Neelie Kroes, comisar european, la iLikeIT: "Niciodata sa nu ai incredere in nicio conexiune"

×
Codul embed a fost copiat

Bucurestiul este capitala digitala a Europei. Vicepresedintele Comisiei Europene a venit la Bucuresti sa vorbeasca despre internetul pentru toti si chiar desfiintarea tarifelor de roaming.

Inainte sa isi inceapa vizita oficiala in Romania, a facut o prima oprire in… studioul iLikeIT. George Buhnici va face cunostina cu comisarul sau european preferat, Neelie Kroes:

Neelie Kroes: Vizitez Romania, ma intalnesc cu premierul si cu minsitrii dumneavoastra, si ma bucur ca am ocazia aici la Pro TV sa explic despre ce este vorba in cadrul economiei digitale.

George Buhnici: Vorbiti despre Continentul Conectat, ce inseamna acest Continent Conectat, ce ar trebui sa inteleaga mama, de exemplu?
Neelie Kroes: Mai intai, ca niciodata nu esti prea batran pentru a lua parte la petrecere. Nu stiu ce varsta are mama dumneavoastra, eu am 72 de ani, de aceea indraznesc sa folosesc acest termen, dar miza este ca fiecare cetatean al Europei si din lume, este atat de important, sa faca parte din economia digitala. Sunt multe oportunitati economice, dar si sociale. Atunci cand mama dumneavoastra, sa zicem, locuieste in alt oras al Romaniei, poate sa ia legatura cu dumneavoastra ..

George Buhnici: Da, da, pai vorbim in fiecare zi.
Neelie Kroes: Tocmai de aceea este o mare oportunitate. Dar, sa spunem ingrijirea sanatatii, conectarea, sa poti sa fii independent peste tot, daca esti o persoana in varsta sa nu te simti singur, sa fii mereu in legatura cu rudele ... Vedeti ca si eu am aici acest gadget, si eu verific starea mea medicala, daca fac exercitii suficiente. De exemplu, acum trebuie sa-mi fac exercitiile, ca abia am inceput ziua. Sunt niste trepte.

Citește și
Smartphone
Dispare roamingul. Tarifele convorbirilor telefonice scad cu 90%
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

George Buhnici: Ati adus si alte gadgeturi, aveti mai multe telefoane decat am eu. cate telefoane aveti si la ce le folositi?
Neelie Kroes: Am 3 telefoane mobile. Acesta este deja istorie, este un BlackBerry din secolul trecut. Pe vremea aceea am fost una dintre primele persoane care a avut un BlackBerry. inca functioneaza, este foarte bun si il folosesc. Cu unghiile mele, vedeti, pot sa tastez foarte usor. Apropo, CEO-ul de la BlackBerry m-a vazut acum cativa ani si a spus "A, ai un telefon foarte vechi, e deja o piesa de muzeu, nu vrei sa ti-l inlocuiesc? Mi-l dai pe acesta si-ti dau unul nou". Si am zis "Nu, nu vi-l dau pe acesta in niciun caz. Il pastrez pana mor".

George Buhnici: Stiti ca Facebook vrea sa cumpere BlackBerry, e stire pe website-ul nostru. E interesant. Deci o sa treceti de pe BlackBerry pe Facebook.
Neelie Kroes: Pe mine ma intereseaza faptul ca functioneaza, merge bine. Acesta este un alt telefon al meu, de afaceri, de business, e pentru serviciu acest iPhone. Inca din anii '70 am invatat ceva, cand lucram in guvernul Olandei pentru logistica, telecomunicatii. In anii '70 eram ministru al Olandei. Mi-aduc aminte de atunci, pentru ca de atunci aveam legatura cu serviciile secrete, stiti ca erau niste scopuri limitate, cineva mi-a spus "niciodata sa nu ai incredere in nicio conexiune si daca ai ceva care realmente este un secret du-te in padure. Sa nu ai incredere in niciun dispozitiv in privinta unui secret".

Dar am incredere ca atat timp cat eu sunt constienta la ce-l pot folosi si de ce-l folosesc , si cu cine si ce spun, trebuie sa ai incredere. Trebuie sa stim insa ca s-a facut un pas inainte foarte mare. Am fost la niste centre de cercetare in Paris de curand, un centru de cercetare complex in care se conecteaza niste dispozitive si, ei bine, ne asteapta niste lucruri mari despre decriptarea acestor mobile, am vorbit cu un cercetator tanar..

George Buhnici: Ce se mai intampla cu Angela Merkel, puteti sa va referiti la aceasta problema?
Neelie Kroes: Asta este personal. Deci vreau sa fiu foarte atenta...

George Buhnici: Ce parere aveti despre aceste lucruri, despre faptul ca cineva poate sa intre in aceste telefoane?
Neelie Kroes: Sigur ca nu este legal, corect, trebuie sa fim insa constienti ca datele intotdeauna trebuie monitorizate, trebuie sa existe reguli inainte de a intra in orice baza de date. Bine, acum noi nu suntem serviciile secrete, dar trebuie sa fie limitat accesul, mai ales cand vorbim despre lucruri personale, cu prietenii, evident ca nu trebuie sa intervina nimeni in aceste lucruri personale. Dar, scopul este un control al acestui acces. Sigur ca esista oameni care n-au alta treaba si vor sa patrunda, sa acceseze anumite date personale.

Vicepresedinta Comisiei Europene, responsabila cu Agenda Digitala, Neelie Kroes, viziteaza Romania

Miercuri, 30 octombrie 2013, Neelie Kroes se afla in vizita oficiala la Bucuresti, unde va avea intalniri cu prim-ministrul Victor Ponta, cu ministrul pentru Societatea Informationala, Dan Nica, precum si cu reprezentanti ai societatii civile, ai companiilor de telecom si IT&C, precum si ai tinerilor anterprenori din domeniu.

Doamna Kroes va participa, de asemenea, la Future Communities// Open Innovation Fair 2013, un eveniment organizat de Fundatia IREX si Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI) la Biblioteca Nationala a Romaniei.

In cadrul intalnirii cu ministrul pentru Societatea Informationala, Dan Nica, vor fi abordate subiecte precum implementarea Agendei Digitale in Romania sau pachetul Continentul Conectat, recent promovat de Comisia Europeana si se vor prezenta demonstratii live ale celor mai importante proiecte digitale ale ministerului. Printre acestea mentionam planurile proiectului de emitere online a actelor de stare civila, precum si proiectul ”Economia Bazata pe Cunoastere”, cel mai amplu proiect de incluziune digitala destinat zonelor rurale defavorizate implementat in Romania care a acoperit 255 de comunitati reprezentand 20% din populatia rurala a Romaniei.

Future Communities//Open Innovation Fair este primul targ de inovatie prin tehnologie pentru dezvoltarea comunitatilor din Romania, care isi deschide portile catre publicul larg intre 30 octombrie si 1 noiembrie 2013. Timp de trei zile, Future Communities prezinta proiecte inovatoare care au schimbat comunitatile din Romania, dar si concepte pilot ce pot fi implementate, precum clase inteligente dotate cu tablete si table interactive sau scoala de muzica online, diagnosticarea de la distanta si interventia rapida prin sistemele de telemedicina, modele de case verzi, eficiente din punct de vedere energetic sau sisteme integrate de gestiune si plati online ale institutiilor statului.

Vizita doamnei Kroes are loc imediat dupa Consiliul European pentru Agenda Digitala, Inovare si Servicii din data de 24-25 octombrie. Recent, Ministerul pentru Societatea Informationala a lansat spre dezbatere publica Strategia Nationala pentru Agenda Digitala, care transpune obiectivele Agendei Digitale pentru Europa 2020 la realitatile si provocarile specifice Romaniei.

Aceasta strategie va constitui documentul-cadru pentru masurile guvernamentale de promovare si dezvoltare a societatii informationale, punand accentul pe o dezvoltare coerenta bazata pe interoperabilitatea sistemelor.

