Salariile presedintelui, premierului si inaltilor demnitari cresc din AUGUST. Ce se intampla cu ceilalti bugetari

Ultima actualizare: 11-07-2015 07:26

Indemnizatiile lunare pentru cele mai inalte demnitati publice din Romania se majoreaza incepand cu luna august a acestui an, a anuntat premierul interimar Gabriel Oprea.

"Concret este vorba despre presedintele Romaniei, prim-ministrul si ministrii, presedintii celor doua Camere ale Parlamentului, directorii SRI, SIE, SPP, STS. In total sunt 48 de functii vizate de aceasta ordonanta", a afirmat Oprea, adaugand ca masura a fost introdusa printr-o ordonanta adoptata de Guvern in sedinta de miercuri.

Potrivit Agerpres, Oprea nu a precizat cuantumul cu care se vor majora salariile inaltilor demnitari, dar a spus ca "noul nivel de salarizare tine cont de reperul pe care il reprezinta salarizarea in justitie, si anume remunerarea functiilor de presedinte si judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie". In opinia sa, cresterile salariale anuntate sunt conforme cu "statutul actual al Romaniei".

Acum mai putin de o saptamana, si ministrul Muncii, Rovana Plumb, vorbea despre cresterea salariilor presedintelui si premierului in contextul noii legii a salarizarii. Din declaratia ei rezulta ca aceste indemnizatii ar urma sa ajunga la 21.600 de lei pe luna

"Imi asum atat corectitudinea, cat si oportunitatea acestei masuri. Consider ca salarizarea din sistemul public nu este un act populist, ci o exigenta in conformitate cu statutul actual al Romaniei. Nu ne putem preface ca este normal ca un presedinte de tara europeana sa primeasca la final de luna aproximativ 1.500 de euro. (...) Aceasta anomalie trebuie sa ia sfarsit", a sustinut Oprea.

Totodata, acesta a anuntat ca, prin noul proiect de lege al salarizarii bugetarilor pregatit de Ministerul Muncii, toate salariile din sistemul public vor creste pana la sfarsitul anului. "Vreau sa fac cunoscut in mod oficial ca pana la sfarsitul acestui an vom avea cresteri de salarii in tot sistemul public - e un proiect pregatit de Ministerul Muncii, care in cel mai scurt timp va deveni lege, astfel incat fiecare angajat la stat sa primeasca un salariu corect in raport cu munca si responsabilitatile sale", a spus Gabriel Oprea.

"Vreau sa corelez aceasta decizie privind cresterea indemnizatiilor cu lupta impotriva coruptiei. Romania are deja rezultate solide si notabile la acest capitol. Nu cred ca exista un functionar public sau demnitar care sa nu fie constient ca orice incalcare a legii se pedepseste aspru. Prin urmare, primul pas a fost facut, si anume a fost taiat apetitul celor care muncesc in sistem de a-si completa veniturile cu bani obtinuti in mod ilegal. Acum trebuie sa facem si al doilea pas - si anume sa acordam salarii pe masura muncii si responsabilitatii fiecarui demnitar si fiecarui functionar public din Romania", a mai spus premierul interimar, intr-o declaratie de presa la Palatul Victoria.

Oprea a adaugat ca "peste tot in lume salariile mici in sistemul public genereaza coruptie si incompetenta". "Nu spun ca le justifica, doar ca sunt o cauza majora a acestor fenomene. Prin ceea ce am decis astazi si prin legea care va fi adoptata pana la finalul anului incercam sa facem noi pasi catre o administratie onesta si competenta. Prin aceste masuri avem o sansa in plus de a schimba in bine administratia din Romania", a declarat acesta.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO