Drumul "aurului alb" ar putea trece prin Romania. Proiectul propus de Uzbekistan lui Victor Ponta

Dată publicare: 28-06-2013 19:38
Dată actualizare: 27-09-2013 11:12


Aflat in Kazakhstan, premierul Ponta a primit o oferta interesanta: sa ne conectam la conducta ruseasca South-Stream.

Discutia are loc dupa ce zilele trecute Nabucco, proiectul ce isi propunea sa aduca in Romania gaze din Azerbaidjan, a fost anulat printr-o decizie politica luata de tara asiatica.

Dupa ce au semnat doua acorduri importante in domeniul culturii si armatei, oficialii romani si cei kazahi au discutat despre o colaborare economica.

Au propus chiar conectarea Romaniei la viitoarea conducta South Stream, construita de Gazprom, pe care pana acum noi am respins-o. Insa anularea proiectului Nabucco ar putea sa schimbe viziunea Bucurestiului.

Si azerii de la SOCAR au intentii serioase.

"Daca Romania va sustine acest proiect, bineinteles ca va fi foarte interesant pentru noi sa aprovizionam Romania, ca un prim pas, iar apoi sa devina tara de tranzit, asa cum era in cazul Nabucco",  a declarat Rovnag Abdullayev, directorul SOCAR.

In Kazahstan premierul a discutat inclusiv despre deschiderea unei curse aeriene intre Bucuresti si Astana, dar si despre achizitionarea de Uraniu pentru centrala de la Cernavoda.

Acum se afla in Uzbekistan, iar aici este foarte greu de spus ce interese economice are Romania.

De altfel, Victor Ponta este primul sef de guvern sau de stat roman care a vizitat vreodata aceasta tara.

Al doilea exportator de bumbac din lume, Uzbekistanul ne-a propus chiar un drum al bumbacului, care sa treaca prin portul Constanta spre Europa.

Problema este ca multe firme celebre din lumea modei, dar si organizatiile pentru drepturile omului acuza tara de tratamente inumane aplicate muncitorilor de pe plantatiile de "aur alb", cum mai este numita cea mai cunoscuta materie prima pentru industria textila. Cu toate acestea, premierul roman a parut interesat de subiect.

"Intre Uzbekistan si Romania nu cred ca vor exista subiecte pe care sa nu fim de acord", a spus Ponta.

Vizita premierului in Asia continua in China, unde luni Victor Ponta se va intalni cu prim-ministrul chinez.


VIDEO PROTVPLUS.RO