Primăriile mici, în pragul falimentului după mărirea salariilor. Ce le-au transmis Tudose și Dragnea
Legea care a permis autorităţilor locale să majoreze salariile angajaţilor a dat peste cap activitatea primăriilor mici, iar unele sunt în pragul falimentului.
În loc să îi compătimească, şeful guvernului le-a transmis că lefurile trebuiau modificate doar dacă bugetul primăriei permitea asta.
În localitatea Stăneşti din Gorj trăiesc peste 2.000 mii de oameni. În zonă nu există firme mari - care să cotizeze la buget - iar autorităţile se bazează doar pe banii strânși din taxe şi pe cei de la Consiliul Judeţean. Deşi primăria este săracă, fostul primar s-a apucat de canalizare şi să asfalteze un drum.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cum nu a putut să plătească aproape două milioane de lei, Finanţele Publice au blocat conturile Primăriei iar toate încasările se duc acum la plata facturilor restante. Autorităţile locale nu pot achita nici măcar salariile angajaţilor.
Angajat Primăria Stăneşti: "De 3 luni nu am primit nici un salariu."
Angajat Primăria Stăneşti: "Sunt colegi care au copii, a început şcoala, au avut nevoie acută de bani în perioada asta. Norocul că celălalt părinte munceşte şi s-au descurcat cum au putut."
Pentru plata celor 17 angajaţi, Primăria din Stăneşti are nevoie lunar de 70 de mii de lei. S-a ajuns la această suma, după ce - în iulie - lefurile salariaţilor au fost majorate cu 20 la sută.
Ştefan Blideanu, primar comună Stăneşti: "Trebuie normal să plătim salariile după nouă lege, dacă nu era legea le lăsăm aşa, nu schimbam nimic până nu ne reglam un pic."
Situaţia este aceeaşi şi la Dimacheni - în Botoşani. După ce lefurile celor din primărie au fost majorate cu 25 la sută, instituţia a intrat în colaps.
Emilia Precop, contabila Primăria Dimacheni: "Începând cu luna august nu mai avem bani deloc de salarii. La plata salariilor majorate am avea nevoie cam de 8 miliarde pe an. Adunăm 2,5 miliarde. Deci nu putem funcţiona."
Valentin Albu, viceprimar Dimacheni: "Comuna nu face faţă salariilor. S-ar putea chiar să închidem şi primăria."
Responsabilii îşi pun speranţele în următoarea rectificare bugetară doar că la Bucureşti lucrurile se văd altfel.
Mihai Tudose: "Legea prevedea că ei pot să îşi majoreze salariile în limita bugetară, dacă au sărit limita bugetară e problema lor."
Liviu Dragnea: "Nimeni nu i-a forţat să aibă foarte mulţi angajaţi sau foarte puţini angajaţi. Ei trebuie să se gândească doar că cei care i-au ales îi urmăresc atenţie şi dacă le mai dau votul sau nu."
Legea în urmă căreia salariile din administraţia publică au fost mărite nu ţine cont şi de performanţă celor din sistem. Astfel că unii primari încasează un salariu brut de 13.500 de lei - cum este cel din Bistriţa. Pe de altă parte, sunt mulţi preşedinţi de consiliu judeţean care şi-au aprobat lefuri de 13 mii de lei şi - dintr-un foc - le-au crescut la până la 11 mii de lei lefurile directorilor din subordine.
Sursa: Pro TV
Etichete: romania, faliment, Liviu Dragnea, primari, mihai tudose,
Dată publicare:
12-09-2017 20:33