Programul de redresare economica a televiziunii publice: TVR Info si TVR Cultural se vor inchide

TVR Info

TVR Info si TVR Cultural isi vor inceta emisia, iar misiunea TVR Cultural va fi preluata de TVR 2 si TVR 3, conform Programului de redresare economica a Televiziunii Romane, adoptat vineri de Consiliul de Administratie al SRTv.

Consiliul de Administratie al TVR a adoptat, in sedinta de vineri, solutiile de redresare economica a televiziunii publice.
Potrivit raportului elaborat de Grupul de lucru si Comisia de experti subsecventa acestuia, care au elaborat programul de redresare economica a Televiziunii Romane, structura existenta a TVR genereaza "confuzie si o repartizare nejudicioasa a oamenilor pe emisiuni ducand la o ineficienta si din punct de vedere creator, cat si din punct de vedere al necesarului de productie".

De asemenea, existenta unui numar foarte mare de directii (7) si mai ales a unui numar foarte mare de departamente (25) a condus la un numar foarte mare de functii de conducere si implicit la costuri salariale foarte mari. S-a constatat ca cei care produceau efectiv emisiunile aveau trei niveluri de subordonare: unul catre redactia din care faceau parte, al doilea catre departamentul din care facea parte redactia si ultimul (in acest moment fara importanta), fata de directorul de canal a cel care ar trebui sa poarte responsabilitatea materialelor care intra pe post.

In consecinta a fost propusa si aprobata o noua structura cu 5 directii, 10 departamente cu serviciile si birourile aferente. Aceasta structura este bazata pe fluxuri de productie si pe fluxuri economice reale si simplificate in asa fel incat cei care solicita productia si o difuzeaza controleaza efectiv si costurile.
In aceasta noua structura vor inceta emisia canalele TVR Info, TVR Cultural - a carei misiune va fi preluata de TVR 2 si TVR 3. De asemenea, misiunea departamentului TVR Interactiv va fi preluata de Directia Stiri.

Canalele ramase vor trebui sa fie in acord cu misiunea publica a Societatii Romane de Televiziune si cu cerintele actuale ale publicului din Romania, cat si cu nevoia de a reaseza costurile, in asa fel incat in urmatorii 7,5 ani, SRTv sa-si poata achita datoriile existente (de 133 milioane de euro) fara sa mai acumuleze, in aceasta perioada, altele.
TVR 1 va avea ca misiune satisfacerea exigentelor unui public telespectator complex, prin realizarea si difuzarea de programe de genuri diferite, ai caror parametrii ii reprezinta calitatea, diversitatea si respectarea pluralismului. TVR1 va fi axat in proportie de 90% pe prezentarea in mod obiectiv si impartial a realitatilor vietii social-politice si economice interne si internationale, pe asigurarea informarii corecte a cetatenilor asupra vietii politice, economice si sociale, promovarea valorilor culturale universale si romanesti si ale minoritatilor nationale.

Citește și
Victor Ponta
Ponta: Taxa TVR ar trebui eliminata pentru abonatii companiilor de cablu
VIDEO. Zelenski, reacție după discuția dintre Olaf Scholz și Vladimir Putin

Totodata, TVR 1 va pastra titlurile valoroase cu care publicul este familiar, dar va include si emisiuni noi sau emisiuni transferate de pe TVR 2, TVR 3 sau TVR Info.

De asemenea, principalul Jurnal al TVR 1 va reveni la ora 20.00. Totodata, emisiunea "Ora de business" va fi transferata pe TVR 1, respectand ideea de canal axat pe informatie. Vor ramane in grila emisiunile culturale "Profesionistii", "Garantat 100%" si "Universul credintei", carora li se adauga un spatiu de documentar. Harta emisiunilor informative (jurnal si talk-show) se intregeste pe TVR 1 cu o revista a presei, cu o emisiune tip retrospectiva saptamanii si cu o emisiune despre alte sporturi in afara de fotbal. Divertismentul pastreaza spatiile existente la TVR 1 (vineri seara, sambata dupa-amiaza si seara, duminica dupa-amiaza), TVR 1 urmand sa difuzeze filme in fiecare seara, din cele deja contractate.

Pe de alta parte, TVR2, sub denumirea TVR2 Cultural, va prelua din sarcinile TVR Cultural intr-o viziune noua, atractiva, dinamica, adresata unui public activ ca alternativa la oferta generalista a TVR1.

TVR 2 Cultural va fi axat cu precadere pe cultura si educatie. Noua viziune va include difuzarea de informatii culturale, de filme, de piese de teatru, concerte etc. romanesti consacrate, dar si productii ale tinerilor creatori independenti.

