Programul Start-Up Nation 2025 a debutat cu probleme. Ce piedici au întâmpinat tinerii care vor să pornească o afacere
Au început înscrierile pentru programul Start-Up Nation, iar tinerii cu vârste până în 35 de ani pot accesa bani europeni ca să-și dezvolte o afacere.
Pentru început, cei interesați trebuie să urmeze cursuri de antreprenoriat și abia apoi își vor prezenta ideile de afaceri.
Locurile sunt limitate, iar numărul mare de participanți a creat probleme tehnice. În primele ore, platforma de înscriere a cedat, de câteva ori.
Celor interesați să se înscrie în programul Start-Up Nation le-au apărut astfel de mesaje cu erori de încărcare.
Platforma oficială este accesibilă de la ora 10:00 pentru cei care vor să devină antreprenori, însă site-ul se blochează de cele mai multe ori. Utilizatorii spun că au întâmpinat foarte multe probleme în momentul în care au vrut să completeze cererea de înscriere.
Adrian Cojocaru, aplicant Startup Nation: „Există un timp de cinci minute în care te poți înscrie și a durat aproximativ 3 minute ca să descarc cererea. Absolut toate paginile se mișcă destul de greu, timpul de încărcare este foarte mare”.
Inclusiv pe pagina de Facebook a ministerului Economiei și Digitalizării, oamenii s-au plâns că abia au putut accesa platforma. Înainte de lansare, ministrul de resort nu lua în calcul un astfel de scenariu.
Bogdan-Gruia Ivan, ministrul Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului: „Nu are cum să blocheze am făcut chiar ei teste cu STS cărora le mulțumesc pentru toată experiența - platforma poate să ducă până la o mie de persoane concomitent care uploadează documente fix în același timp, nu cred că o să fie mai mult de o mie de oameni care încarcă în același timp, puțin probabil”.
În prima oră, peste 6.200 de persoane s-au înscris, iar cel mai mare interes a fost pentru categoria celor peste 35 de ani, din zonele defavorizate, unde locurile s-au epuizat rapid. Regula este primul venit, primul servit.
Locuri disponibile mai sunt pentru cei până în 30 de ani, unde și bugetul este mai mare. Înainte însă, viitorii antreprenori sunt obligați să urmeze 40 de ore de antreprenoriat. Ulterior își vor prezenta planul de afaceri si pot primi un avans de 50%.
Banii vând de la europeni și ar urma să ajute antreprenorii să facă plățile la timp, față de edițiile anterioare, când sumele erau asigurate de la bugetul de stat și au existat întârzieri. Modificări apar și în privința domeniilor de activitate.
În total, programul Start-Up Nation urmează să finanțeze în jur de 7.500 de companii din România cu până la 50.000 de euro nerambursabili, adică 90% din investiția totală, restul sumei urmând să fie acoperită de viitorul antreprenor.