Prima Casa 3 a fost aprobat de Guvern. Afla schimbarile din program

Dată publicare: 19-01-2011 00:00
Dată actualizare: 31-10-2012 18:28


Garantarea creditelor pentru casa continua si in acest an, cu acelasi nivel al cuantumului garantiei de stat, in limita unui plafon total de garantii de 200 milioane euro. Acesta ar putea fi suplimentat in luna iulie.

Plafonul garantiilor care pot fi emise in 2011, de 200 milioane euro, reprezinta diferenta neutilizata la finele anului 2010 din plafonul de 1,7 miliarde euro alocat programului "Prima Casa" in anii 2009-2010.

Schimbarile din program

Persoanele care vor lua credite Prima Casa vor pune insa conturile curente drept gaj in favoarea bancii, vor avea posibiltatea sa solicite modificarea valutei, reesalonarea sau rescadentarea imprumutului, iar conditia privind asocierea a sapte beneficiari pentru constructia de ansambluri va fi eliminata.

Gajul pe soldul creditor al contului curent inseamna ca orice om da in scris bancii ca poate lua bani din contul in care acesta isi primeste salariul, in cazul in care persoana ajunge sa nu mai poata achita restantele si o instanta aproba bancii poprirea ratelor din contul respectiv.

Cu alte cuvinte, banca are prioritate fata de alti creditori in situatia in care s-ar incepe executarea silita impotriva debitorilor.

Cine vrea casa cu imprumut garantat de stat va avea posibiltatea sa solicite modificarea valutei in care este luat creditul, precum si reesalonarea sau rescadentarea imprumutului.

Ce se intampla in caz de divort

Proiectul mai prevede ca in situatia in care beneficiarul are in proprietate cote-parti din locuinta si intentioneaza sa achizitioneze restul de cote-parti, respectiv daca imobilul a fost luat prin 'Prima Casa' de doi beneficiari si unul renunta din diferite motive, cum ar fi divortul, se stabileste posibilitatea de preluare in proprietate exclusiva prin cedarea de catre unul dintre coplatitori a creditului si locuintei in favoarea celuilalt.

Se pot cumpara case ANL, fara antecontract

O alta modificare se refera la faptul ca tot mai multi beneficiari ai locuintelor construite prin programele ANL doresc sa achizitioneze aceste locuinte prin programul Prima Casa, astfel ca este necesar ca, in locul antecontractului de vanzare-cumparare, acestia sa prezinte finantatorilor documentele specifice programelor ANL.

Casele scoase la licitatie de ANAF, cumparate cu 'Prima Casa' tot fara antecontract

Totodata, in cazul cumpararii de locuinte scoase la licitatie de catre ANAF in cadrul executarii silite, pentru recuperarea valorii de executare a garantiilor, beneficiarii vor prezenta finantatorilor in locul antecontractului de vanzare-cumparare, documentele specifice procesului de licitatie.

Asocierea a 7 proprietari pentru constructia unui bloc, eliminata

In plus, va fi eliminata si conditia de asociere a unui numar de sapte beneficiari pentru construirea de ansambluri de locuinte. Potrivit noilor reglementari, acestia vor desemna un reprezentant care va gestiona relatia cu finantatorul si care va indeplini formalitatile prealabile obtinerii autorizatiei de construire pentru ansamblul de locuinte in care fiecare dintre beneficiarii asociati detine o singura locuinta.

Cel putin unul dintre asociati va trebui sa fie proprietarul terenului pe care urmeaza sa se construiasca locuintele.


VIDEO PROTVPLUS.RO