Claudiu Saftoiu va propune Consiliului de Administratie al TVR demiterea Comitetului Director

TVR

Claudiu Saftoiu, presedintele-director general al Societatii Romane de Televiziune (SRTv), va propune Consiliului de Administratie al TVR demiterea Comitetului Director (CD) al institutiei.

Solicitarea a fost intemeiata pe analiza rapoartelor de activitate ale membrilor CD pe ultimele 6 luni, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

"Presedintele-director general (PDG) al TVR, Claudiu Saftoiu, a solicitat demisia membrilor Comitetului Director (CD) al televiziunii publice. Solicitarea a fost facuta in sedinta CD de azi, 2 august 2012, si a fost intemeiata pe analiza rapoartelor de activitate ale membrilor CD pe ultimele sase luni. Constatand refuzul acestora de a demisiona, PDG al TVR va propune, in sedinta Consiliului de Administratie (CA) de maine, 3 august, demiterea actualilor membri ai CD si numirea unui Comitet Director interimar", se spune in comunicatul remis MEDIAFAX de catre reprezentantii Televiziunii Romane.

Potrivit comunicatului, Televiziunea Romana va avea nevoie in viitorul apropiat de un nou Comitet Director, pentru a implementa proiectul de redresare economica a TVR, elaborat in concordanta cu prevederile Ordonantei de Urgenta nr. 33/27 iunie 2012.

In prezent, membrii CD al TVR sunt: Titi Dinca, director Directia Artistica si de Productie, Horia Romanescu, director Strategie Programe, Horia Cazan, director Directia Tehnico-Administrativa, si Cipriana Voicu, director Directia Economica, potrivit site-ului TVR.

Citește și
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Consiliul de Administratie al Televiziunii Romane este alcatuit din: Claudiu Saftoiu, Anne Juganaru, Claudiu Brinzan, Cristian Nitulescu, Lucia Hossu Longin, Irina Radu, Nicoleta Nicolicea, Nagy Zoltan Levente, Raico Cornea, Romina Gabriela Surugiu, Gabriel Tufeanu, Valentin Nicolau si Sorin Burtea.

Contactat de MEDIAFAX, Horia Cazan, membru in Comitetul Director al TVR, a declarat ca, in prezent, in mod real, din CD mai fac parte doar trei membri - el, Titi Dinca si Horia Romanescu. Cipriana Voicu este foarte bolnava si nu a mai participat la sedintele CD de circa un an de zile, a precizat Horia Cazan.

"Noi nu putem sa ne dam demisia din ceva in care am fost insarcinati sa fim de catre Consiliul de Administratie al TVR. Cine ne-a insarcinat poate sa ne dez-insarcineze. Consiliul de Administratie este cel care trebuie sa decida, asa este si normal si legal", a spus Horia Cazan.

El a confirmat, totodata, faptul ca presedintele-director general al TVR le-a cerut membrilor CD un raport de activitate pe ultimele sase luni. "Am facut fiecare cate un raport de activitate pe ultimele sase luni, in care am scris toate problemele cu care se confrunta televiziunea. Sper ca rapoartele noastre de activitate sa fie citite cu atentie", a mai spus Cazan.

Pe de alta parte, contactat de MEDIAFAX, Horia Romanescu nu a dorit sa comenteze.

Titi Dinca nu a putut fi contactat pana la difuzarea acestei stiri.
Potrivit Legii nr. 41/1994 privind functionarea TVR, Comitetul Director al Societatii Romane de Televiziune este compus din directorul general al TVR si din maximum 7 membri. Directorul general al TVR este cel care asigura, impreuna cu Comitetul Director, conducerea curenta a televiziunii publice.

Printre atributiile Comitetului Director al TVR se numara: punerea in executie a deciziilor Consiliului de Administratie; elaborarea si propunerea spre aprobare CA a strategiei de program; avizarea documentelor care se supun hotararii CA; aprobarea angajarii si efectuarii de cheltuieli de orice natura si a tranzactiilor comerciale si financiare, in limita competentelor aprobate de CA; avizarea proiectelor de norme, normative, a regulamentelor si instructiunilor, care se supun aprobarii directorului general; avizarea normelor de munca, normativelor de personal, functiilor si meseriilor necesare, care se aproba de CA; asigurarea respectarii dispozitiilor legale privind paza bunurilor; asigurarea respectarii dispozitiilor legale privind protectia mediului; exercitarea oricaror alte atributii care ii revin potrivit prevederilor legale si regulamentului de organizare si functionare.

