Românii care renunță la slujbele din companii ca să-și deschidă propriile afaceri: „Toți avem un vis”

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13

Inspiraţi, curajoşi şi dornici să lase ceva în urmă, din ce în ce mai mulţi români îşi lasă slujbele sigure şi îşi deschid afaceri.

Accesează fonduri europene la care adăugă propriile economii, pentru a pune bazele unor firme care pleacă de obicei de la o pasiune. Anul trecut, peste 8.000 de antreprenori au semnat contracte de finanţare cu statul, prin programul „Start-up Nation''.

Ionuț şi Bogdan au fiecare 32 de ani şi sunt prieteni din copilărie. Până de curând, erau angajaţi: unul făcea poze în cluburi, altul vindea materiale promoţionale. Şi-au dat demisia şi au deschis o firmă care produce materiale publicitare.

Bogdan Olteanu:Altfel poţi să-ţi dezvolţi imaginaţia şi tot ce poţi să faci. Decât undeva unde eşti prins și limitat''

Ionuț Măgeanu: Declickul s-a produs la acea firmă. Scopul meu era să ajung sales manager acolo, am ajuns, însă nu mi-a plăcut şi am zis că trebuie neapărat să-mi fac firmă. Am accesat fonduri europene pe SRL şi mi-am cumpărat o imprimantă şi atunci, practic, a început producţia publicitară.''

Ionuț: „La început nu aveam maşină, eu mă ocupam de comezi şi Bogdan la început livră cu bicileta şi când ne prindea ploaia cu un print, se urcă cu tot cu bicicletă prin tramvai.''

Azi, Ionuţ şi Bogdan au o hală cu aparate profesionale cumpărate prin programul „Start-Up Nation” şi sute de comenzi lunar. La început, munceau doar ei şi nu aveau un spaţiu, astăzi lucrează cot la cot cu prietenii, aşa cum le spun celor 15 angajaţi.

Ionuț Măgeanu:Toţi avem un vis, al doilea e să vedem cum putem să-l realizăm şi doar 2% fac şi al treilea pas: acționează.”

La 42 de ani Andreea şi-a luat inima în dinţi şi a acţionat. A renunţat după 15 ani la o slujbă de conducere, bine plătită, într-o multinaţională. Aşa că şi-a făcut un salon de înfrumuseţare corporală.

Andreea Dinu: „Munceam extraordinar de mult şi sunt femeie. Îmi doream să am mai mult timp pentru mine şi să mă ocup de mine mai mult.”

La nivel naţional, în programul „Start-up Nation” s-au înscris peste 19.000 de oameni, însă doar 8.400 au fost acceptaţi. Suma maximă oferită din bugetul statului prin programul „Start-up Nation” este de 44.000 de euro pentru fiecare proiect acceptat, banii fiind 100% nerambursabili. Cu ei, antreprenorii îşi pot cumpăra aparatura de care au nevoie în propria facere, dar îşi pot acoperi şi chiriile sau salariile.

Nu totul merge strună în acest program. Mai multe etape au fost întârziate, iar până luna trecută au fost făcute plati doar către 453 de anteprenori, alţi 300 fiind verificaţi. Restul încă aşteaptă ca statul să îşi ţină promisiunea.

Valentin Duță, consultant: „Sunt prea puţini oameni care administrează dosarele, programul e ca un val şi e normal să fie probleme.”

„Start-Up Nation” a fost iniţiat la începutul anului trecut, în timpul guvernului Grindeanu, însă programul se întinde pe 4 ani. Următoarea etapă de depunerea a dosarelor începe în luna aprilie a acestui an.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO