România nu va intra în recesiune, arată datele CE. Este o creștere economică lentă, care nu se vede însă la populație
Până la finalul anului, economia României ar urma să înregistreze o creștere de 5,8%, printre cele mai mari din Uniunea Europeană, potrivit prognozei de toamnă a Comisiei Europene.
Asta, chiar dacă acum și-a încetinit avansul pe fondul scăderii consumului și a activității industriale.
Produsul intern brut a crescut, mai puțin în trimestrul al treilea, față de prima parte a anului, arată primele estimări ale Institutului Național de Statistică.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Și, spun chiar oficialii din BNR, România nu va intra în recesiune tehnică anul viitor, o amenințare serioasă pentru alte state, din Uniune.
Economia României și-a continuat creșterea și în trimestrul al treilea, însă mai lent decât în prima parte a anului, potrivit Institutului Național de Statistică. Așa arată evoluția Produsului Intern Brut, și iată că după hopul din 2020, am avut parte de o creștere economică peste așteptări în prima parte a acestui an.
În primele 9 luni, a fost de 4,3%, față de aceeași perioadă a anului trecut. Însă în trimestrul al treilea, față de trimestrul anterior, creșterea a fost de numai 1,3%, deși este cea mai mare din Uniune.
Anul 2022 îl vom termina însă cu o creştere de 5.8%, față de 2021, potrivit prognozei Comisiei Europene. Iar anul viitor, urmeaza o încetinire destul de serioasă, adică ar urma să avem o creștere economică de numai 1,8%. Dar am putea evita recesiunea, potrivit estimărilor oficialilor, într-un context european în care mai multe state se apropie de recesiune, printre care și Germania, motorul Europei.
Nicolae Ciucă, premierul României: „Am luat măsuri astfel încât să consolidăm economia, să o menținem în echilibru, astfel încât să nu intrăm în recesiune. Datele pe care le avem în acest moment ne arată foarte clar că există premisa că la sfârșitului anului, România să aibă o creștere economică de 5%, în jurul lui 5%.”
Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: „Vom lucra cu Guvernul, urmărim în același timp să ținem un nivel de creștere economică în România, pentru că o recesiune nu face bine. Recesiunea are efecte negative, după aprecierile, cel puțin ale mele, asupra veniturilor fiscale.”
Românii sunt însă afectați de scumpiri, iar creșterea economică din prima parte a anului nu s-a simțit pentru mulți.
Mihai Roman, profesor de macroeconomie la ASE: „Această creștere economică nu a avut efect și asupra veniturilor populației. Dacă o să ne uităm la pensionari, de exemplu, vom vedea că în acest an pensiile acestora nu au crescut, iar în ceea ce privește personalul salariat, în sistemul bugetar nu au existat creșteri aproape deloc.”
Pentru viitor, importante sunt și fondurile europene pe care ar urma să le primim prin Planul de Redresare și Reziliență. Eventualele întârzieri vor reduce investițiile și, implicit, creșterea economică.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: Comisia Europeana, economie, crestere economica,
Dată publicare:
15-11-2022 19:19