TVR International, postul pentru strainatate al SRTv, va elabora si difuza programe in limba romana si limbi straine, adresate telespectatorilor din strainatate, pentru a promova imaginea Romaniei in lume, politica sa interna si externa, conform strategiei nationale promovate de autoritatile statului.

Studiourile teritoriale ale TVR isi vor pastra emisia regionala si prin reorganizarea lor in conformitate cu necesitatile obiective (studiouri teritoriale cu emisiuni speciale pentru minoritati si cele fara aceste emisiuni) vor avea doua mari tipuri de stuctura organizatorica. In acelasi timp, studiourile vor avea prin rotatie un spatiu de 150 de minute in grila de programe TVR 1 in ziua de sambata si totodata vor furniza stiri zilnice pentru Directia Stiri, ce urmeaza a fi folosite in jurnalele TVR 1 si TVR 2 Cultural.

In noua formula, prin separarea Departamentului Sport de Directia Stiri si reorganizarea ambelor, se va ajunge si in acest caz la o eficientizare a costurilor, la o urmarire mai judicioasa a fondurilor alocate si o utilizare eficace a resurselor umane.

Toate aceste masuri ce urmeaza a fi implementate vor face ca datoria existenta a TVR, de 133 milioane de euro, sa poata fi achitata intr-o perioada de 7,5 ani, fara ca pe parcursul acestei perioade institutia sa aiba alte creante.

Luand in considerare veniturile totale existente de 10.043.153 euro/ luna, din care 3.463.949 euro din subventie care pleaca direct catre Societatea Nationala de Radiocomunicatii, inseamna ca veniturile efective ale SRTv sunt de 6.579.204 euro/ luna. In acest moment, cheltuielile lunare SRTv sunt de 10.310.897 euro/ luna, acestea fiind mai mari decat veniturile.
Prin planul de masuri propus si aprobat de CA, cheltuielile viitoare ale SRTv vor fi de 5.107.774 euro/ luna, ceea ce inseamna ca aproximativ 1.471.430 euro/ luna vor putea fi directionati catre plata datoriilor, ce vor putea fi acoperite integral in 7,5 ani.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Reacția lui Jake Paul după ce a fost pălmuit de Mike Tyson la cântarul oficial + Ce a zis Iron Mike
FOTO Reacția lui Jake Paul după ce a fost pălmuit de Mike Tyson la cântarul oficial + Ce a zis Iron Mike
Citește și...
Claudiu Saftoiu va propune Consiliului de Administratie al TVR demiterea Comitetului Director
Claudiu Saftoiu va propune Consiliului de Administratie al TVR demiterea Comitetului Director

Claudiu Saftoiu, presedintele-director general al Societatii Romane de Televiziune (SRTv), va propune Consiliului de Administratie al TVR demiterea Comitetului Director (CD) al institutiei.

Ponta: Taxa TVR ar trebui eliminata pentru abonatii companiilor de cablu
Ponta: Taxa TVR ar trebui eliminata pentru abonatii companiilor de cablu

Taxa aferenta serviciului public de televiziune ar trebui eliminata pentru abonatii companiilor de cablu, iar TVR sa regleze plata eventual prin discutii cu reprezentantii acestor companii, afirma premierul Victor Ponta.

Ion Tiriac, atac la Nadal in scandalul
Ion Tiriac, atac la Nadal in scandalul "Zgura Albastra": Superstarul n-a avut decenta s-o testeze

Rar in aparitii si scump in comentarii, Ion Tiriac a vorbit pentru ProTV despre cateva dintre cele mai aprinse subiecte ale acestei veri: de la zgura albastra, la contractul dintre TVR si Dolce si pana la poza cu Nicole Scherzinger.

Recomandări
Prețurile din România cresc mai repede decât în orice alt stat din UE. Scumpirile, cauzate de majorările de salarii și pensii
Prețurile din România cresc mai repede decât în orice alt stat din UE. Scumpirile, cauzate de majorările de salarii și pensii

În 2024, România rămâne campioana scumpirilor în Uniunea Europeană. Conform previziunilor Comisiei Europene, țara noastră va încheia anul cu cea mai mare rată a inflației, ceea ce înseamnă că la noi prețurile cresc mai repede decât în orice alt stat UE.

Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului

Premierul Marcel Ciolacu spune că a primit răspuns scris din Ucraina privind interdicţia lui George Simion în această ţară și a făcut public documentul primit de la Kiev.

Povestea unei școli din Buzău care a reușit să reducă abandonul școlar. Cum sunt motivați elevii și părinții lor
Povestea unei școli din Buzău care a reușit să reducă abandonul școlar. Cum sunt motivați elevii și părinții lor

Campania „Deșteaptă-te, România!" ajunge vineri seară la final. În aceste două săptămâni Știrile ProTV au prezentat modele educaționale din țară și din străinătate, promovate de dascăli care susțin excelența.