fond economic, național și international"

Și la Constanța, cererea e mare. Se caută în general apartamente cu două camere în blocuri noi situate în cartiere mărginașe ale orașului unde nu putem vorbi încă de infrastructură.

Dorel Nîță, analist imobiliare: "Daca ne uităm la grafic, creșterile sunt moderate. Undeva între 2 și 2,5 la sută de la un trimestru la altul. În momentul de față creșterile anuale sunt până în 10 la suta".

Băncile au dat și în această toamnă credite pe bandă rulantă. Numai în septembrie, valoarea acestora s-a apropiat de 660 de milioane de lei.

Asta deși indicele ROBOR a ajuns la un nivel record, iar românii cu venituri mici ajung la un grad de îndatorare uriaș, de 80%. Efectul majorării dobânzilor bancare și al creșterii euro va lovi piață imobiliară în primele luni ale anului viitor.

Până atunci clienții caută cele mai bune oferte. Pe lângă zona și preț, caută tot mai atent locuințe sigure. Potrivit legii, toate blocurile trebuie să reziste unui cutremur de 8 grade pe Richter.

Luam situația ideală, când toți dezvoltatorii respectă normele actuale de securitate la cutremure și incendii. Concurența pentru potențialii clienți e la nivel de beneficii suplimentare de siguranță.

Un dezvoltator din nordul Capitalei oferă concluziile unui studiu privind rezistență la vânt. Pentru o parcelă, regimul maxim al construcțiilor civile e parter și 23 de etaje.

Liftul e construit din materiale ignifuge, pe tot spațiul comun sunt senzori de fum și sprinklere, iar în pachetul standard sunt oferite detectoare de fum și în apartament.

Pe holuri sunt indicatoare pentru evacuare rapidă și stingătoare. Iar la etajele superioare există trape ce se deschid automat, în caz de incendiu.

Locatarii pot ieși rapid pe terasă, în caz de pericol. Tot mai multe parcări subterane au senzori de fum și supraveghere video, cu alertare aproape instantanee, în caz de calamitate.

 

 

Specialiști: mii de oameni vor muri în cazul unui cutremur de 7,5 magnitudine în București
Specialiști: mii de oameni vor muri în cazul unui cutremur de 7,5 magnitudine în București
VIDEO PROTVPLUS.RO
Jaewoo Lee
FMI, la finalul vizitei în România: „ Deficitul bugetar a avut evoluție ascendentă”
Care sunt firmele cărora Guvernul le-a acordat primele nouă acorduri de finanțare
Cei mai bogați locuitori ai lumii. Țările care fac cei mai mulți bani pentru cetățenii lor
Indicele Robor la 3 luni a scăzut la 3,19%, cel mai mic nivel din ultima lună
"Tu ești viitorul!" Cristian Leonte şi BRD, interviuri LIVE pe Ştirile ProTV cu creatorii de mâine
Revoluția mașinilor electrice nu mai poate fi oprită. Decizia radicală luată de Volkswagen
tineri, afaceri
Zeci de mii de euro în 5 minute. Ce au avut de făcut câțiva tineri pentru a primi finanțare
Locurile de parcare care costă mai mult decât mașina. Recordul: 30.000 de lei pe an
Europa se teme de chinezi, după ce au cumpărat-o bucată cu bucată. Decizia Bruxellesului
Firmele caută cu disperare angajați și sunt pregătite să ofere și salarii de 4.000 euro
Salariul minim diferențiat: Guvernul a adoptat OUG pentru modificarea Codului Muncii
Este oficial: proprietarii de mașini diesel primesc 3.000 €. Ce pot face cu subvenția