”Revoluția fiscală” a tăiat salariile unor bugetari, dar le-a mărit pe ale parlamentarilor. ”Îmi cumpăr costume”
”Revoluţia fiscală”, care a tăiat salariile unor bugetari, le-a adus în acelaşi timp mai mulţi bani parlamentarilor.
Ei au primit peste 800 de lei la indemnizaţia lunară şi li s-au majorat consistent sumele destinate oficial pentru întreținerea birourilor parlamentare. Iar cum jumătate din aceşti bani nu trebuie justificaţi cu acte, titularii pot face ce vor cu ei. "Ne mai luăm şi noi câte ceva de îmbrăcat", spun unii dintre ei. Doar câţiva au anunţat că-i vor dona în scopuri caritabile.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
De la începutul anului, un parlamentar fără mari funcţii şi răspunderi primeşte în mână 9.993 de lei. Indemnizaţia este cu 840 de lei mai mare decât în decembrie, iar majorarea a venit ca urmare a creşterii salariului minim pe economie.
Liviu Dragnea: "Înţeleg că întrebarea e ce voi face cu cei 2000 de lei. Mai creez un loc de muncă."
Şi mai mulţi bani primesc aleşii ca sumă forfetară: 25.650 de lei, cu două mii de lei mai mult decât anul trecut. Cu jumătate din acesta sumă, senatorii şi deputaţii trebuie să-şi plătească chiria birourilor parlamentare, să-şi angajeze secretare şi consiliere şi să cumpere papetărie şi materiale de curăţenie necesare.
Pentru cealaltă jumătate din bani, fiecare parlamentar scrie o declaraţie pe proprie răspundere cum că banii se duc pe cheltuieli aferente exercitării mandatului.
Cătălin Rădulescu, deputat PSD: "Ce ar trebui să facă parlamentarul? Să aducă chitanţe de costume? De cravate? De cămăşi? Sau când invită primarii la masă ca să stea de vorbă să aducă bonul? Nu auziţi ce fac cu banii în plus? Îmi cumpăr costume, cravate, cămăşi, pantofi. Nu aşa trebuie să fie un parlamentar, să fie elegant în Parlamentul României?"
Tinel Gheorghe, deputat PNL: "Dacă pui MANDE pe TANDE, dacă vrei să-ţi faci activitatea politică aşa cum trebuie, parcă tot ţi-ar mai trebui."
Convinşi că mare parte din aceste sume se cheltuiesc în interesul personal al aleşilor, parlamentarii USR spun că lucrurile nu trebuie să mai rămână aşa.
Cristian Saidler, deputat USR: "Noi tot timpul am militat ca acea sumă să fie cheltuită tot pe bază de documente justificative. Sprijin politic pentru această idee nu am găsit."
Aleşii care nu sunt din Bucureşti mai primesc şi câte 1500 de euro lunar bani de cazare în hoteluri de patru stele.