Romania a intrat in RECESIUNE tehnica. Ponta cauta solutii in Africa si Asia, analistii dau vina pe reducerea investitiilor
Economia Romaniei a inregistrat in trimestrul al doilea din 2014 o scadere de 1 la suta. Este cel mai mare declin din toate tarile UE si in urma revizuirii datelor pe primul trimestru, am reintrat in recesiune tehnica.
Analistii spun ca principala vina este a statului, care pentru a mentine sub control cheltuielile bugetare a taiat masiv din cheltuielile de investitii.
Cifrele publicate de Institutul European de Statistica arata ca Produsul Intern Brut al Romaniei a scazut cu 1 la suta. Mai mult, a fost revizuita si cresterea economica pe primul trimestru de la PLUS 0,2 la MINUS 0,2 la suta, ceea ce inseamna ca am intrat in recesiune tehnica pentru ca am avut doua trimestre consecutive de scadere.
In timp ce comertul, exporturile si productia inca au performat, investitiile publice s-au prabusit. Statul a cheltuit cu 44% mai putini bani anul acesta fata de 2012. Sute de proiecte de infrastructura, fie ca e vorba de sosele, cai ferate, poduri, scoli ori spitale, sunt trase pe linie moarta din cauza lipsei banilor, sustine Executivul.
"Investitiile publice stiam ca au scazut cu 20 la suta in executia bugetara daca ne uitam pe primele 6 luni ale anului, o contractie foarte puternica a investitiilor publice", explica analistul Ionut Dumitru.
Intrarea noastra in recesiune nu a fost anuntata si de Institutul National de Statistica de la Bucuresti, ci doar de Eurostat. Asta desi INS ar fi trebui sa rectifice datele de pe primul trimestru asa cum au facut europenii.
"Suntem surprinsi ca institutul vostru nu a anuntat aceasta modificare - noi am calculat pe baza datelor oferite de INS", spune Christine Gerstberger - reprezentant Eurostat.
Doar alte trei tari ale Uniunii au avut scadere economica, si din pacate doua dintre ele sunt Germania si Italia, primele doua tari in topul exporturilor romanesti, in timp ce Franta, aflata pe locul al treilea, a inregistrat o crestere zero. De altfel, intreaga Uniune Europeana da inca semne de slabiciune, spre deosebire de Statele Unite care isi continua cresterea economica sustinuta.
"In America lucrurile s-au intamplat mai repede si evident si masurile care s-au luat in America au fost mult mai proactive, FED-ul a reactionat mult mai rapid, in Europa Banca Centrala Europeana a reactionat mult mai greu. E un cadru institutional mai greoi si deciziile se iau mult mai greu", mai precizeaza analistul Ionut Dumitru.
Ramane de vazut daca recolta va fi suficient de buna pentru a compensa in trimestrul al treilea scaderea economica din primele doua.
UPDATE 19:50
Premierul Victor Ponta explica intrarea Romaniei in recesiune tehnica prin faptul ca zona euro este din nou in recesiune, referindu-se la Germania, Franta, Italia, si arata ca Romania trebuie sa isi orienteze relatiile economice catre zona asiatica si Africa.
Intr-o declaratie sustinuta joi seara, la Botosani, dupa ce presedintele Traian Basescu a declarat, la randul sau, ca Romania a intrat in recesiune dupa standardele UE, premierul Victor Ponta a afirmat ca "mizeriile lui Basescu nu sunt importante" atunci cand este vorba de economie si s-a referit la evolutia primului semestru comparativ cu perioada similara a anului trecut, care marcheaza o crestere economica de 2,6%, aratand ca exista 150.000 locuri de munca in plus, precum si incasari la buget si din fonduri europene.
"Ceea ce este insa important de tinut cont este ca - daca va uitati pe toate televiziunile internationale de profil - Europa, azi, a primit o veste proasta: zona euro este din nou in recesiune, si vorbim de motoarele Europei, de Germania, Franta, Italia, si asta inseamna ca Romania mai putin va reusi sa isi mentina ritmul de crestere economica si de creare de locuri de munca doar pe piata europeana. Trebuie sa ne indreptam catre celelalte piete, Turcia, China, zona asiatica, Africa", a spus Ponta.
El a adaugat ca Romania trebuie sa treaca peste problemele provocate in agricultura de ploi si sa incerce sa mentina ritmul de crestere economica, fara a mai atinge un nivel de 5,1% ca in ultimul trimestru al anului trecut, sa ramana competitiva si sa investeasca mai mult in infrastructura.
UPDATE 17:50: Economia a intrat in recesiune tehnica pe fondul scaderii investitiilor private, locale si straine, afectate atat de cresterea accizelor, taxa pe stalp si neimpozitarea profitului reinvestit de la 1 iulie, dar si de contextul geopolitic regional, afirma analistii economici.
