România a plătit ajutoare sociale de 45 de milioane de lei în ianuarie 2020

24-02-2020 13:24


Mii de asistați social joacă la „păcănele” și nu declară veniturile obținute

Suma totală plătită în ianaurie 2020 de statul român pentru ajutorul social (venit minim garantat) s-a ridicat la 44,95 milioane de lei, valoarea medie plătită fiind de 264,24 lei.

Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, în ianuarie 2020, au beneficiat de acest ajutor social 170.109 persoane.

Județele cu cei mai mulți beneficiari

 

Cei mai mulţi beneficiari erau înregistraţi în judeţele Dolj - 11.168 persoane, Bacău - 9.155 şi Buzău - 9.126.

La finele lunii ianuarie, erau suspendaţi de la plată 11.576 beneficiari, cei mai mulţi din Botoşani - 992, Dolj - 874 şi Bacău - 714.

Cea mai mare valoare a sumei medii plătite (drepturi curente) a fost înregistrată în judeţele Sălaj - 340,80 lei, Braşov - 312,61 lei şi Mureş - 309,92 lei.

Venitul minim garantat (VMG), este unul dintre cele mai importante programe de promovare a incluziunii sociale şi de combatere a sărăciei.

Actul normativ care reglementează acest program este Legea nr.416/2001 privind venitul minim garantat, cu completările şi modificările ulterioare.

Potrivit acestei legi, venitul minim garantat se asigură prin acordarea unui ajutor social lunar, care se calculează ca diferenţă între nivelul venitului minim garantat prevăzut de lege şi venitul net lunar al familiei sau al persoanei singure.

Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat a fost modificată în luna iulie 2018 prin Legea nr.192/2018, în principal cu scopul de a facilita integrarea pe piaţa forţei de muncă a membrilor de familie beneficiari ai ajutorului social.

Când încetează dreptul de ajutor social

 

Astfel, în situaţia în care beneficiarii de ajutor social refuză un loc de muncă sau participarea la serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională oferite de agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, dreptul la ajutorul social încetează. În cazul refuzului unui loc de muncă, se poate solicita un alt drept doar după o perioadă de 12 luni de la data deciziei de încetare a dreptului.

A fost prevăzută de asemenea obligaţia primarului de a întocmi planul de activităţi sezoniere pe baza solicitărilor primite de la persoane juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau întreprinderi familiale care au nevoie de forţă de muncă precum şi stabilirea condiţiilor de efectuare a activităţilor sezoniere de către beneficiarii de ajutor social, inclusiv remunerarea acestor activităţi sezoniere.

În situaţia în care beneficiarii de ajutor social refuză de două ori participarea la aceste activităţi sezoniere, dreptul la ajutorul social încetează, urmând să poată fi solicitat un nou drept doar la un interval de 12 luni, ca şi în cazul refuzului unui loc de muncă.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO