Deputații au continuat scandalul pe tema scăderii TVA. Proiectul a fost amânat
Deputații au continuat scandalul pe tema scăderii TVA. Chiar dacă această inițiativa a fost înaintată de un reprezentant al liberalilor pe când erau în opoziție, social democrații au fost de acord cu aprobarea ei abia acum, când nu mai sunt la guvenare.
PNL susține însă că această măsură ar arunca în aer bugetul pe anul viitor, oricum insuficient pentru nevoile țării.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Așa că, în urmă unui scandal de zile mari, liberalii au reușit să trimită legea înapoi în comisii.
În aceeași ședință, aleșii nu au luat nici o decizie în privința tăierii pensiilor speciale.
Mare parte din ședință a fost condimentată de injuriile aleșilor. Scandalul a plecat de la proiectul prin care TVA-ul general s-ar fi redus de la 19 la 16% și de la 9 la 5% pentru alimente.
Proiectul, scris mai demult de Florin Roman, ar fi presupus un efort suplimentar de aproape 12 miliarde de lei.
În final, inițiatorul a cerut retrimiterea proiectului la comisii pentru două săptămâni. Pentru că, de săptămâna viitoare parlamentarii vor intră în vacanță până în februarie, o decizie va fi luată doar anul viitor.
După acest moment, PNL a mai scos de la sertar un subiect fierbinte - alegerea primarilor. Aleșii PNL au cerut ca proiectul să fie dezbătut, deși nu era pe ordinea de zi.
Victor Ponta: "Domnul Orban a aruncat pisica moartă cu alegerile în două tururi în Parlament. Azi i-o aruncăm înapoi".
Și chiar asta au făcut. Parlamentarii au lăsat în seama Executivului rezolvarea problemei alegerilor în două tururi. În aer a rămas și problema pensiilor speciale, pe care Executivul intenționa să le anuleze.
Textul prin care magistrații, procurorii, parlamentarii, grefierii, aviatorii și alte câteva categorii și-ar fi pierdut veniturile nu a mai fost discutat. Între timp, sute de grefieri și judecători din mai multe orașe ieșiseră în stradă.
Pentru câteva ore, judecătorii și grefierii au blocat activitatea Tribunalului București, dar și a altor instanțe din Brașov, Timișoara sau Oradea.
Reacția românilor la scăderea TVA
România are acum o cotă generală de TVA de 19% şi 5% pentru alimente. În acest an, estimarea arată că, la buget, din această taxă ar ajunge circa 70 de miliarde de lei. Puţin, comparativ cu Bulgaria, Polonia, Ungaria, sau chiar şi cu media Uniunii Europene. Dacă s-ar reduce TVA-ul, s-ar vedea imediat în preţuri mai mici la toate produsele şi serviciile spun reprezentanţii magazinelor.
Valer Hancaș, reprezentantul unui lanţ de hipermarketuri: "Dacă decizia este finală până la sfârşitul anului 2019, cu siguranţă noile preţuri vor fi regăsite la raft începând chiar cu 1 ianuarie 2020."
Femeie: "E bine, ce să zic, am impresia că poate noul guvern ne va aduce ceva mai bun"
Bărbat: "Personal cred că vor exploda puţin preţurile, chiar dacă comercianţii vor simţi scăderea TVA, nu cred că va fi o soluţie aşa bună pe termen scurt, în viitor vom vedea. "
Rămâne de văzut ce se va întâmpla în Parlament, unde miercuri ajunge la vot final această iniţiativă. În Camera Deputaţilor susţinătorii reducerii TVA au, teoretic, voturile PSD şi ale Pro România, în timp ce USR, PNL, UDMR se pare că se vor abţine de la vot.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!