România, campioana Uniunii Europene. Recolta de porumb a crescut cu 60% față de anul trecut
Porumb va fi din belșug anul acesta și este motiv de bucurie pentru agricultori. După cum estimează Comisia Europeană, recolta a crescut cu 60% față de anul trecut.
Mai mult, ploile au asigurat fân și lucernă din belșug, iar asta înseamnă că fermierii au hrană pentru animale. Asta înseamnă că n-ar fi motive pentru scumpiri în perioada următoare la carne, lapte, brânză și ouă.
Producția de porumb este promițătoare. Comisia Europeană estimează că vor fi recoltate la noi aproape 12 milioane de tone de boabe, ceea ce transformă România în campioana Uniunii la acest capitol.
Mihai Tarbă, fermier: „Am avut ploaie la timp, am avut soare, acum ultimele două saptamani a fost ceva mai rau. Să sperăm că se va opri seceta și vor începe ploile ca să nu scadă producția”.
România va exporta din producția sa de porumb în țările care s-au confruntat cu secetă extremă anul acesta. Printre ele, Spania, Italia și Franța.
Cristina Cionga, Asociația producătorilor de porumb: „Este mult mai bine decât anul trecut. Acolo unde există irigații productivitatea este bună”.
De pe 80 de hectare de teren cultivate cu lucernă și plante furajere, familia Cățean din Rotbav, județul Brașov, adună 800 de tone de nutreț. Dublu față de anul trecut.
Pentru cele 1.500 de oi și 120 de vaci de la fermă, hrana este mai mult decât suficientă. Și rămân rezerve și pentru anul viitor.
George Cățean, fermier: „Ceea ce se găsește în fân, multitudinea de plante se transferă în lapte, respectiv în produsul finit - brânza. Calitatea ierbii se regăsește în gust”.
Prețul fânului a stagnat și, spre deosebire de vara trecută, fermierii au de unde să-și facă provizii.
Nicolae Rîpeanu, fermier: „Balotul mare e 100 de lei de fan și 150 de lei de lucernă, cel de lucernă variază prețul în funcție de coasă”.
Aurel Munteanu, fermier: „Asta e a doua coasă, mai bine ca anul trecut, anul trecut a fost mai secetă, anul asta au fost ploi mai multe”.
Abundența nutrețului ar trebui să ajute la echilibrarea prețurilor la raft. Anul trecut, seceta a făcut ca toate să se scumpească. Cel mai puțin - carnea de porc, iar cel mai mult, untul - cu 45%.