Tintele stabilite de strategie sunt structurate in jurul a 4 piloni:

1. e-Guvernare, Interoperabilitate, Securitatea Retelelor si Sistemelor Informatice, Cloud Computing si Media Sociale
2. TIC in Educatie, Sanatate si Cultura
3. e-commerce, TIC si cercetare-dezvoltare-inovare
4. Banda larga si infrastructura de comunicatii de tip Next Generation Access

Agenda Digitala pentru Europa 2020 este una dintre cele sapte initiative-pilot ale Strategiei Europa 2020 si are obiectivul general de a genera beneficii economice si sociale durabile datorita unei piete unice digitale bazate pe internetul rapid si ultrarapid si pe aplicatiile interoperabile, pentru a readuce Europa pe calea unei cresteri inteligente, durabile si incluzive.

Astfel, calitatea vietii cetatenilor va fi mult imbunatatita, datorita, de exemplu, ameliorarii serviciilor de asistenta medicala, implementarii unor solutii mai eficace de transport, unui mediu mai curat, unor noi posibilitati de comunicare si unui acces mai usor la serviciile publice si la continutul cultural. Potrivit datelor Comisiei Europene, sectorul ICT genereaza in mod direct 5% din PIB-ul european si are o valoare de piata de 660 de miliarde EUR anual, avand o contributie mult mai mare la cresterea globala a productivitatii (20% provenind direct din sectorul ICT si 30% din investitiile in ICT).

In Romania, Strategia Nationala pentru Agenda Digitala este coordonata si promovata de catre Ministerul pentru Societatea Informationala.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
A mers in vacanta si a incarcat fotografii pe Facebook. Ce factura i-a venit cand a ajuns acasa
A mers in vacanta si a incarcat fotografii pe Facebook. Ce factura i-a venit cand a ajuns acasa

O femeie din Marea Britanie a avut parte de o surpriza de proportii cand a vazut factura la telefonul mobil. Serviciul de roaming, pe care l-a folosit in vacanta, a costat-o pe englezoaica o avere, relateaza Mirror.

Dispare roamingul. Tarifele convorbirilor telefonice scad cu 90%
Dispare roamingul. Tarifele convorbirilor telefonice scad cu 90%

Comisarul european pentru Agenda Digitala, Neelie Kroes, a venit cu o propunere legislativa prin care vrea sa reduca tarifele de roamnig cu pana la 90%

Tarifele in roaming scad de la 1 iulie. Cat vor costa convorbirile si SMS-urile in strainatate
Tarifele in roaming scad de la 1 iulie. Cat vor costa convorbirile si SMS-urile in strainatate

Operatorii care asigura servicii de roaming in retele publice de comunicatii mobile in UE sunt obligati sa aplice, de la 1 iulie, noi tarife maxime, mai mici decat cele actuale, potrivit ANCOM.

Comisia Europeana vrea sa elimine tarifele de roaming din 2014. Cat costa acum convorbirile externe
Comisia Europeana vrea sa elimine tarifele de roaming din 2014. Cat costa acum convorbirile externe

Romanii ar putea suna din strainatate la aceleasi tarife ca in tara. Comisia Europeana a anuntat ca de anul viitor intentioneaza sa elimine tarifele de roaming, mult mai mari decat cele nationale.

Roamingul se
Roamingul se "desfiinteaza" in Europa. Masura se va aplica de anul viitor in toate tarile UE

Uniunea Europeana se pregateste sa desfiinteze tarifele mari din roaming.

Recomandări
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului

Comisia Europeană a aprobat o măsură a statului român în valoare de 790 de milioane de euro pentru acoperirea costurilor excepţionale generate de închiderea a patru mine de cărbune necompetitive din Valea Jiului.

Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina
Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a promis joi o "armată puternică" şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina.

Cu câți bani va rămâne câștigătorul premiului de peste 9,58 milioane de euro de la 6/49 după ce va plăti impozitele
Cu câți bani va rămâne câștigătorul premiului de peste 9,58 milioane de euro de la 6/49 după ce va plăti impozitele

A dat norocul peste un român care a câștigat, joi seara, premiul cel mare de la Loto 6 din 49.