Primariile care au ramas cu sume uriase prevazute pentru investitii in 2016. 1 miliard de lei, nefolositi in Capitala
In timp ce multe orase, in frunte cu Bucurestiul, au strazi pline de gropi si fara canalizare, primarile nu au fost capabile sa cheltuiasca toti banii alocati pentru investitii in 2016.
In Capitala, de pilda, municipalitatea a ramas cu aproape un miliard de lei, iar primaria din Brasov cu peste 50 de milioane de euro.
Dupa ce in 2016 a lasat mai multe lucrari de infrastructura de izbeliste, primaria Bucurestiului a tras linie si a ramas cu un morman de bani nefolositi: aproape 1 miliard de lei. Banii ar fi fost suficienti pentru a construi zece pasaje in Piata Sudului. Lucrarea ar fi trebuit sa fie gata din 25 decembrie 2014. Ultimul termen inaintat de primarul Gabriela Firea este luna martie a acestui an.
Primaria generala sustine ca intarzierile de la Piata Sudului au fost cauzate de avizele gresite date de furnizorii de utilitati. Acestia nu stiu unde se afla retelele lor din subteran. Abia in momentul in care au inceput sapaturile si-au dat seama ca tevile si cablurile urmeaza sa fie deviate.
Intr-un raspuns oficial, primaria Capitalei sustine ca acesta, dar si alte santiere din Bucuresti demarate de fostele administratii au fost preluate in situatii de blocaj sau intarzieri, generate de neintelegeri intre beneficiar, proiectanti, consultanti si constructori.
Toate aceste proiecte au fost demarate in anii trecuti de catre fostele administratii ale Capitalei si au fost preluate in situatii de blocaj sau de mari intarzieri, generate de neintelegeri intre beneficiar, proiectanti, consultanti si constructori.
O alta constructie demult inceputa dar nefinalizata este parcarea de la intrarea in Poiana Brasov. De trei ani se tot lucreaza la ea. Iar statiunea este in fiecare weekend sufocata de masini.
Lucrarile de la o parcare au inceput inca de la sfarsitul anului 2013, insa au avansat foarte greu. Dupa doi ani primaria a constata ca firma care a castigat licitatia nu si-a indeplinit atributiile si a reziliat contractul. Procedurile pentru gasirea unui nou constructor au durat peste un an de zile iar lucrarile au fost reluate abia la sfarsitul anului trecut.
Ar mai fi nevoie de 10 milioane de lei.
Sorin Toarcea, purtatorul de cuvant al Primariei Brasov: "Anul trecut s-a modificat legislatia, a trebuit ca pentru o mare parte din investitiile pe care municipalitatea vroia sa le realizeze sa se refaca documentatia pe noile conditii."
Ploiestul are un excedent de aproape 10 milioane de euro, iar primarul se lauda cu economii.
Adrian Dobre, primarul municipiului Ploiesti: "Marea majoritate a banilor vin din cheltuielile curente au fost mari estimate la inceputul anului."
Este adevarat, excedentele nu se pierd. Se vor reporta pentru a fi folosite anul acesta. Asta daca primariile vor fi in stare sa-i cheltuiasca pe lucruri cu adevarat necesare cetatenilor care platesc taxe.