Raport: ''Hard Brexit'' ar putea costa firmele financiare din UK 50 de mld de dolari. Cate locuri de munca ar disparea
Industria financiara a Marii Britanii ar putea pierde venituri de pana la 38 de miliarde de lire sterline (48,34 mld de dolari) in eventualitatea unui ''hard Brexit'' (''Brexit dur''), care va impune tarii un acces restrictionat la piata unica europeana.
Datele apar intr-un raport al firmei de consultanta Oliver Wyman, realizat la cererea grupului de lobby TheCityUK, transmite Reuters, citat de Agerpres.
Daca firmele financiare isi pierd dreptul de a-si vinde liber serviciile in toata Europa, ar putea disparea 75.000 de locuri de munca, avertizeaza raportul Oliver Wyman. Sunt in crestere speculatiile conform carora acest sector - care include bancile de retail, de investitii, firmele care gestioneaza active, companiile de asigurari - isi va pierde drepturile in urma iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana.
''Este in interesul tuturor sa existe un rezultat pozitiv al negocierilor, de care sa beneficieze atat Marea Britanie, cat si Uniunea Europeana, sa existe intreruperi minime in industria financiara si clientii sa nu fie afectati'', a afirmat Hector Sants, vicepresedintele Oliver Wyman si fost membru al Autoritatii de reglementare din Marea Britanie.
Viitorul Londrei ca si centru financiar european va fi unul dintre principalele subiecte de negociere in procesul iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana, deoarece este cel mai mare sector de export al tarii si cea mai mare sursa de venituri din taxe.
Serviciile financiare din Marea Britanie genereaza anual venituri intre 190 - 250 miliarde de lire sterline si are aproximativ 1,1 milioane de angajati, se arata in raport. Taxele platite de industria financiara se ridica la aproximativ 60 - 67 miliarde de lire sterline.
Raportul subliniaza impactul unui ''hard Brexit'' sau a unui ''soft Brexit''. In cel mai rau scenariu, in care bancile internationale pierd complet accesul la piata unica europeana - ''hard Brexit'' - veniturile ar putea scadea cu 32 - 38 miliarde de lire sterline si s-ar pierde 65.000 - 75.000 de locuri de munca. Daca Marea Britanie isi pastreaza accesul la spatiul economic european - ''soft Brexit'' - atunci vor disparea numai 4.000 de locuri de munca si se vor pierde venituri de aproximativ doua miliarde de lire sterline.
Premierul britanic Theresa May a respins duminica abordarea procesului iesirii din Uniunea Europeana in termeni de ''hard Brexit'' sau ''soft Brexit'' (''Brexit dur'' sau ''Brexit usor''), spunand ca in relatia pe care Guvernul de la Londra va incerca sa o dezvolte cu blocul comunitar nu va cauta sa se raporteze la modelul norvegian ori la cel elvetian si a respins de asemenea orice aranjament prin care Marii Britanii i s-ar accepta accesul in continuare la piata unica europeana in schimbul renuntarii la controlul imigratiei.
''Argumentele despre un 'soft Brexit', prin care s-ar continua sub o anumita forma apartenenta la UE, si un 'hard Brexit', ca o decizie deliberata de a respinge comertul cu Europa, sunt pur si simplu o dihotomie falsa'', a afirmat Theresa May, in discursul sustinut la Congresul Partidului Conservator britanic.
''Prin urmare, nu va fi o negociere pentru stabilirea unei relatii cum am mai vazut in ultimii 40 de ani sau mai mult. Deci, nu va fi un 'model norvegian'. Si nu va fi nici un 'model elvetian'. Va fi un acord intre o Mare Britanie independenta si suverana si Uniunea Europeana'', a explicat oficialul britanic.
''Tot ce facem pentru a iesi din UE va fi conform cu legile si cu obligatiile asumate prin tratate si trebuie sa oferim salariatilor si investitorilor cat mai mult siguranta. Aceasta inseamna ca nu va exista o retragere brusca si unilaterala'', a dat asigurari Theresa May.