Domeniul în care e nevoie de 50.000 de oameni. Tot mai puțini români sunt interesați de el
Deși, România este printre țările europene cu cele mai multe oi, nu prea mai are cine să le mâne la păscut. Oierii susțin că găsesc tot mai greu ciobani, chiar daca le oferă pe lângă salariu mâncare și cazare.
În aceste condiții, mulți și-au redus numărul de animale sau apelează la muncitori din Asia. Un fermier din Timiș, județul cu cele mai multe oi din țară, a avut în trecut peste 1.500 de animale. Pentru că nu mai găsește forță de muncă, a rămas cu 600.
Ion Bratu, crescător de oi: „Gardul le păzește, altfel nu ai șanse să le mai ții. Nici nu se mai mulg oile, special numai pentru miei le ținem. Înainte mai aveam oameni care veneau, te rugau ei să vină să stea”.
La altă stână, proprietarul ar avea nevoie de patru ciobani dar a găsit doar unul.
Dumitru Bodea, crescător de oi: „Tineretul nu mai vine la oi, nu le mai place. Pentru un cioban, salariul lui, în jur de 3.000 de lei”.
Reporter: „În mână?”
Dumitru Bodea: „În mână, da, și alte facilități, mâncare, băutură, căldură, tot!”
Ciobanii din România iau calea Europei
Potrivit Institutului Național de Statistică, în România sunt peste 10 milioane de ovine. În aceste condiții, asociațiile de profil susțin că ar fi nevoie de aproximativ 50.000 de ciobani că să acopere deficitul de forță de muncă.
Mulți dintre cei care știau această meserie au plecat în țările din vestul Europei, unde un păstor câștigă între 1.200 și 1.800 de euro, plus cazare și mâncare.
Unii fermieri încearcă să acopere o parte din acest deficit cu lucrători din Asia, dar mulți nu au nici pregătirea necesară și nici nu rezistă frigului de la munte, în iernile aspre de la noi.
Ioan Dogariu a oferit şi 4.000 de lei salariu net, însă ultimul candidat a stat o lună şi a plecat.
Ioan Dogariu, crescător de oi: „Să vină muncitori străini, că îi angajăm, îi plătim, numai să vină să stea cu ele. Trebuie să mulgă, trebuie să meargă cu ele, trebuie să le ştie rostul”.
Reporter: „Sunt ultima soluţie?”
Ioan Dogariu: „Păi ăştia, că alţii nu mai sunt”.
România este unul dintre "saivanele" Europei. Anul trecut, țara noastră a exportat 2,3 milioane de miei și a încasat aproape 300 de milioane de euro.