RECTIFICAREA BUGETARĂ: Bani mai puțini la Transporturi, Educaţie, STS. Bugetele locale cresc cu 4,4 miliarde lei

×
Codul embed a fost copiat

Prima rectificare bugetară din acest an taie drastic din bugetele unor ministere importante, cum ar fi Educaţia, Agricultura şi Transporturile.

Şi proiectele cu fonduri europene pierd bani, în schimb sunt suplimentate finanţările pentru primari, arata un proiect publicat de Ministerul Finanţelor. Odată cu noua împărţire a banilor, finanţele anunţă şi taxe mai mari pentru industria sucurilor şi a ţigărilor.

Cel mai mare perdant al rectificării bugetare este Ministerul Educaţiei, care rămâne fără o sumă uriaşă: 1 miliard de lei, din care 400 de milioane de lei sunt tăiaţi de la salarii.

Îngrijorător este şi că de la Fondurile Europene sunt luaţi aproape 700 de milioane de lei, iar de la Transporturi - care ar fi trebuit să investească în drumuri şi autostrăzi - alţi 300 de milioane de lei.

Pe de altă parte, la această rectificare bugetară cea mai mare suplimentare de fonduri este pentru primarii - peste 4 miliarde de lei. Sunt bani în plus şi pentru Ministerul Dezvoltării, al Muncii, MAI, MAE şi SRI.

Citește și
catedrala mantuirii neamului
Primăria Capitalei dă încă 18 milioane de lei pentru biserici
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Ministerul Finanţelor a anunţat că din septembrie va pune o taxă pe zahăr şi va creşte acciza la ţigări, ceea ce înseamnă scumpirea unui pachet cu cel puţin 40 de bani.

Şi tot ca că aducă mai mulţi bani la buget, vor fi tăiate abonamentele de telefonie mobilă pentru toţi bugetarii şi reduse posturile din ministere.

Rămâne de văzut dacă PSD îi vor convinge pe cei de la ALDE să accepte aceasta rectificare, pentru că partidul lui Calin Popescu Tariceanu a criticat intenţia Guvernului de a tăia bani de la Transporturi.

Astfel, au fost reduse bugetele la Ministerul Transporturilor (-128,8 milioane lei), Ministerul Fondurilor Europene (-681,9 milioane lei), Ministerul pentru Mediul de afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (-243 milioane de lei), Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (- 310,4 milioane de lei), Ministerul Cercetării şi Inovării (- 369,1 milioane lei), Ministerul Educaţiei Naţionale (-1,03 miliarde lei).

Bugetul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS) a fost redus cu 71,66 milioane lei, potrivit proiectului rectificării bugetare publicat, luni, de Ministerul Finanţelor. Totodată, bugetul Serviciului Român de Informaţii (SRI) a crescut cu 396,5 milioane lei, fiind majorate şi bugetele Serviciului de Informaţii Externe (SIE) şi Serviciului de Protecţie şi Pază (SPP).

La Ministerul Educaţiei Naţionale, execuţia la semestrul I este de 46% din bugetul aprobat. La acest minister, s-au propus reduceri ale cheltuielilor bugetare cu 400 milioane lei, dar Finanţele dau asigurări că suma rămasă asigură plata salariilor până la sfârşitul anului.

În plus, se propune diminuarea bugetului Educaţiei cu 440 milioane lei din cauza nederulării programului ”Merg la şcoală” întrucât, până în prezent, actul normativ necesar derulării programului nu a fost promovat.

Alte instituţii unde bugetele sunt reduse sunt Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, -310,4 milioane lei, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, -243 milioane lei, Ministerul Economiei, -225,6 milioane lei, Secretariatul General al Guvernului, -143,6 milioane lei, Ministerul Apelor şi Pădurilor, -138,9 milioane lei, Ministerul Transporturilor, -128,8 milioane lei, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), -106,5 milioane lei.

Totodată, ministerele unde bugetele au fost majorate sunt Ministerul Finanţelor Publice, +2,244 miliarde lei (din care +2,15 miliarde lei contribuţia României la bugetul Uniunii Europene), Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, +970,5 milioane lei, Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, +326,4 milioane lei, Ministerul Mediului, +92,2 milioane lei.

