Proiect: 400 de euro pentru fiecare român în şomaj tehnic. De unde ar veni banii
Românii trimiși în șomaj tehnic ar putea primi vouchere în valoare de 400 de euro de la Uniunea Europeană.
Este doar un plan, dar are șanse de reușită, mai ales că țara noastră a primit 1,4 miliarde de euro de la Bruxelles, numai în ultima lună. Cei mai mulți bani au fost cheltuiți pentru echipamente medicale.
Autoritățile de la noi vor să atragă alte sute de milioane de euro pentru susținerea firmelor. Totul, în contextul în care miniștrii de finanțe ai Uniunii Europene s-au pus de acord asupra unui plan financiar de salvare de 500 de miliarde de euro pentru economiile grav afectate de pandemia de coronavirus.
”În această perioadă, fiecare stat membru UE se cam descurcă pe eforturi proprii și viitoarea criză n-ar trebui să ne surprindă din nou. De pildă, 350 de milioane de euro, bani europeni, au fost folosiți de autoritățile române pentru achiziția pentru echipamente medicale, de la ventilatoare, teste COVID-19 și echipamente de protecție”, a spus Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene.
Alte 682 de milioane de euro au ajuns la IGSU, pentru achiziționarea echipamentelor medicale și dotărilor sistemului de coordonare a sistemului national de urgență.
România va primi 120 de milioane de euro de la Bruxelles pentru cadrele medicale, ca stimulent în această perioadă. 75 de mii de cadre medicale ar urma să primească 2.250 de lei net.
”Asistenți, doctori, dar și personal auxiliar primesc. Nu e diferențiat pe categorii de venituri”, a mai spus Marcel Boloș.
Alți bani europeni, 750 de milioane de euro, ar putea fi atrași pentru susținerea afacerilor mici și mijlocii, pentru a-și reporni activitatea.
Deja peste 1 milion de români sunt în șomaj tehnic. Ei ar putea primi și un ''voucher de consum'', o idee care va fi discutată în Guvern și cu Comisia Europeană.
”Propunerea pe care o voi discuta cu premierul este ca acest voucher să fie acordat o singură dată în această perioadă de criză, pentru ca apoi să fie folosit pe tot lanțul companiilor afectate de coronarivus. Dacă dorește, cel care îl are poate să-și cumpere alimente sau îl folosește în procesul de decontare cu cei care sunt furnizori de alimente”, a mai spus ministrul Boloș.
Deocamdată, nu a fost stabilită valoarea la care ar putea ajunge acest voucher de consum, dar, într-un scenariu, ar putea fi vorba de câteva sute de euro.
Alți bani ar putea veni în Romania după ce miniștrii de finanțe europeni s-au pus de acord asupra unui plan de salvare în valoare de 500 de miliarde de euro.
''Pachetul de salvare aprobat astăzi este de 4% din produsul intern brut al UE. Este total fără precedent. Niciodată nu am reacționat atât de rapid la o criză precum aceasta'', Mario Centano, președintele Eurogroup.
Banii vor fi direcționați către țările europene grav afectate de pandemie. Deja, specialiștii Fondului Monetar Internațional au avertizat că lumea se confruntă cu cea mai gravă criză economică de la Marea Depresiune, din anii '30.