Rețeta berii artizanale. Cum se obțin gusturile variate și câtă este sănătos să bem

×
Codul embed a fost copiat

Spunem acum o poveste pe placul multor români. Începe - spun antropologii - acum șapte mii de ani.

Berea, în primele ei variante, a apărut în alimentația noastră aproape în același timp cu cerealele, pe care strămoșii noștri inventivi le-au pus la fermentat.

Astăzi, vorbim despre o industrie care face să curgă sume uriașe spre marile fabrici. Dar și despre terenul de joacă pentru cei tineri și neliniștiți, care o prepară după rețete proprii. Vedem astăzi împreună cum se produce berea artizanală, numită și "craft".

Berea nu mai e demult un teritoriu exclusiv masculin. E timpul să lăsăm deoparte și prejudecățile legate de gusturi.

Adina Murgescu, proprietar magazin: “Doamnele preferă berile roșii și berile negre, care au o alcoolemie mai ridicată, dar care sunt și mai aromate. Domnii vor o bere puțin mai amăruie, pentru că poate mai beau încă una. Doamnele se rezumă la una, dar acea bere vor să fie cu adevărat specială.”

Citește și
De ce nu este bine să fumăm și să mâncăm produse lactate după intervenții în cavitatea orală
De ce nu este bine să fumăm și să mâncăm lactate după intervenții în cavitatea orală

Cu aproape 60 de fabricanți de bere artizanală, România are deja o asociație a producătorilor de bere craft. Berarii de serie mică promovează cât pot de intens ideea că berea artizanală este, față de berea obișnuită la pet, ceea ce șampania sau prosecco sunt față de vinul de buturugă. Adică un examen reușit și un cu totul alt nivel de gust și de rafinament.

Despre berea artizanală se spune că fermentează "tihnit", adică întregul proces curge fără că fabricantul să intervină grăbind etapele. Totul pleacă de la plămădire, în primul tanc din fabrica de bere. Ingredientele berii artizanale românești sunt în general importate din Germania și Belgia, dar producătorii au început să caute și furnizori locali.

Bogdan Puia, fabricant de bere artizanală: „Rețetele le facem noi, ni le creăm de la zero, în funcție de unde vrem să ajungem cu gustul. Mai amăruie, mai parfumată, florală. Sunt nenumărate variante și varietăți, mai ales datorită hameiurilor pe care le adăugăm la fierbere. După ce terminăm cu plămădirea, trecem la fierbere. În funcție de când adăugăm hameiul, dacă îl punem la început, berea va fi mai amară.”

Tot acum sunt adăugate, eventual, și arome - de caramel, de cafea sau de fructe. În a două etapă, amestecul ajunge în tancul de fierbere. Continuă drumul spre un recipient de răcire.

Atenție, chiar dacă totul a mers până aici că la carte, tot poți strica șarja de bere artizanală. Dacă o faci prea spumoasă! Pentru că există un echilibru fragil între o licoare plăcut acidulată, cu guler alb, și o bere înecăcioasă.

Bogdan Puia, fabricant de bere artizanală: „Mai ales berile acestea artizanale sunt nefiltrate și nepasteurizate, așadar au diverse beneficii, cum nu ne-am fi așteptat de la o băutură alcoolică. Sunt bogate în vitamina B3, B6, acid folic. Un consum sigur este considerat la femei un pahar pe zi, iar pentru domni, două pahare pe zi. Chiar dacă anumiți nutriționiști spun că este permis să gusti, mai bine să evităm acest lucru în perioada sarcinii.”

În rest, păstrați moderația, dar nu va temeți să explorați.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
De ce nu este bine să fumăm și să mâncăm lactate după intervenții în cavitatea orală
De ce nu este bine să fumăm și să mâncăm lactate după intervenții în cavitatea orală

Fară produse lactate fermentate - după intervenții chirurgicale la nivelul cavitații orale. Aceasta deoarece bacteriile, bune de altfel, pot produce tulburări în vindecarea rănilor.

Tiroida și sarcina. De ce trebuie mama să-și facă examene endocrinologice înainte și după sarcină
Tiroida și sarcina. De ce trebuie mama să-și facă examene endocrinologice înainte și după sarcină

La începutul sarcinii, tiroida fetală nu funcționează. Pentru o bună dezvoltare a fătului, acesta trebuie să ia hormonii tiroidieni de la mamă. Dacă mama are o problemă, și el suferă.

CSID. Ce boli ascunde inflamarea ganglionilor. Care sunt cei mai periculoși
CSID. Ce boli ascunde inflamarea ganglionilor. Care sunt cei mai periculoși

CSID. Ne palpăm ganglionii în zona gâtului, axilă ori inghinal. Vom descoperi formațiuni ovalare, care reacționează ușor la orice infecție localizată. Şi vă recomandăm să îi palpaţi când sunteţi la duş.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.