Românii cu venituri mici ar putea da 80% din câștiguri pe rata la casă

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Vineri 17 Noiembrie 2017 19:10
Categorie: Financiar

Numărul tranzacțiilor imobiliare și creditarea au continuat să crească în ultimele luni. Potrivit specialiștilor, asta se întâmplă după perioada mai calmă a concediilor.

Este însă de așteptat ca efectul majorării dobânzilor bancare și al creșterii euro să lovească piața imobiliară în primele luni ale anului viitor.

Asta înseamnă că românii cu venituri mici ar putea ajunge să dea și 80% din ce câștigă pe rate. Între timp, dezvoltatorii își tentează clienții, cu locuințe mai sigure. Unii includ în standard, senzori de incendiu pentru apartament, stingătoare și sisteme de evacuare rapidă.

Experții financiari spun că, în mod normal, ultimele luni din an sunt cele mai bune pentru piață imobiliară. La Iași, de exemplu, se construiesc în prezent peste două mii de apartamente, atât în oraș cât și la marginea lui.

Tudor Stoica, agent imobiliar: "Se construiește pentru că este cerere. În prezent, programul Prima Casă care influență în mod radical cererea a luat o mică pauză".

La nivel de prețuri, Clujul a depășit Capitala. Media este de 1400 de euro pe metrul pătrat și se înscrie în tendința națională de scumpire moderată.

Ramona Cuc, director agenție imobiliară: "E o perioada în care a crescut în 2017, după perioada asta va urm o relaxare. Că relaxarea va avea o cădere accentuată sau mai temperată nimeni nu cred că poate să spună exact. Piață imobiliară este pe un fond economic, național și international"

Și la Constanța, cererea e mare. Se caută în general apartamente cu două camere în blocuri noi situate în cartiere mărginașe ale orașului unde nu putem vorbi încă de infrastructură.

Dorel Nîță, analist imobiliare: "Daca ne uităm la grafic, creșterile sunt moderate. Undeva între 2 și 2,5 la sută de la un trimestru la altul. În momentul de față creșterile anuale sunt până în 10 la suta".

Băncile au dat și în această toamnă credite pe bandă rulantă. Numai în septembrie, valoarea acestora s-a apropiat de 660 de milioane de lei.

Asta deși indicele ROBOR a ajuns la un nivel record, iar românii cu venituri mici ajung la un grad de îndatorare uriaș, de 80%. Efectul majorării dobânzilor bancare și al creșterii euro va lovi piață imobiliară în primele luni ale anului viitor.

Până atunci clienții caută cele mai bune oferte. Pe lângă zona și preț, caută tot mai atent locuințe sigure. Potrivit legii, toate blocurile trebuie să reziste unui cutremur de 8 grade pe Richter.

Luam situația ideală, când toți dezvoltatorii respectă normele actuale de securitate la cutremure și incendii. Concurența pentru potențialii clienți e la nivel de beneficii suplimentare de siguranță.

Un dezvoltator din nordul Capitalei oferă concluziile unui studiu privind rezistență la vânt. Pentru o parcelă, regimul maxim al construcțiilor civile e parter și 23 de etaje.

Liftul e construit din materiale ignifuge, pe tot spațiul comun sunt senzori de fum și sprinklere, iar în pachetul standard sunt oferite detectoare de fum și în apartament.

Pe holuri sunt indicatoare pentru evacuare rapidă și stingătoare. Iar la etajele superioare există trape ce se deschid automat, în caz de incendiu.

Locatarii pot ieși rapid pe terasă, în caz de pericol. Tot mai multe parcări subterane au senzori de fum și supraveghere video, cu alertare aproape instantanee, în caz de calamitate.

 

 

Specialiști: mii de oameni vor muri în cazul unui cutremur de 7,5 magnitudine în București
Specialiști: mii de oameni vor muri în cazul unui cutremur de 7,5 magnitudine în București
VIDEO PROTVPLUS.RO
hacker
Serviciile online ale ING Bank au căzut după un atac cibernetic
Doi români au câștigat în premieră butonul de diamant oferit de Youtube. Canalul lor
Guvernul vrea să salveze companiile de stat prin ”înlesnirea la plată”. Topul datornicilor
Statul spune că o familie cu 2 copii poate trăi rezonabil cu 2.600 lei/ lună. Cum a calculat
Șefii ANPC ar fi împiedicat o angajată să amendeze băncile. Mărturia femeii
Wizz Air aduce încă o aeronavă în România și lansează patru rute noi. Cât costă biletele
Euro, curs valutar
Un nou minim pentru leu. Euro se apropie de 4,69 lei
Au accesat ajutorul de 40.000 de € pentru fermieri, iar afacerea lor a explodat
Doi din cinci români şi-ar schimba locul de muncă în 2019. Angajatorii au vești proaste
Preţul terenului agricol din România a ajuns la nivelul celui din vestul Europei
Reacţia ANPC după acuzaţia că ar fi protejat băncile. "Legea le favorizează"
Românii cărora Fiscul le-a şters datoriile în 2019. Cum să beneficiezi de măsură