Cei mai multi analisti au anuntat o revizuire in jos a prognozei de crestere economica pentru acest an, dar vor furniza estimari mai exacte abia dupa ce Institutul National de Statistica va publica datele detaliate privind Produsul Intern Brut pe primul semestru.
Romania a reintrat in recesiune tehnica, avand doua trimestre consecutive de contractie a PIB, cu cea mai mare scadere economica din UE 28 in al doilea trimestru al anului.
Potrivit analistilor, investitiile au fost afectate de cresterea taxarii in prima parte a anului, dar si de perspectiva neimpozitarii profitului reinvestit, care s-a aplicat in cele din urma de la 1 iulie.
UPDATE 17:30: Potrivit datelor furnizate de Eurostat, asa arata variatiile Produsului Intern Brut in fiecare tara, comparativ cu ultimul trimestru. Romania este pe ultimul loc, in timp ce Letonia se afla la polul opus.
UPDATE 17:00: Institutul National de Statistica a comunicat si el joi dimineata datele privind cresterea economica din trimestrul 2 fata de trimestrul 1, dar nu a comunicat si revizuirea privind performanta economica din primul trimestru, asa ca romanii au aflat de la Eurostat, nu de la INS, ca am intrat in recesiune, scrie Hotnews.ro. Tudorel Andrei, seful INS, a declarat ca INS a transmis datele catre Eurostat inca de miercuri, dar nu le-a prezentat in comunicatul de joi pentru ca "s-a folosit un model de comunicat din 2009".
UPDATE 16:30: Ziarul Financiar scrie ca Andrei Radulescu, analistul economic al Bancii Transilvania, a observat ca pentru trimestrul intai Eurostat a indicat in dreptul Romaniei o scadere economica de 0,2% (T1 fata de T4 2013) fata de un plus de 0,2%, cat a anuntat Institutul National de Statistica de la Bucuresti pe data de 2 iulie. Analistul a verificat aceasta informatie la Eurostat, care a confirmat cifra de -0,2%
Anterior, Ponta anuntase o "veste buna" pentru Romania pe Facebook.
Romania a inregistrat in trimestrul al doilea cea mai mare scadere a Produsului Intern Brut (PIB) dintre cele 28 de state ale Uniunii Europene (UE), de 1% comparativ cu primul trimestru, iar singurele economii cu evolutii negative au mai fost Germania, Italia si Cipru. Datele publicate de Eurostat arata ca INS a revizuit in scadere estimarile de PIB pentru primul trimestru, de la o crestere fata de trimestrul anterior de 0,2% la o scadere de 0,2%.
Eurostat: Romania, a doua tara din Europa care se va prabusi economic in 2060
Romania s-a aflat in recesiune tehnica (doua trimestre consecutive de scadere a PIB comparativ cu trimestrul anterior) pentru doi ani si jumatate in perioada 2008-2011 si a reintrat in recesiune tehnica la inceputul anului 2012, reusind sa revina pe crestere pana la finalul acelui an.
Datele Eurostat arata ca economiile Germaniei si Italiei s-au contractat in al doilea trimestru din acest an cu 0,2%, iar cea a Ciprului cu 0,3%. Totusi, in comparatie cu trimestrul al doilea al anului trecut, PIB-ul Romaniei a urcat cu 1,4%, iar in primul trimestru cu 3,8% fata de perioada similara din 2013.
Cresterea economica a Romaniei se situeaza in trimestrul al doilea peste cea consemnata de tari ca Germania (1,3%), Belgia (1%) sau Olanda (0,9%), dar sub Ungaria (3,7%), Letonia (3,5%), Polonia (3,2%) sau Cehia (2.6%). In comparatie cu primul trimestru din 2014, la nivelul UE, PIB-ul a urcat cu 0,2% in perioada aprilie-iunie.
"Vazand datele publicate de INS privind cresterea economica, mi-am dat seama ca Dumnezeu si exportatorii nu-l mai pot salva pe Victor Ponta de la un dezastru economic si bugetar. Prevad in perioada urmatoare un dezastru bugetar, pentru ca politica fiscala si bugetara a Guvernului Ponta este una gresita. Am vazut datele INS si ne spune foarte clar ca directia spre care se indreapta Romania este una gresita. PIB-ul in trimestrul doi a scazut in termeni reali cu1%", a comentat deputatul PDL Gheorghe Ialomitianu.
Sursa: Mediafax
Etichete: ue, recesiune, eurostat, crestere economica, scadere economica, recesiune tehnica,
Dată publicare:
14-08-2014 14:42