Bugetele locale cresc cu 4,4 miliarde lei, din care 2,9 miliarde de lei pentru echilibrare. Din această sumă, se prevăd în sumă globală 1,5 miliarde lei, urmând ca diferenţa să se aloce ulterior prin hotărâre de Guvern 1,5 miliarde de lei pentru PNDL.

Totodată, în cadrul acestei rectificări bugetare, veniturile bugetului de stat pe anul 2019 se majorează pe sold cu suma de 2,251 miliarde lei (din care încasările din impozitul pe profit +1,608 miliarde lei), iar cheltuielile bugetului de stat anul 2019, se majorează, pe sold, cu suma de 285,7 milioane lei (dar cheltuielile de personal se diminuează cu 136,5 milioane lei).

- ”Proiectul rectificării bugetare asigură sumele necesare pentru plata pensiilor şi a salariilor. De asemenea, sunt asigurate sumele necesare pentru proiectele de investiţii aflate în derulare, în timp ce sunt reduse sumele alocate instituţiilor cu un grad scăzut de utilizare a banilor alocaţi”, precizează ministerul.

Totodată, se asigură suma de 135 milioane lei pentru finalizarea procesului de restituire a taxei speciale pentru autoturisme şi autovehicule, a taxei pe poluare pentru autovehicule, a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule şi a timbrului de mediu pentru autovehicule, reprezentând accesoriile ramase la suma restituită (dobânzi).

Ministerul a anunţat că se vor aloca 500 milioane lei pentru înlăturarea efectelor calamităţilor naturale produse în acest an.

Bugetele locale cresc cu 4,4 miliarde lei, din care 2,9 miliarde de lei pentru echilibrare. Din această sumă, se prevăd în sumă globală 1,5 miliarde lei, urmând ca diferenţa să se aloce ulterior prin hotărâre de Guvern 1,5 miliarde de lei pentru Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL).

Totodată, s-a majorat cu 400 milioane lei plafonul de împrumuturi/ trageri pentru unităţile administrativ teritoriale. De asemenea, plafoanele de contractare acordate din disponibilităţile contului general al Trezoreriei Statului, pentru finanţarea proiectelor de investiţii în cadrul Fondului de Dezvoltare şi Investiţii, se stabilesc în sumă de 10 miliarde de lei.

Au fost reduse bugetele la Ministerul Transporturilor (-128,8 milioane lei), Ministerul Fondurilor Europene (-681,9 milioane lei), Ministerul pentru Mediul de afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (-243 milioane de lei), Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (- 310,4 milioane de lei), Ministerul Cercetării şi Inovării (- 369,1 milioane lei), Ministerul Educaţiei Naţionale (-1,03 miliarde lei), Secretariatul General al Guvernului (-143,6 milioane lei).

La instituţiile la care au fost diminuate creditele bugetare, nu au fost diminuate corespunzător şi creditele de angajament, astfel încât să nu fie afectat procesul de contractare a proiectelor finanţate din fonduri europene precum şi a lucrărilor de investiţii. Diminuarea se referă doar la creditele bugetare (cash), potrivit ministerului.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Rectificare bugetară la final de an. Într-o ţară fără autostrăzi, Transporturile pierd cel mai mult
Rectificare bugetară la final de an. Într-o ţară fără autostrăzi, Transporturile pierd cel mai mult

În plin scandal legat de remaniere, Guvernul are şi alte probleme. Vrea să facă o nouă împărţire a banilor din buget, cu doar 5 săptămâni înainte de finalul anului.

Primăria Capitalei dă încă 18 milioane de lei pentru biserici
Primăria Capitalei dă încă 18 milioane de lei pentru biserici

Primăria Capitalei dă încă 18 milioane de lei pentru biserici în urma rectificării bugetare.

Primăria Capitalei se pregătește să dea încă o sumă uriașă pentru Catedrala Mântuirii
Primăria Capitalei se pregătește să dea încă o sumă uriașă pentru Catedrala Mântuirii

Primăria Capitalei va aloca încă zece milioane de lei pentru lucrările la Catedrala Mântuirii Neamului printr-o nouă rectificare bugetară de săptămâna viitoare, relatează News.ro.

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina
Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a promis joi o "armată puternică" şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina.

Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025
Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025

Analiștii Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) au indicat că economia Rusiei urmează să se confrunte, cel mai probabil, cu provocări semnificative din cauza războiului din Ucraina și a sancțiunilor occidentale.