Românii au înființat, în 2021, cu 20% mai multe firme decât în aceeași perioadă din 2020
Piața muncii din România este într-o continuă mișcare. Unii angajați care și-au pierdut slujbele au luat decizii îndrăznețe.
Și-au deschis mici afaceri de familie, adaptate acestor vremuri dificile. În paralel, cele mai multe slujbe oferite de marii angajatori sunt în IT și construcții.
Dănuț Lihat are 44 de ani şi, în ultimii 17 ani, a lucrat ca bucătar în zona Sibiului. Anul trecut şi-a deschis o carmangerie în localitatea natală Ruștior, din Bistriţa Năsăud.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Dănuț Lihat, anteprenor: „În pandemie, pentru mine a fost un succes. Produsele noastre tradiţionale au prins foarte bine le clienţi, pentru că nu conţin e-uri, conservanţi. Le facem naturale cu sare, piper, usturoi. Este o afacere de familie, lucrăm doar noi, eu, soţia, un verişor, soacra”.
Şi Elena Rus şi-a transformat pasiunea pentru gătit într-o mică afacere care îi aduce venituri sigure. Femeia din Tiha Bârgăului are acasă un punct gastronomic. Poate servi din mâncarea făcută în casă 12 turişti, dacă aceştia îşi fac o programare.
Elena Rus, anteprenor: „Îmi doream cândva un mic restaurant, ziceam eu, şi uite că a apărut ideea de punct gastronomic local. E mai puţin costisitoare şi e la îndemâna oricui care vrea să promoveze zona turistică şi produsele tradiţionale şi din pasiune să facă o meserie, să fii propriul tău angajat. Pandemia îţi aduce şi soluţii, nu neapărat probleme”.
De altfel, de la începutul acestui an, s-au înfiinţat cu 20 la sută mai multe firme faţă de aceeaşi perioadă din 2020. Micii antreprenori se îndreaptă spre afaceri de familie sau de nişă.
Număr de firme înmatriculate:
Ianuarie-Februarie 2020 - 21.106 firme
Ianuarie-Februarie 2021 - 24.851 firme
Sursă: RegistrulComertului
Nicoleta Trușcă, specialist HR: „Este important să accepte tot felul de genuri de forme de angajare, cum ar fi munca temporară sau proiecte parţiale, sau să devină freelanceri. Este un mod prin care poţi trece mai uşor peste perioada aceasta, iar pentru supravieţuire adaptibilitatea este cuvântul cheie”.
Dincolo de micile afaceri, marile companii caută personal în această perioadă. O fabrică de frigdere ce se construieşte lângă Ploieşti, de pildă, are nevoie de 800 de angajaţi.
Daniela Dumitru, angajator: „O să angajăm 500 de operatori, tehnicieni din domeniul producţiee, mentenanţă, logistică, calitate şi, bineînţeles, ingineri”.
Lector doctor Liviu Deceanu, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca: „Unele sectoare au fost învingătoare în pandemie. Mă gândesc aici în primul rând la sectorul IT, cu o creştere de peste 20 la sută în România, şi la sectorul construcţiilor, cu o creştere de peste 10 puncte procentuale”.
Potrivit unui studiu realizat de Hipo.ro, sectorul inginerie-tehnic se află pe locul doi după IT în topul specializărilor cu cele mai multe joburi disponibile.