Romanii au cumparat in 2016 mobila de peste 1 mld de euro. Cei cinci mari jucatori de pe piata deschid noi magazine
Romanilor le place sa se innoiasca asa ca si-au cumparat anul trecut mobila de peste un miliard de euro. Asta inseamna o crestere a consumului pe acest segment de 20%, potrivit datelor statistice.
Cel mai mult se vand canapelele, scaunele si paturile, insa in bucatarii oamenii investesc cei mai multi bani. Nu este asadar de mirare ca cei mai mari cinci jucatori de pe piata au in plan extinderea afacerilor anul aceasta.
Mobila si mai nou amenajarile interioare par ca devin tot mai importante pentru romani. Aceasta cheltuiala a urcat pe locul 5 ca importanta dupa mancare, intretinere, bautura si haine.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Interesant este ca bucatariile se cumpara cel mai bine vara, pe cand toamna oamenii vor dormitoare si canapele pentru living. Iarna - mesele si scaunele sunt cele mai cautate, spun vanzatorii.
Aurica Sereny, presedinte Asociatia producatorilor de mobila: "La jumatate scazuse consumul din 2007 cand a fost maximul pana prin 2012-2013, apoi am inceput sa crestem. Iar anul trecut a crescut usor. Probabil o crestere noi estimam la 15-20% in ultima perioada. "
In premiera, toti cei cinci mari jucatori de pe piata au in plan deschiderea unor magazine noi. Ikea a anuntat unul in Bucuresti si alte 7 in tara, Mobexpert vrea alte 4 show-room-uri anul acesta, iar cei de la Casa Rusu au anuntat inca trei magazine. Elvila si Lem's planifica si ele cel putin cate 4 noi centre comerciale.
Industria mobilei de la noi a inceput sa insemne din ce in ce mai mult. Deja reprezinta 3% din Produsul Intern Brut si un loc de munca pentru 150 de mii de oameni. Dar si 7% din exporturile tarii. Exportam mai ales in tarile arabe, in Franta, Cehia si Germania.
In 2016, pentru prima data dupa o jumatate de secol, Romania a inceput sa importe mai multi busteni decat a exportat, iar vanzarea de cherestea in afara tarii a scazut cu 23 de procente.