Din Comitetul Director al TVR a mai facut parte in trecut si Rodica Culcer, din postura de director al Directiei Emisiuni Informative si Sport, insa ea a implinit varsta legala de pensionare pe 30 mai 2011 si, ulterior, Consiliul de Administratie al TVR nu a numit o alta persoana in locul ei in CD.

De asemenea, din CD a facut parte Dan Radu, directorul de Productie Editoriala si Programe si cel considerat a fi "mana dreapta" a fostului presedinte-director general al TVR, Alexandru Lazescu. Insa Consiliul de Administratie al TVR i-a desfiintat postul lui Dan Radu in data de 3 mai, din cauza ca deciziile luate de acesta au dus la scaderea ratingului principalelor emisiuni ale TVR, dupa cum au declarat la momentul respectiv, pentru MEDIAFAX, surse din TVR.

De-a lungul timpului, din CD al TVR a mai facut parte si directorul de Marketing al institutiei. Acest loc, insa, a ramas liber in CD dupa ce Simona Dobrescu, care in perioada 2007 - 2010 a ocupat pozitia de director de Marketing al TVR, a plecat din Televiziunea Romana "prin acordul partilor". Ulterior, in iunie 2011, postul de director de Marketing si Vanzari in TVR a fost ocupat prin concurs de Anca Gheorghe, insa aceasta nu a mai fost numita in CD de CA al TVR.

Conducerea Societatii Romane de Televiziune trebuie sa elaboreze o strategie de restructurare a Televiziunii Romane, dupa ce, pe 27 iunie, Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta (OUG) potrivit careia Consiliul de Administratie al TVR trebuie sa aprobe, in termen de 45 zile (de la publicarea in MO a OUG, n.r), un program de redresare economica, cu restructurari economice, de personal si plata datoriilor fiscale in sase luni.

Dupa acest interval, CA al TVR trebuie sa prezinte rezultatele Parlamentului, conform respectivei ordonante a Guvernului.

Datoriile SRTv erau de 124,72 de milioane de euro la sfarsitul lui 2011, iar la situatia financiara grava a TVR au contribuit deciziile manageriale defectuoase luate de fostii directori ai institutiei, dar si cresterea continua a cheltuielilor cu salariatii, potrivit unui raport al Curtii de Conturi, postat recent pe site-ul institutiei.
In prezent, Televiziunea Romana are circa 3.400 de angajati.

Claudiu Saftoiu, presedintele-director general al SRTv, a dispus masurile care vor duce, intr-o prima faza, la economii de circa 1,15 milioane de euro in TVR, acestea fiind prezentate si dezbatute in sedinta de joia trecuta a Consiliului de Administratie, au declarat, la momentul respectiv, pentru MEDIAFAX reprezentantii TVR. Aceste masuri vizeaza mai multe aspecte, printre care reducerea cheltuielilor salariale si scaderea numarului de productii in premiera.

Totodata, un numar de 27 de persoane, in frunte cu Claudiu Saftoiu, formeaza Grupul de lucru si Comisia de experti subsecventa acestuia, care vor elabora programul de redresare economica a Televiziunii Romane. Aceste doua organisme de specialitate, fara personalitate juridica, trebuie sa prezinte spre analiza, catre Consiliul de Administratie (CA) al TVR, raportul final, pe 10 august.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Un bărbat a fost reţinut după ce ar fi cultivat canabis într-o comună din Călăraşi
Un bărbat a fost reţinut după ce ar fi cultivat canabis într-o comună din Călăraşi

Un bărbat a fost reţinut, joi, de procurorii DIICOT, după ce ar fi iniţiat şi dezvoltat, într-o comună din judeţul Călăraşi, două culturi de canabis ce erau destinate comercializării.

Cine este pakistanezul stabilit în Brașov care a făcut avere din traficul de migranţi împreună cu soția sa româncă
Cine este pakistanezul stabilit în Brașov care a făcut avere din traficul de migranţi împreună cu soția sa româncă

12 indivizi care au făcut o avere colosală din traficul de migranți au fost capturați în urma unei anchete spectaculoase, realizată în comun de DIICOT, carabinierii italieni și de polițiștii austrieci.

Guvernul a aprobat construirea Institutului de Oncologie Timişoara şi ridicarea unui nou stadion de fotbal
Guvernul a aprobat construirea Institutului de Oncologie Timişoara şi ridicarea unui nou stadion de fotbal

Două proiecte importante de investiţii din Timişoara au o șansă în plus să se materializeze.

Recomandări
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare
Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare

Este alertă în Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.

STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră
STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră

Un instructor de yoga din București, considerat discipol al lui Gregorian Bivolaru, este acuzat fapte grave.