Țara trăiește pe datorie, dar e an electoral. Noi promisiuni de la Guvern legate de pensii. Sunt vizate un milion de persoane
Impozitarea pensiilor pentru mai bine de un milion de români ar putea fi schimbată din septembrie.
Premierul Ciolacu spune că este nevoie de o corecție a plafonului peste care se impozitează pensiile. Surse politice vorbesc despre introducerea unei soluții fiscale prin care și cei cu pensii între 2.000 și 3.000 de lei să fie scutiți de impozitul de 10%. Dacă măsura se va aplica, acești oameni vor avea pensia mai mare cu maximum 100 de lei (10% din diferența de 1.000 de lei de la 2.000 la 3.000, respectiv suma impozitată).
Potrivit unor surse politice, guvernul lucrează la un mecanism prin care și pensionarii care din septembrie vor primi între 2.000 și 3.000 de lei să fie scutiți de impozitul de 10%. Măsura le-ar aduce cel mult 100 de lei net.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Marcel Ciolacu, premierul României: „Cineva până acum calcula și venea cu un anumit prag, cum a venit cu pragul de 2.000 de lei, acel prag trebuie să raporteze la anumiți indicatori - la puterea de cumpărare, la inflație. Ca să nu mai fie ceva subiectiv, vom căuta până în septembrie să găsim, când va intra noua lege a pensiilor, și în acel moment se va veni la calup”.
Restul pensionarilor ar urma să fie în continuare impozitați conform regulilor actuale, așadar nu ar fi vorba despre ridicarea pragului general de impozitare, care i-ar avantaja și pe ceilalți pensionari de lux, de pildă.
Asta pentru că acum pensiile sub 2.000 de lei sunt scutite de impozitul de 10%. Ceilalți plătesc impozit doar pe diferența dintre valoarea pensiei și această limită de 2.000 de lei. Cine are, spre exemplu, 2.500 de lei plătește impozit 50 de lei, altcineva cu 3.000 de lei achită 100 de lei.
Mai bine de jumătate dintre pensionari sunt scutiți de impozit
2,4 milioane de pensionari nu plătesc impozit. Restul, da. Este vorba de aproape 1,3 milioane de români, care au pensii între 2.000 și 3.000 de lei, la care se adaugă un un milion de vârstnici cu venituri peste acest nivel, arată datele Ministerului Muncii.
Din toamnă totul se va schimba, odată cu recalcularea pensiilor.
Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii: „În ceea ce priveşte impozitarea pensiilor, această soluţie ţine nu doar de Ministerul Muncii, ţine şi de Ministerul Finanţelor, iar în momentul acesta prioritatea noastră este creşterea pensiilor de la 1 septembrie, datorită recalculării”.
Între timp, bugetul acumulează goluri tot mai greu de acoperit din împrumuturi.
Ca să plătească salariile, pensiile și celelalte cheltuieli, statul a dat în primele patru luni din an cu 57 de miliarde de lei mai mult decât a încasat. Cheltuielile au crescut de două ori mai mult față de încasări.
Adrian Mitroi, economist: „Am evitat recesiunea față de țările din jur. Oricum ne finanțăm greu și scump. Urmează un an electoral, nu vrei să bruschezi economia”.
La finalul lunii aprilie deficitul bugetar a ajuns la 3,7% din Produsul Intern Brut, dublu față de aceeași perioadă a anului trecut.